Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ε. Mυτιληναίος: Σταθερό το μέρισμα για την χρήση του 2019 - Άνω του 4% η απόδοση

Ε. Mυτιληναίος: Σταθερό το μέρισμα για την χρήση του 2019 - Άνω του 4% η απόδοση
H MYTILINEOS διασφάλισε σημαντική ρευστότητα και επιπλέον θωράκιση στη δύσκολη αυτή συγκυρία δήλωσε στη γενική συνέλευση ο Ευάγ. Μυτιληναίος
Σταθερό θα παραμείνει το μέρισμα της Μυτιληναίος για την χρήση του 2019 παρά την κρίση που προκάλεσε η επιδημία του κορωνοϊού στις αγορές σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά την διάρκεια της γενικής συνέλευσης της εταιρείας.
Στις τρέχουσε τιμές των μετοχών η μερισματική απόδοση ξεπερνά το 4% ( μεικτό μέρισμα 0,36 ευρώ/μετοχή).
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS αναφέρθηκε στην πανδημία του covid-19 η οποία όπως είπε" είναι πρωτόγνωρη για την ανθρωπότητα.Η πανδημία άλλαξε τον κόσμο κι έφερε ανακατατάξεις: πολιτικές, προτεραιότητες, νοοτροπίες, απόψεις, οικονομικά υποδείγματα.
Η κρίση αναμένεται να είναι συντριπτική. Οι προβλέψεις για την ύφεση είναι δυσοίωνες, ενώ ακόμα δεν αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος των επιπτώσεων, καθώς η κρίση είναι σε εξέλιξη.
Η χώρα μας κατάφερε να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση στην πρώτη φάση ιδιαίτερα αποτελεσματικά.
Ωστόσο, αυτά που έπονται φαίνεται ότι αποτελούν μεγαλύτερη πρόκληση.
Μπροστά σε αυτή την πρόκληση, οι μεγάλες εταιρείες πρέπει να ανταποκριθούν και ειδικά όσοι έχουν τα εχέγγυα να στηρίξουν την ελληνική οικονομία και τη χώρα.
Αυτό έκανε η MYTILINEOS όλο αυτό το διάστημα. Καταφέραμε να κρατήσουμε τον οργανισμό από νωρίς σε ετοιμότητα.
Συζητούμε όλα αυτά τα χρόνια για ορθή εταιρική διακυβέρνηση και σήμερα δεν θα μπορούσα να σκεφτώ καλύτερη εφαρμογή. Αισθάνομαι ότι μπορούμε και κοιτούμε αυτή τη κρίση στα μάτια, διότι λειτουργήσαμε ορθά, έγκαιρα και αποτελεσματικά.
Όλες οι δομές μας επαγρυπνούσαν από νωρίς. Η πρώτη εσωτερική επικοινωνία έγινε στα μέσα Φεβρουαρίου, όταν ακόμα κανείς στην Ευρώπη δεν φοβόταν. Εφαρμόσαμε πολιτικές και πρωτόκολλα που θωράκισαν τους ανθρώπους και τη λειτουργία μας. Δεν κάναμε εκπτώσεις στην ασφάλειά μας και αυτός ήταν και ο λόγος που “μείναμε ανοικτοί”. Και αυτό είναι το βασικότερο όπλο στη φαρέτρα μας. Την ώρα που ακόμα και ανταγωνιστές της ανά τον κόσμο “κατέβασαν” τους διακόπτες μείναμε ανοικτοί, διασφαλίζοντας αδιάλειπτη συνέχιση της παραγωγής για εμάς, διατήρηση της αλυσίδας εργασίας και ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας

H MYTILINEOS επιπλέον διασφάλισε σημαντική ρευστότητα και άρα επιπλέον θωράκιση στη δύσκολη αυτή συγκυρία.
Θα μπορούσα να παραθέσω εκτεταμένα τα εξαιρετικά αποτελέσματα και τις επιδόσεις του 2019. Θα σταθώ ωστόσο σε κάποια μόνο που ξεχωρίζουν ιδιαίτερα:
1. Η θεμελίωση του νέου εργοστασίου με καύσιμο το φυσικό αέριο, έναν από τον πιο αποδοτικούς στην Ευρώπη
2. Η επιτυχημένη έκδοση του Ευρωομολόγου, ύψους 500 εκατ. Ευρώ, με ποσοστό μεγαλύτερο του 35% ξένων επενδυτών να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην εταιρεία, και με επιτόκιο στο 2,5%, ένα από τα χαμηλότερα επιτόκια στις Ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίου και το καλύτερο επιτόκιο που έχει κάνει ποτέ ελληνική εταιρεία, στην πρώτη της έκδοση.
3. Η ηγετική θέση της MYTILINEOS στο ΦΑ με μερίδιο αγοράς 37%, ξεπερνώντας την ΔΕΠΑ και κατακτώντας τη θέση του μεγαλύτερου εισαγωγέα LNG της χώρας για το 2019 - η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που κατάφερε κάτι τέτοιο.
4. Η πρωτιά της Protergia που ξεπέρασε το 5,5% και άγγιξε τους 200Κ πελάτες και σήμερα πλησιάζουμε τους 250Κ
5. Η εξαγορά του 60% της Zeologic, που παρέχει καινοτόμες λύσεις στον τομέα επεξεργασίας υγρών και στερεών αποβλήτων
6. Η απόκτηση του 100% της METKA EGN, με παρουσία πια και στις 5 ηπείρους
7. Η εξαγορά της ΕΠΑΛΜΕ, ενισχύοντας την παραγωγή Αλουμινίου και διευρύνοντας την πελατειακή μας βάση, εναρμονιζόμενοι πάντα με τις διεθνείς επιταγές και τάσεις
8. Η ένταξη του Τομέα Μεταλλουργίας στην Πρωτοβουλία Υπεύθυνης Διαχείρισης Αλουμινίου (ASI) ως μέλος Παραγωγής & Μεταποίησης

Για το 2020 - Προσπαθούμε να είναι εφάμιλλο του 2019

Όσο κι αν σας φανεί περίεργο, η διοίκηση και όλοι εργαζόμενοι, που τους ευχαριστώ από αυτό το βήμα, κάνουνε φοβερή προσπάθεια σε αυτές τις συνθήκες. Και κάνουμε προσπάθεια ώστε – σας το λέω με πολλές αιρέσεις, και κατανοείτε τους λόγους - για να πλησιάσουμε το 2020, τον κύκλο εργασιών και τα αποτελέσματα του 2019.
Δεν ξέρω πόσες ελληνικές εταιρείες ότι θα το καταφέρουν, ελπίζω πολλές, αλλά δεν το βλέπω.
Δεν μπορώ να το δεσμευτώ ότι εκεί θα είμαστε, γι αυτό αναφέρθηκα στις αιρέσεις, όμως θα το προσπαθήσουμε.
Αν υπάρξει δεύτερο κύμα covid, θα είναι πιο διαχειρίσιμο, ελπiζω να αποφύγουμε το lock down.
Πρόβλεψη για τη χώρα: είναι δύσκολη χρονιά, επομένως και η πρόβλεψη για το 2020. Η ιστορία του τουρισμού θα έχει σημαντική επίδραση, καθώς υπάρχει κι ο πολλαπλασιαστής που πάντα επηρεάζει όλη την οικονομία.
Εξαρτάται από το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος του ιού, οπότε αντίστοιχη θα είναι η ανάκαμψη. Δεν είμαι στο V Shape, αλλά πιστεύω ότι μπορεί να δούμε μεγάλη ανάκαμψη.
Κι αν λάβουμε υπόψη και τη ρευστότητα, η Ελλάδα θα μπει σε άλλη εποχή.
Θέλω να είστε σίγουροι, ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε και προσπαθούμε, ώστε το 2020 να είναι σαν το 2019.

Μέρισμα

Είχαμε να πάρουμε δύσκολη απόφαση, γιατί ήμασταν ακόμα στην πλήρη εξέλιξη του covid
Σταθμίσαμε τα πάντα και προχωρήσαμε στην απόφαση που είχαμε αρχικά πάρει.
Τώρα που βλέπουμε ότι η έξαρση του ιού υποχωρεί, πήραμε τη σωστή απόφαση και κάνουμε το καλύτερο για τους μετόχους μας
Εταιρείες όπως η Shell μείωσαν το μέρισμα".

Η ανακοίνωση της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. ανακοινώνει ότι την Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2020 και ώρα 13.00 πραγματοποιήθηκε η 30η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρείας στα γραφεία της Εταιρείας.
Στη Γενική Συνέλευση παρέστησαν νόμιμα (είτε με φυσική παρουσία είτε συμμετέχοντας από απόσταση με τηλεδιάσκεψη είτε συμμετέχοντας στην ψηφοφορία με ηλεκτρονικά μέσα, διεξαγόμενη πριν τη συνέλευση) μέτοχοι εκπροσωπούντες 74.209.625 κοινές ονομαστικές μετοχές και δικαιώματα ψήφου, ήτοι 51,93% επί συνόλου 142.891.161 κοινών ονομαστικών μετοχών με ψήφο.
Η Τακτική Γενική Συνέλευση συζήτησε και έλαβε αποφάσεις επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης ως εξής:
(i) Στο 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, οι μέτοχοι ενέκριναν τις ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις και ενοποιημένες ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις της εταιρικής χρήσης από 01.01.2019 έως 31.12.2019, τις σχετικές εκθέσεις του διοικητικού συμβουλίου και του ορκωτού ελεγκτή, καθώς και τη δήλωση εταιρικής διακυβέρνησης, όπως αυτές προτάθηκαν προς έγκριση.
(ii) Στο 2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, οι μέτοχοι ενέκριναν τη διάθεση των αποτελεσμάτων της εταιρικής χρήσης από 01.01.2019 έως 31.12.2019 και τη διανομή μερίσματος υπέρ των μετόχων της Εταιρείας ύψους €0,36 ανά μετοχή.
Mετά την παρακράτηση φόρου ποσοστού 5% το καθαρό πληρωτέο μέρισμα ανά μετοχή ανέρχεται τελικά σε τριάντα λεπτά του ευρώ και σαράντα δύο εκατοστά του λεπτού (0,342€).
Ως ημερομηνίες αποκοπής και προσδιορισμού δικαιούχων (βάσει του κανόνα record date) εγκρίθηκαν η 24 η Ιουνίου και 25 η Ιουνίου 2020 αντίστοιχα, ενώ το αντίστοιχο ποσό του μερίσματος θα ξεκινήσει να καταβάλλεται στους μετόχους από τη 1 η Ιουλίου 2020.
Η Εταιρεία θα δημοσιεύσει ξεχωριστή ανακοίνωση για τη διαδικασία καταβολής του μερίσματος στους μετόχους σύμφωνα με το άρθρο 4.1.3.4 του Κανονισμού του ΧΑΑ. Επίσης, οι μέτοχοι ενέκριναν την καταβολή αμοιβής εκ των κερδών στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκαν από την Εταιρεία κατά τη χρήση 01.01.2019 έως 31.12.2019 όπως προτάθηκε προς έγκριση.
(iii) Στο 3ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, οι μέτοχοι ενέκριναν σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 112 του ν.4548/2018 την έκθεση αποδοχών για τη χρήση 2019. (iv) Στο 4 ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, οι μέτοχοι ενέκριναν τη συνολική διαχείριση του διοικητικού συμβουλίου για την εταιρική χρήση από 01.01.2019 έως 31.12.2019, σύμφωνα με το άρθρο 108 του ν. 4548/2018 και απήλλαξαν τους ορκωτούς ελεγκτές της Εταιρείας από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τον έλεγχο που διενήργησαν στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις για τη χρήση αυτή. www.mytilineos.gr
(v) Στο 5 ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, οι μέτοχοι εξέλεξαν την εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών «Grant Thornton Α.Ε.», η οποία εδρεύει στο Παλαιό Φάληρο, Ζεφύρου αρ. 56, και είναι εγγεγραμμένη στο Ειδικό Μητρώο της §5 του άρθρου 13 του Π.Δ.226/1992 με Α.Μ. Σ.Ο.Ε.Λ. 127 για τον τακτικό έλεγχο των ατομικών και ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της Εταιρείας για την τρέχουσα εταιρική χρήση από 01.01.2020 έως 31.12.2020 και την επισκόπηση της ενδιάμεσης οικονομικής πληροφόρησης για την περίοδο από 01.01.2020 έως 30.06.2020 καθώς και για το φορολογικό έλεγχο της Εταιρείας για τη χρήση 2020 και όρισαν την αμοιβή της σε €335.000 (πλέον ΦΠΑ) και €255.000 (πλέον ΦΠΑ) αντίστοιχα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης