Αναλύσεις

Το στοίχημα ανάκαμψης για την μεγαλύτερη εταιρία του Permian που χρωστα 40 δισ δολ

Το στοίχημα ανάκαμψης για την μεγαλύτερη εταιρία του Permian που χρωστα 40 δισ δολ
Η Οccidental Petroleum έχει πρόσβαση στα καλύτερα κοιτάσματα του πλανήτη αλλά τα έχει πληρώσει 55 δισ δολ
H ανάκαμψη των μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών είναι ένα θέμα που απασχολεί σε βάθος την αμερικανική αγορά και θα δείξει για μια ακόμα φορα αν μπορεί να υπάρξει ένα γύρισμα για μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα που επεκτάθηκαν με το shale και καταβαραθρώθηκαν, όταν η διασπορά του Covid οδήγησε τις τιμές του πετρελαίου σε κατάρρευση.
Η Occidental είναι η πιο πολυσυζητμένη περίπτωση και αυτό για δύο λόγους: Κατά πρώτον η εξαγορά της Anadarko Petroleum πέρυσι τέτοια εποχή την οδήγησε να αυξήσει τα χρέη της σε 40 δισ δολ και δεύτερον στα χαμηλά του Μαρτίου η παρουσιά του θρυλικού Carl Icahn εξασφάλισε τα κεφάλαια για την επιβίωση.
Φαίνεται όμως τότε ότι ο Icahn έκανε μια πετυχημένη επένδυση, αφού η μετοχή από τα χαμηλά έχει ανέβει περισσότερο από 100%.
Όπως είχε αναλύσει το Worldenergynews.gr στις 21/3, η Occidental προχωρούσε στις διαπραγματεύσεις για διάσωση με τον Icahn.

Διαπραγματεύσεις για πώληση περιουσιακών στοιχείων στο Ομάν


Τις τελευταίες ημέρες το Bloomberg γνωστοποίησε ότι η OXY, όπως είναι και το χρηματοστηριακό της υποκοριστικό, διαπραγαμτεύεται τις πωλήσεις assets πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ομάν για να μειώσει κατά 1 δισ το χρέος της.Η OXY έχει επίσης συμμετοχές στα ΗΑΕ και στο Βόρειο Κατάρ.
Η OXY υπονόμευσε το μέλλον της αγοράζοντας με 55 δισ δολ την Anadarko πέρυσι, όμως η ποιότητα των σχιστολιθικών φρεατίων που έφερε στην κατοχή της είναι από τα καλύτερα του πλανήτη σε ποιότητα και παραγωγικότητα, που σημαίνει σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη.
Πρόκειται για τα κελύτερα του Permian και στρατηγηικά η τοποθεσία τους είναι σε μεγάλο βάθος πολύ κοντά στα αρχικά της OXY, όπως και της Chevron από την οποία η Occidental κέρδισε την μάχη της Anadarko.
H Αnadarko όμως εξασφάλισε κάτι ακόμη στην OXY, το χαμηλότερο κόστος εξόρυξης που φτάνει τα 6,25 δολάρια διευρύνοντας τα περιθώρια κέρδους κατά την ανάκαμψη της αγοράς.
Παράλληλα η OXΥ είναι ο μεγαλύτερος παίκτης της εξόρυξης πετρελαίου της Permian με 442 χιλιάδες βαρελια την ημέρα.
Το επενεδυτικό ενδιαφέρον για την Occidental στο τελευταίο διάστημα και μετά το ρημπάουντ της Wall και του πετρελαίου άρχισε να ενδυναμώνεται, καθώς με βάση τις προβλέψεις της αγοράς πετρελαίου εκτιμάται σύμφωνα με ανάλυση του Oilprice.com ότι θα έχει ελεύθερες ταμειακές ροές 7 δισ δολάρια τους επόμενους 18 μήνες.
Οι προβλέψεις μιλούν για μια αμερικανική παραγωγή που στο τέλος του 2020 που θα είναι χαμηλότερα από τα 8 εκατ βαρέλια/ημέρα σε ημερήσια βάση.
Παράλληλα η συνολική πρόβλεψη της ανάλυσης μιλά για προσφορά 70 εκατ βαρελιών την ημέρα και ζήτηση 84 εκατ βαρέλια διαθνώς.
Η OXY διαπραγματεύεται πάνω στην λογιστική της αξία και παρά τα γρήγορα κέρδη από τα χαμηλά είναι πάνω από 55% η τπώση της από τις 6/10/2019.
Σύμφωνα με τους αναλυτές διαπραγματεύεται 2 φορές τα free cash flows ενώ αυτή η σχέση έχει φτάσει και το 5.
Το πρώτο μέρος των δανείων, μικρότερο των 10 δισ, ωριμάζει το 2022.
Την Τετάρτη 10/6 έκλεισε με πτώση -10,44% στα 20,76 δολάρια.

www.worldenergynews.gr





.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης