Τελευταία Νέα

Birol (IEA): Μείωση των εγκαταστάσεων ΑΠΕ φέτος λόγω του Covid-19 - Η πρόβλεψη για το 2021

Birol (IEA): Μείωση των εγκαταστάσεων ΑΠΕ φέτος λόγω του Covid-19 - Η πρόβλεψη για το 2021
«Η ανθεκτικότητα των ΑΠΕ στην κρίση του Covid-19 είναι καλή είδηση, αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη» ανέφερε μεταξύ άλλων ο εκτελεστικός διευθυντής του Οργανισμού

Μείωση των εγκαταστάσεων ΑΠΕ αναμένεται φέτος λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοιού, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΙΕΑ.
Όπως αναμεταδίδει το CNBC, η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας προβλέπει ότι 167 GW ανανεώσιμης χωρητικότητας θα προστεθούν το 2020, πτώση 13% σε σύγκριση με την αύξηση το 2019 και την πρώτη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης σε 20 χρόνια.
Η συγκεκριμένη πτώση αντικατοπτρίζει «καθυστερήσεις στην κατασκευαστική δραστηριότητα λόγω διακοπής της αλυσίδας εφοδιασμού, των lockdowns και τις κατευθυντήριες οδηγίες κοινωνικής απόστασης». Ενώ οι νέες προσθήκες πρόκειται να μειωθούν φέτος, η συνολική παγκόσμια ανανεώσιμη χωρητικότητα αναμένεται να αυξηθεί κατά 6%, σύμφωνα με τον Οργανισμό.

«Ματιά» στο 2021

Κάνοντας μια πρόβλεψη για το 2021, οι προσθήκες των ΑΠΕ θα επιστρέψουν στα επίπεδα του 2019. Ωστόσο, η συνδυασμένη ανάπτυξη για το 2020 και το 2021 θεωρείται ότι είναι σχεδόν 10% χαμηλότερη από τις προηγούμενες προβλέψεις που έγιναν πριν από την πανδημία Covid-19.

«Η ανθεκτικότητα των ΑΠΕ στην κρίση του Covid-19 είναι καλή είδηση, αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη», ανέφερε σε δήλωση ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής του IEA. Μάλιστα, ανέφερε ότι «παρόλο που οι χώρες εξακολουθούσαν να κατασκευάζουν νέες ανεμογεννήτριες και ηλιακά εργοστάσια, αυτό συνέβαινε με πολύ πιο αργό ρυθμό».

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι: «Εν μέσω των σημερινών εξαιρετικών προκλήσεων υγείας και οικονομίας, οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να παραβλέπουν το βασικό καθήκον της ενίσχυσης των μεταβάσεων καθαρής ενέργειας για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση σε έναν ασφαλή και βιώσιμο δρόμο».

Η κρίση του ιού

Η πανδημία Covid-19 επηρέασε τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με διάφορους τρόπους, διαταράσσοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού και αναγκάζοντας ορισμένες εγκαταστάσεις να κλείσουν τις πόρτες τους.
Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας δήλωσε ότι, ως άμεσο αποτέλεσμα της πανδημίας του κορονοϊού, η βιομηχανία ηλιακής ενέργειας στις ΗΠΑ είχε μειώσει 65.000 θέσεις εργασίας από τα τέλη Φεβρουαρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης