Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόταση στο ΥΠΕΝ για αδειοδότηση αιολικών μόνο με συγκατάθεση της τοπικής αυτοδιοίκησης

Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόταση στο ΥΠΕΝ για αδειοδότηση αιολικών μόνο με συγκατάθεση της τοπικής αυτοδιοίκησης
Με ψήφισμά του, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου τάσσεται κατά της εγκατάστασης αιολικών πάρκων μεγάλης ισχύος στις περιοχές NATURA
Με ψήφισμά του το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου τάχθηκε την Παρασκευή κατά της ανάπτυξης Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) μεγάλης ισχύος σε περιοχές φυσικού κάλλους, χωρίς τη συγκατάθεση της Περιφέρειας, Δήμων, Κοινοτήτων και των τοπικών κοινωνιών.

Στην εισήγησή του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για την υποβολή πρότασης προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προτείνεται η αδειοδότηση έργων ΑΠΣΗΕ να γίνεται εκτός του δικτύου Natura 2000, όπως επίσης και να υλοποιείται μόνο με τη συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών, ήτοι της Περιφέρειας, των Δήμων και των Κοινοτήτων.

Παράλληλα, προτείνεται η διαδικασία αδειοδότησης νέων έργων ΑΣΠΗΕ να αρχίσει μετά την ολοκλήρωση του νέου εθνικού στρατηγικού σχεδίου χωροταξίας των ΑΣΠΗΕ, όπου θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη όλα τα κριτήρια τεχνικής, περιβαλλοντικής, πολιτιστικής και κοινωνικο-οικονομικής υφής.

Αδειοδοτήσεις κατά προτεραιότητα κοντά σε οδικό δίκτυο

Επίσης, ζητείται να γίνουν αδειοδοτήσεις ΑΣΠΗΕ κατά προτεραιότητα σε οικολογικά υποβαθμισμένες περιοχές της Περιφέρειας, σε εγγύτητα με το οδικό δίκτυο, οι οποίες δεν θα περιλαμβάνουν τοπία υψηλής αισθητικής, πολιτιστικής, ιστορικής ή άλλης αξίας και δεν θα απειλούν την τοπική οικονομία. Τέλος, επισημαίνεται η ανάγκη να ληφθεί μέριμνα για σοβαρά αντισταθμιστικά μέτρα με τη σημαντική μείωση των λογαριασμών του ρεύματος στους κατοίκους του Δήμου/Δήμων όπου εγκαθίστανται οι ΑΣΠΗΕ.

Την ίδια στιγμή, αρνητική ήταν η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη ΜΠΕ του έργου «Εγκατάσταση και λειτουργία τεσσάρων Αιολικών Πάρκων, συνολικής ισχύος 88,45 ΜW, στο όρος Λάκμος (Περιστέρι) των Δήμων Μετσόβου και Βορείων Τζουμέρκων, της Π.Ε. Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, για την επένδυση δεν έχουν ερωτηθεί οι τοπικές κοινωνίες, ενώ πρόκειται για ένα γιγαντιαίο έργο για τη συγκεκριμένη περιοχή. Επίσης, θα αλλοιώσει το τοπίο, καθώς θα αλλάξει η φυσιογνωμία της από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, σε μήκος 7 χλμ, σε συνδυασμό το αναγκαίο οδικό δίκτυο και τις πλατείες για τις ανεμογεννήτριες. Σε 12 χλμ ανέρχεται η διάνοιξη νέων δασικών δρόμων και σε άλλα 16 χλμ. προβλέπεται βελτίωση, ήτοι διάνοιξη ήδη υπάρχοντος οδικού δικτύου.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης