Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Peskov: O Nord Stream 2 θα συμβάλλει μελλοντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Peskov: O Nord Stream 2 θα συμβάλλει μελλοντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης
Στα 9,5 δισ. ευρώ το κόστος για την κατασκευή του αγωγού

Η Ρωσία ελπίζει ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 θα ολοκληρωθεί και θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη στο μέλλον, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Channel One της Ρωσίας το Σάββατο (20/6).
«Χωρίς όρους, ελπίζουμε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί και θα συμβάλει τελικά στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη» τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου έκανε αναφορά στον δυσμενή ρόλο που διαδραματίζει η Ουάσιγκτον, σχετικά με την στάση της στον εν λόγω project.
«Οι εξελίξεις γύρω από το Nord Stream 2  αποδεικνύουν πολύ εύγλωττα τις αμερικανικές παραβάσεις που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο» συμπλήρωσε.

Οι πιέσεις των ΗΠΑ

Σημειώνεται ότι από τα 2.360 χιλιόμετρα αγωγών τα 2.200 είναι έτοιμα. Ωστόσο από τον περασμένο Δεκέμβριο το έργο κατασκευής έχει σταματήσει λόγω αμερικανικού νόμου, που προβλέπει κυρώσεις σε βάρος της ολλανδικής εταιρείας Allseas, η οποία αναγκάστηκε τελικά να αποσύρει ειδικό σκάφος από την περιοχή των εργασιών.

‘Έτσι, η Allseas απέσυρε τα πλοία της και οι εργασίες σταμάτησαν. Στο μεταξύ υπάρχουν σχέδια να χρησιμοποιηθούν ρωσικά πλοία για την τοποθέτηση των τελευταίων αγωγών. Αλλά και πάλι οι ΗΠΑ θέλουν να σταματήσουν κι αυτά τα σχέδια με το λεγόμενο Protecting Europe's Energy Security Clarification Act.

Σε ό, τι αφορά τις ευρωπαϊκές εταιρείες που θα βρεθούν αντιμέτωπες με ενδεχόμενες κυρώσεις, πρόκειται για τις Uniper, Shell, OMV, Wintershall Dea και Royal Dutch Shell.
Το συνολικό κόστος για την κατασκευή του αγωγού που θα διασχίζει υποθαλάσσια τις ΑΟΖ και τα ύδατα της Ρωσίας, Σουηδίας, Δανίας, Φιλανδίας και Γερμανίας ανέρχεται στα 9.5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η ρωσική Gazprom έχει αναλάβει να καλύψει το μισό με το υπόλοιπο να βαραίνει τις ευρωπαϊκές εταιρείες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης