Ενέργεια

Η μεγάλη ευκαιρία για μετασχηματισμό της ενεργειακής αγοράς από την κρίση του κορωνοϊού

Η μεγάλη ευκαιρία για μετασχηματισμό της ενεργειακής αγοράς από την κρίση του κορωνοϊού
Ίσως, αυτή η πανδημία είναι αυτό που χρειάζεται για την πραγματική απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και την ανακατεύθυνση του τομέα

Ατελείωτα είναι τα χτυπήματα που έχει δεχτεί η παγκόσμια ενεργειακή βιομηχανία το τελευταίο χρονικά διάστημα. Το πρώτο πλήγμα προήλθε από τον πόλεμο τιμών του πετρελαίου μεταξύ των κορυφαίων χωρών του ΟΠΕΚ + της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας. Το δεύτερο αφορά τον κορωνοϊό με τις συνέπειές του να είναι δραματικές, όπως αναμεταδίδει το Oilprice.
Ο παγκόσμιος ενεργειακός τομέας βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι στο οποίο θα πρέπει να ληφθούν ορισμένες μεγάλες αποφάσεις και η πρωτοφανής διεθνής συνεργασία θα είναι απαραίτητη για τη σταθεροποίηση των αγορών.
Η πρόσφατη έκθεση από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ τονίζει αυτήν τη μοναδική ευκαιρία, υποστηρίζοντας ότι «η κρίση προσφέρει την ευκαιρία να σκεφτούμε μια νέα ενεργειακή τάξη που θα επιτρέψει την ενεργειακή μετάβαση με βιώσιμο τρόπο».
Ίσως, αυτή η πανδημία είναι αυτό που χρειάζεται για την πραγματική απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και την ανακατεύθυνση του τομέα.
«Αν και αυτός είναι ο χειρότερος δυνατός τρόπος για να ξεκινήσει μια δεκαετία, η πανδημία του κορανοϊού και η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου προσφέρουν επίσης την ευκαιρία να εξετάσουμε την ανορθόδοξη παρέμβαση στις αγορές ενέργειας» αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Οι «αόρατες» συνεργασίες

Ήδη, η πανδημία COVID-19 και η κρίση των τιμών του πετρελαίου έχουν προωθήσει αόρατα επίπεδα συνεργασίας μεταξύ του ΟΠΕΚ και του διεθνούς φόρουμ G20 για κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες. Τρεις μεγάλες δυνάμεις, όπως η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπόρεσαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τον μετριασμό της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.
Αυτό θα μπορούσε να είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη ουσιαστικής πολιτικής και συμμαχιών για μια παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση.
«Ενώ ο αντίκτυπος αυτής της ευθυγράμμισης βραχυπρόθεσμα ήταν χαμηλός και ανεπαρκής», λέει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, «τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι σημαντικά».
Μια ενεργειακή μετάβαση μακριά από τα ορυκτά καύσιμα δεν πρόκειται να συμβεί εν μία νυκτί, φυσικά, ακόμη και στη μέση μιας πανδημίας και αρνητικών τιμών του πετρελαίου. Αυτή η κρίση έδειξε, ωστόσο, ότι το τρέχον σύστημα έχει σοβαρές ευπάθειες και η διαφοροποίηση της ενεργειακής οικονομίας θα είναι προς το συμφέρον όλων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης