Αναλύσεις

Goldman: Μείωση της ζήτησης κατά 15% στα μέταλλα το 2020 – Οι νέες προβλέψεις για χαλκό και αλουμίνιο

tags :
Goldman: Μείωση της ζήτησης κατά 15% στα μέταλλα το 2020 – Οι νέες προβλέψεις για χαλκό και αλουμίνιο
Τον επόμενο χρόνο, η εκτίμηση είναι ότι θα υπάρξει ισχυρή ζήτηση με comeback για τα μέταλλα, που με ένα περιορισμό της παραγωγής θα οδηγήσει ανοδικά τις τιμές

Mε ανάλυση στις 6/4 η Goldman εκτιμά ότι το σοκ ζήτησης του 2020 είναι μεγαλύτερο για την αγορά των μετάλλων σε σχέση με αυτό του 2009.
Προβλέπει πρωτογενή μείωση στα μέταλλα 5-6% το 2020, η οποία είναι σαφέστατα υψηλότερη της μείωσης της προσφοράς η οποία δημιουργήθηκε λόγω των προβλημάτων παραγωγής από τον κορωνοϊό.

Ειδικά στον χαλκό, η μείωση της προσφοράς παγκοσμίως, δηλαδή των εργοστασίων που το έχει εκτός λειτουργίας, είναι 1,1% και στο αλουμίνιο 0,7%.
Κατά συνέπεια, η πίεση στις τιμές των μετάλλων συνεχίζεται βραχυπρόθεσμα ωσότου αποκρυσταλλωθεί μια σταθερή περικοπή της παραγωγής.
Τον επόμενο χρόνο, η εκτίμηση είναι ότι θα υπάρξει ισχυρή ζήτηση με comeback για τα μέταλλα, που με ένα περιορισμό της παραγωγής θα οδηγήσει ανοδικά τις τιμές. Οι αναθεωρημένες προβλέψεις για το επόμενο 12μηνο είναι για το χαλκό 4.400 δολ/τόνος σε τρεις μήνες, 5.000 δολ/τόνος σε 6 μήνες και 6.000/τόνος σε 12 μήνες.Σημειώνεται ότι η τρέχουσα τιμή του χαλκού ανήλθε σε 5.000 δολ/τόνος.
Για το αλουμίνιο οι προβλέψεις είναι 1.400/τόνος σε 3 μήνες, 1500 δολ/τόνος σε 6 μήνες, 1700 δολ/τόνος σε 12 μήνες. Η τρέχουσα τιμή του αλουμινίου φτάνει τα 1.500 δολ/τόνος.

Η ζήτηση εκτός Κίνας επιδεινώνεται ταχύτατα. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων έχουν χτυπηθεί και οι αναλυτές προβλέπουν ότι η παραγωγή του κλάδου θα μειωθεί κατά 20% το 2020 σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Στην κορύφωση του Απριλίου, οι αναλυτές της αμερικανικής αγοράς προβλέπουν την μείωση παραγωγής να φτάνει στο 75% σε ετήσια βάση.
Επιπρόσθετα, η ζήτηση για μηχανολογικό εξοπλισμό αναμένεται να υποχωρήσει με τους αναλυτές του Οίκου για την Ιαπωνία να προβλέπουν πάτο στο -40% και συνολική πτώση 26% για το 12μηνο που ακολουθεί τον Μάρτιο του 2020.

Στον τομέα των κατασκευών, τα σημάδια είναι μεικτά. Στη Βρετανία, το 65% των κατασκευαστικών έργων έχουν κλείσει και αντίστοιχα οι δραστηριότητες αυτές έχουν εκμηδενιστεί σε Ιταλία, Ισπανία, Ινδία. Αντίθετα στις ΗΠΑ, οι βιομηχανίες έχουν ζητήσει να συνεχιστεί η δραστηριότητα και οι αναλυτές του κλάδου του σιδήρου προβλέπουν μείωση μόλις 5% για το 2020. Η ζήτηση για τα βασικά μέταλλα επηρεάζεται ισόποσα από την βιομηχανική δραστηριότητα και τον κλάδο κατασκευών και υποδομών.

Η συνολική εκτίμηση των αναλυτών της Goldman είναι ότι η ζήτηση για μέταλλα εκτός Κίνας θα μπορούσε να μειωθεί κατά 15% στο σύνολο του έτους.






www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης