Ενέργεια

Έκθεση του Nature Climate Change: Μείωση των εκπομπών CO2 έως και 7% το 2020

Έκθεση του Nature Climate Change: Μείωση των εκπομπών CO2 έως και 7% το 2020
Η Κίνα σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών τον Απρίλιο, ακολουθούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Ινδία

Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσαν να μειωθούν έως και 7% φέτος, ανάλογα με τους συνεχιζόμενους περιορισμούς και τα μέτρα κοινωνικής απόστασης κατά τη διάρκεια της πανδημίας κορονοϊού, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Climate Change».
Η μελέτη, από μια ομάδα επιστημόνων από ιδρύματα σε Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες και Αυστραλία, ανέλυσε τις καθημερινές εκπομπές CO2 σε 69 χώρες, 50 πολιτείες των ΗΠΑ, 30 κινεζικές επαρχίες και έξι οικονομικούς τομείς.

Η σύγκριση

Το 2019 οι εκπομπές άνθρακα έφτασαν τα 100 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, ενώ στις αρχές Απριλίου του τρέχοντος έτους έφτασαν τα 83 εκατ. Πρόκειται για πτώση 17% με τις εκπομπές των ορισμένων χωρών να υποχωρούν κατά 26% κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια της κορύφωσης.

Μάλιστα, εάν οι συνθήκες πριν από την πανδημία επιστρέψουν στα μέσα Ιουνίου, τότε οι εκπομπές του 2020 θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 4% σε σύγκριση με το 2019, αλλά εάν οι περιορισμοί παραμείνουν παγκοσμίως μέχρι το τέλος του έτους, τότε οι εκπομπές θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 7%, πρόσθεσε η έκθεση. Αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη ετήσια μείωση των απόλυτων εκπομπών από το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

«Ο περιορισμός του πληθυσμού έχει οδηγήσει σε δραστικές αλλαγές τη χρήση ενέργειας και τις εκπομπές CO2. Αυτές όμως οι ακραίες μειώσεις είναι πιθανό να είναι προσωρινές», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Corinne Le Quéré στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας.

Το ποσοστό της Κίνας

Η Κίνα σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών τον Απρίλιο, ακολουθούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Ινδία. Στις χώρες με τους αυστηρότερους περιορισμούς, οι εκπομπές από τις αερομεταφορές μειώθηκαν κατά 75% στις αρχές Απριλίου, ενώ οι εκπομπές από τις χερσαίες μεταφορές μειώθηκαν κατά 50% και από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά 15%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης