Χρηματιστήριο & Αγορές

Νέος γύρος παρέμβασης από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες – Έρχεται μπαράζ ισχυρών δημοσιονομικών μέτρων

Νέος γύρος παρέμβασης από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες – Έρχεται μπαράζ ισχυρών δημοσιονομικών μέτρων
Οι Κεντρικές Τράπεζες προετοιμάζουν νέο γύρο παρέμβασης
Μετά τις αποτυχημένες παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών, ΕΚΤ και Fed, σειρά παίρνουν ξανά οι κυβερνήσεις, σχεδιάζοντας μεγάλα πακέτα δημοσιονομικής ευελιξίας.
Η Κομισιόν ανακοίνωσε κρατικές ενισχύσεις και ευελιξία στο σύμφωνο σταθερότητας,  ο Μ. Centeno, επικεφαλής του Eurogroup προανήγγειλε μεγάλο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων, ενώ την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, φαίνεται να συναινούν σε ένα σχέδιο κοινής δράσης που θα περιλαμβάνει ισχυρά δημοσιονομικά κίνητρα.
Παράλληλα και οι Κεντρικές Τράπεζες προετοιμάζουν νέο γύρο παρέμβασης που θα περιλαμβάνει από τη μεν Fed μείωση των επιτοκίων στο 0% από 1% αλλά και αγορές μετοχών, ενώ η ΕΚΤ θα επαναφέρει το θέμα των αγορών μετοχών στο διοικητικό της συμβούλιο.
Το κραχ στη Wall Street αλλά και τις ευρωπαϊκές έχει πανικοβάλει τις κυβερνήσεις στις δύο όχθες του Ατλαντικού, ενώ και οι παρεμβάσεις που έχουν υπάρξει ήδη από τις Κεντρικές Τράπεζες τόσο της Ευρωζώνης όσο και των ΗΠΑ έχουν ελάχιστα αλλάξει τους όρους της οικονομίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρουν τα αμερικανικά δίκτυα, αναμένεται τα επόμενα 24ωρα να υπάρξει συμφωνία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία από τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Την ίδια ώρα, πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno, δήλωσε αναφερόμενος στις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού ότι η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει την πλήρη ευελιξία που είναι διαθέσιμη εντός των κανόνων του συστήματος.
Ο Centeno εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν ένα «πολύ μεγάλο» πακέτο για να πολεμήσουν την οικονομική κρίση που προκαλεί ο κορωνοϊός, ενώ πρόσθεσε ότι θα υπάρξει «πλήρης ευελιξία» σε ότι αφορά τους κανόνες για τους προϋπολογισμούς, προκειμένου να τονωθούν οι δαπάνες.
Παράλληλα, ήδη μια πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου Donald Trump για αναστολή του φόρου μισθωτών υπηρεσιών προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομία, ενώ ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, S. Mnuchin συναντήθηκε με την επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ν. Pelosy για ένα πακέτο τόνωσης της οικονομίας.
Το Κογκρέσο έχει ήδη περάσει ένα πακέτο χρηματοδότησης 8,3 δισ. δολαρίων που θα κατευθυνθεί σε προσπάθειες ανάπτυξης ενός εμβολίου για τον κορωνοϊό και σε βοήθεια προς τις αρμόδιες αρχές για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, ο πρόεδρος θέλει να αναστείλει τον φόρο επί των μισθών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να δώσει οικονομική βοήθεια στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Οι Δημοκρατικοί προετοιμάζουν από την πλευρά τους το δικό τους πακέτο μέτρων, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την επέκταση της αναρρωτικής άδειας και των επιδομάτων ανεργίας, μεταξύ άλλων.

Κομισιόν: Σοκ για την οικονομία ο κορωνοϊός - Κρατικές ενισχύσεις, ευελιξία στο σύμφωνο σταθερότητας. 37 δισ. για επιχειρήσεις

κτακτα μέτρα για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας, λόγω της ραγδαία εξάπλωσης του κορωνοϊού, ανακοίνωσε η Κομισιόν.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen χαρακτήρισε σοκ για την ευρωπαϊκή οικονομία τον κορωνοϊό, τόνισε  ωστόσο ότι εάν συνεργαστούν τα κράτη -μέλη, το σοκ θα είναι προσωρινό.
Συγκεκριμένα, η Κομισιόν ανακοίνωσε κρατικές ενισχύσεις, ευελιξία στο σύμφωνο σταθερότητας και πρωτοβουλία 37 δισ. ευρώ για στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εργασίας.
Η ευελιξία θα δώσει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να στηρίξουν την οικονομία και τις επιχειρήσεις, τόνισε η προέδρος της Ε.Ε.
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων θα αιτηθεί 8 δισ. για τη στήριξη 100 χιλ. μικρών επιχειρήσεων
Θα στηριχθούν και οι αεροπορικές, σημείωσε.
Η Ursula von der Leyen άφησε αιχμές κατά του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump, τονίζοντας ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δεν είναι αποτελεσματικό μέτρο οι απαγορεύσεις ταξιδιών.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν αναστολή των αεροπορικών ταξιδιών από την Ευρώπη για ένα μήνα.
Η Κομισιόν προτείνει επίσης τη δημιουργία κατευθυντηρίων γραμμών για εξετάσεις κορωνοϊού στα σύνορα.
O αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis τόνισε ότι η ΕΚΤ μπορεί να στηρίξει την ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα και έκανε λόγο για πλήρη ευελιξία  από τις τραπεζικές εποπτικές αρχές.
Επίσης ανακοίνωσε την παροχή εγγυήσεων 1 δισ. από τον ευρω-προϋπολογισμό για δάνεια 8 δισ. σε 100 χιλ. επιχειρήσεις.
Η επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager, υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας για να αντιμετωπιστεί η χωρίς προηγούμενο κατάσταση στην Ευρωζώνη.

Νέος γύρος παρέμβασης από τις Κεντρικές Τράπεζες

Την ίδια στιγμή και οι Κεντρικές Τράπεζες προετοιμάζουν νέο γύρο παρέμβασης που θα περιλαμβάνει από τη μεν Fed μείωση των επιτοκίων στο 0% από 1% αλλά και αγορές μετοχών, ενώ η ΕΚΤ θα επαναφέρει το θέμα των αγορών μετοχών στο διοικητικό της συμβούλιο.
Η FED εκ των πραγμάτων θα ανακοινώσει νέα μείωση των επιτοκίων κατά 1% από 1% που σημαίνει 0%
Επίσης θα ανακοινώσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Δεν αποκλείεται τα μέτρα αυτά να τα ανακοινώσει στις 18 Μαρτίου.
Επίσης θα εξετάσει και αγορές μετοχών.
Από την πλευρά της, η ΕΚΤ επίσης θα εξετάσει τις αγορές μετοχών παρά τις αντιδράσεις σε ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Μαρτίου 2020 η ΕΚΤ ανακοίνωσε σχέδια επέκτασης της ποσοτικής χαλάρωσης με επίκεντρο μεταξύ άλλων στα εταιρικά ομόλογα και εφάπαξ επέκταση του QE κατά 120 δισεκ.
Η παρέμβαση της ΕΚΤ ξεκάθαρα απογοήτευσε.
Στις 12 Μαρτίου 2020 η FED στα όρια του πανικού αποφάσισε να παρουσιάσει ένα σχέδιο παροχής ρευστότητας μαμούθ ύψους 1,5 τρισεκ. δολαρίων με δυνατότητα να φθάσει στα 4 τρισεκ.
Η παρέμβαση της FED ξεκάθαρα απογοήτευσε.
Ανέδειξε το πρόβλημα ρευστότητας στην διατραπεζική, το πρόβλημα ρευστότητας στα ομόλογα, ανέδειξε με το 1,5 τρισεκ. δολάρια ρευστότητα ότι υπάρχει μεγάλο… πρόβλημα ρευστότητας.
Τα μέτρα αυτά δεν απέδωσαν.

Γερμανία: Διαθέσιμα 500 δισ. για στήριξη της οικονομίας, λόγω κορωνοϊού

Πλέγμα προστασίας για την οικονομία και τις επιχειρήσεις που θα δεχθούν πλήγμα από τη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού, ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της γερμανικής κυβέρνησης.
Η Κρατική Αναπτυξιακή Τράπεζα της Γερμανίας (KfW) διαθέτει περί τα 500 δισ. ευρώ για την υποστήριξη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης απέναντι στις επιπτώσεις της επιδημίας Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Peter Altmaier.
«Περί το μισό τρισεκατομμύριο ευρώ είναι διαθέσιμο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz  δήλωσε ότι φορολογικές ελαφρύνσεις, περιλαμβανομένων των χρονικών παρατάσεων, θα είναι διαθέσιμες για τις επιχειρήσεις και αυτό θα κοστίσει δισεκατομμύρια ευρώ.

Πορτογαλία: Μέτρα 2,3 δισ. ευρώ για τον κορωνοϊό - Δάνεια με ευνοϊκούς όρους, καθυστέρηση στην πληρωμή φόρων

Mέτρα για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αντέξουν την επιδημία του κορωνοίού,με ένα πακέτο 2,3 δισ. ευρώ μεταξύ των οποίων η καθυστέρηση της πληρωμής κάποιων φόρων και της χορήγησης δανείων με ευνοϊκούς όρους, ανακοίνωσε η Πορτογαλία.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν την αναστολή των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και έκτακτη στήριξη προς τις επιχειρήσεις προκειμένου να διατηρούν τις συμβάσεις εργασίας κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, που θα αντιστοιχεί στα δύο τρίτα των μισθών και θα καταβληθεί κυρίως από το κράτος.
«Το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ρίξουμε χρήματα στα ταμεία των επιχειρήσεων προκειμένου να μπορούν να διατηρήσουν την παραγωγική τους ικανότητα και την απασχόληση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Πέδρο Σίζα Βιέιρα ύστερα από ολονύκτια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Η Πορτογαλία έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει 78 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού, πολύ χαμηλότερα από τη γειτονική Ισπανία όπου δεκάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει, αλλά ο κλάδος των ξενοδοχείων στη μια χώρα που εξαρτάται ιδιαίτερα από τον τουρισμό έχει ήδη δεχθεί πλήγμα.
Χθες, η κυβέρνηση έδωσε εντολή όλα τα σχολεία να μείνουν κλειστά από την επόμενη εβδομάδα για να περιοριστεί ο κορονοϊός, που ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα ήδη χαρακτήρισε απειλή για την επιβίωση.
Οι εργαζόμενοι που πρέπει να παραμείνουν σπίτι τους για να φροντίσουν παιδιά ηλικίας έως 12 ετών θα λάβουν το 66% του βασικού τους μισθού, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης