Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

«Οικονομία και Τεχνολογία στην Υγεία την εποχή της Πανδημίας Covid-19»

«Οικονομία και Τεχνολογία στην Υγεία την εποχή της Πανδημίας Covid-19»
Ψηφιακή εκδήλωση του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020, η ψηφιακή συζήτηση με θέμα: «Οικονομία και Τεχνολογία στην Υγεία την εποχή της Πανδημίας Covid-19» στο πλαίσιο των ψηφιακών εκδηλώσεων που πραγματοποιεί το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο AmChamGR Digital Talks & Events HealthWorld 2020 Series.

Στην εκδήλωση την οποία άνοιξε, ο κ. Νικολάος Μπακατσέλος, Πρόεδρος Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, συμμετείχαν, ο κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Υπουργείο Υγείας, ο κ. Κωνσταντίνος Χαμπίδης, Διευθυντής Γραφείου Υπουργού, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο κ. Πάνος Τσακλόγλου, Καθηγητής, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ο κ. Σπύρος Γκίκας, Δ/νων Σύμβουλος GE Healthcare και Μέλος Επιτροπής Ιατροτεχνολογικού Εξοπισμού και Διαγνωστικών Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο κ. Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, πρώην Βουλευτής, Γραμματέας της Επιτροπής Υγείας ΚΙΝΑΛ και ο κ. Κώστας Αθανασάκης, Γενικός Διευθυντής, Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο κ. Γιάννης Τούντας, Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, Διευθυντής Κέντρου Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η ρόλος της οικονομίας και της τεχνολογίας στην υγεία στην εποχή του COVID-19 βρέθηκαν στο επίκεντρο της ψηφιακής συζήτησης καθώς η μεγάλη κρίση που προκάλεσε η ταχύτατη εξάπλωση του COVID-19 είχε ως αποτέλεσμα να δοκιμαστούν έντονα όλα τα συστήματα υγείας μεταξύ των οποίων και αυτό της χώρας μας και να χρησιμοποιηθούν νέα εργαλεία και υπηρεσίες για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και να δημιουργηθεί ένα νέο αποτελεσματικό σύστημα υγείας.

Στον εισαγωγικό του χαιρετισμό, ο κ. Μπακατσέλος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενός νέου συστήματος υγείας με επίκεντρο τον πολίτη, ενώ όπως υποστήριξε πρέπει όλοι να παραμείνουμε σε εγρήγορση ώστε να αποφύγουμε ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, το οποίο θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία μας και όχι μόνο.

Όπως δήλωσε από την πλευρά της πολίτικης ηγεσίας ο κ. Κωτσιόπουλος μέσα σε ελάχιστο χρόνο και αξιοποιώντας τις υφιστάμενες υποδομές, επιτεύχθηκε ο ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας αναπτύσσοντας νέες υπηρεσίες γεγονός που βοήθησε να ανταποκριθεί η χώρα στις αυξημένες ανάγκες. Ο κ. Κωτσιόπολος τόνισε χαρακτηριστικά: «Τα κεντρικά σημεία του σχεδιασμού μας ήταν η ανάδειξη του ανθρώπινου παράγοντα, λύσεις πρακτικά εφαρμόσιμες και όχι θεωρητικές, και τεχνολογία ανοιχτή». Σε ότι αφορά αυτά που θα γίνουν στους επόμενους μήνες, ο κ. Κωτσιόπουλος αναφέρθηκε στη νομοθέτηση του Οργανισμού Διασφάλισης για την Υγεία, την υλοποίηση της στρατηγικής του Εθνικού Ηλεκτρονικού Δικτύου Υγείας, με τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Παράλληλα αναφέρθηκε στη νομοθέτηση της νέας Κεντρικής Αρχής Προμηθειών στην Υγεία και τη σταδιακή παροχή ακόμη περσότερων ψηφιακών υπηρεσιών στον πολίτη.

Ο κ. Χαμπίδης υπογράμμισε την αξία της άυλης συνταγογράφησης με την οποία μπορούν οι πολίτες να λαμβάνουν τη συνταγή στο κινητό τους είτε με τη μορφή email ή με τη μορφή sms, η οποία αφαιρεί από τον ασθενή τη δυσκολία μας περιττής επίσκεψης στον ιατρό όταν χρειάζεται την ανανέωση μιας συνταγής και απλοποιεί όλη τη διαδικασία επαφής του ασθενή με τον φαρμακοποιό του. Όπως ανέφερε ο κ. Χαμπίδης από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 450.000 πολίτες έχουν εγγραφεί στην υπηρεσία, ενώ έχουν εκδοθεί περισσότερο από 1.500.000 συνταγές. Ενώ, σύμφωνα με τον κ. Μπαργκιώτα η κύρια μεταρρύθμιση με την οποία πρέπει να ξεκινήσει η δημιουργία του νέου ΕΣΥ είναι η ψηφιακή τεχνολογία, η εισαγωγή καινούριων εργαλείων, όχι μόνο στη διοίκηση αλλά και στην ιατρική πρακτική.

Ο κ. Τσακλόγλου τόνισε στην αναγκαιότητα εύρεσης του εμβολίου γεγονός που θα βοηθήσει στο να αποφευχθούν προβλήματα στον κλάδο του τουρισμού την επόμενη χρονιά και αυτό φυσικά θα έχει θετικό αποτέλεσμα στην ελληνική οικονομία. Αναφερόμενος στο σύστημα υγείας, δήλωσε ότι η πανδημία έδειξε ξεκάθαρα πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος ενός καλού συστήματος υγείας ενώ όπως υποστήριξε το βασικότερο πρόβλημα της χώρας μας είναι ότι έχει ένα νοσοκομειοκεντρικό σύστημα υγείας.

Όπως ανέφερε ο κ. Γκίκας η πανδημία ανέδειξε την έλλειψη του σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού αλλά και την ανάγκη για ψηφιακή τεχνολογία με σκοπό την καλύτερη εποπτεία όλων μονάδων υγείας, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «θα πρέπει να σχεδιάσουμε έγκαιρα και σε ένα ευρύ πεδίο τον εκσυγχρονισμό του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού της χώρας με φρόνηση, σύνεση, με προσοχή και κυρίως με στρατηγική».

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Aθανασάκη το σύστημα υγείας χρειάζεται έμψυχες επενδύσεις και επενδύσεις σε σταθερά μέσα παραγωγής. Οι επενδύσεις στην υγεία, είναι αντικυκλικές πολιτικές οικονομικά, παράγουν πολλαπλασιαστές πολλαπλά, πολύ πιο γρήγορα από οτιδήποτε άλλο αλλά μπορούν και να αναστρέψουν ακόμη και την ύφεση αυτή.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης