Ενέργεια

Πρώτη Συναλλαγή της Αγοράς Παραγώγων του ΕΧΕ

Πρώτη Συναλλαγή της Αγοράς Παραγώγων του ΕΧΕ
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Elpedison ήταν ο αγοραστής του προϊόντος της ΔΕΗ, για φορτίο βάσης του Απριλίου
Ορόσημο αποτελεί η σημερινή συνεδρίαση (26/03) της αγοράς παραγώγων του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, καθώς κατά τη διάρκειά της πραγματοποιήθηκε η πρώτη συναλλαγή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΧΕ, η συναλλαγή αφορούσε προϊόν Φορτίου Βάσης, του Απριλίου 2020, στην τιμή των 40,5 €/MWh. Με βάση πληροφορίες τον λόγω προϊόν, το οποίο διέθεσε η ΔΕΗ ως Ειδικός Διαπραγματευτής, αγόρασε η Elpedison. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ρόλος της ΔΕΗ ως market maker έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να κλείσει η εν λόγω συναλλαγή.

Η πρεμιέρα της προθεσμιακής αγοράς πραγματοποιήθηκε ουσιαστικά την Τρίτη 24 Μαρτίου, λόγω του προβλήματος που ανέκυψαν στα πληροφοριακά συστήματα του Χρηματιστηρίου κατά την "πρεριέρα", μία ημέρα νωρίτερα. Ωστοσο,την Τρίτη δεν είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές.
Όπως είναι γνωστό, η ΔΕΗ έχει αποκτήσει την ιδιότητα του Ειδικού Διαπραγματευτή, για να ασκήσει τις σχετικές δραστηριότητες για τρία παράγωγα φορτίου βάσης (με μηνιαία, τριμηνιαία και ετήσια χρονική διάρκεια) και τρία παράγωγα φορτίου αιχμής παρόμοιων χρονικών διαρκειών.
Υπενθυμίζεται ότι η έναρξη της προθεσμιακής αγοράς έχει «μεταφερθεί» νωρίτερα από την έναρξη των spot αγορών του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η οποία προγραμματίζεται για το καλοκαίρι, καθώς θα λειτουργήσει ως ένα αντίμετρο στην κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.
 Έτσι σε πρώτη φάση, δηλαδή μέχρι την «πρεμιέρα» των spot αγορών, θα γίνεται διαπραγμάτευση forward συμβολαίων (παραγώγων) χωρίς φυσική παράδοση. 

Κατά συνέπεια, στο πλαίσιο της υφιστάμενης δομής της χονδρεμπορικής αγοράς (mandatory pool), τα προϊόντα αυτά θα παρέχουν στους προμηθευτές και τους μεγάλους καταναλωτές τη δυνατότητα αντιστάθμισης κινδύνου, έναντι ακραίων μεταβολών της χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας. 
Η λειτουργία των spot αγορών θα ανοίξει τον δρόμο για τη διαπραγμάτευση και forward συμβολαίων με φυσική παράδοση, για σύναψη διμερών συμβολαίων ανάμεσα σε προμηθευτές ή μεγάλους καταναλωτές και παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης