Ενέργεια

Η αύξηση του ρίσκου στον γεωπολιτικό ενεργειακό τομέα - Τι θα σημάνει η καθυστέρηση των κονδυλίων από το Πακέτο Ανάκαμψης

Η αύξηση του ρίσκου στον γεωπολιτικό ενεργειακό τομέα - Τι θα σημάνει η καθυστέρηση των κονδυλίων από το Πακέτο Ανάκαμψης
Οι καθοριστικοί παράγοντες που θα επηρεάσουν την κυβερνητική πολιτική στα ενεργειακά μέτωπα
Σύνθετο περιβάλλον διαμορφώνεται για την οικονομία, την ενεργειακή αγορά και κυρίως το γεωπολιτικό ρίσκο που ανεβάινει εκθετικά με την Τουρκία να κλιμακώνει την στρατηγική της στην ΝΑ Μεσόγειο, ενώ η Ευρώπη παρακολουθεί παθητικά χωρίς να έχει αντμετωπίσει ακόμα τα προβλήματα της ύφεσης του COVID -19.
H Eλλάδα έχει δύο προβλήματα αυτή την στιγμή:
- Την τουρκική επιθετικότητα που έχει δημιουργήσει πια μέχρι και βεβαιότητα για ακραίες κινήσεις τους προσεχείς μήνες.
- Την αναμενόμενη μεγάλη καθυστέρηση για εισαγωγή των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία, καθώς όλα δείχνουν ότι αυτά θα εισέλθουν το 2021.

Το οικονομικό είναι το πρώτο γήπεδο, όπου πράγματι η ελληνική οικονομία χρειάζεται κεφάλαια για να αναπληρώσει το χαμένο έδαφος και σύμφωνα με την παραδοσιακή οικονομική θεωρία όσο πιο έγκαιρα αντιμετωπίσει κανείς την ύφεση, τόσο πιο γρήγορα σταματά την διασπορά και διάχυσή της.
Όμως αυτό δεν θα επιτευχθεί εύκολα καθώς όλα δείχνουν, ότι η Ευρώπη δεν κινείται γρήγορα και άρα οι αβεβαιότητες παραμένουν.
Πολλά πάντως θα κριθούν και από την προετοιμασία της ελληνικής πλευράς, που μπορεί να μετατρέψει το πρόβλημα σε ευκαιρία εφόσον πείσει, όπως είναι και ο στόχος της, ιδιωτικά κεφάλαια να συμμετάσχουν σε επενδυτικά εγχειρήματα.

Ο ενεργειακός τομέας θα είναι από τους κατεξοχήν ευνοημένους από το πακέτο ανάκαμψης καθώς κονδύλια θα υπάρξουν για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών, τις νέες τεχνολογίες της αποθήκευσης, καθώς και τους κλάδους που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον, την βιώσιμη ανάπτυξη, την κυκλική οικονομία και την διαχείριση σκουπιδιών.
Απο επενδυτικής πλευράς η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί μια ορθολογική πολιτική σπεύδοντας να επιταχύνει την στροφή στην πράσινη ενέργεια με παράλληλη προτεραιότητα την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ, όπου ένα χρόνο πριν παρέλαβε πράγματι μια χαώδη κατάσταση.
Εδώ όμως έχουν γεννηθεί από την εξέλιξη των πραγμάτων δύο ζητήματα: το πρώτο αφορά την κάλυψη του διευρυνόμενου ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ και το δεύτερο με την μείωση του κύκλου εργασιών που προκύπτει από τα στοιχεία Σεπτεμβρίου 2019 - Μαρτίου 2020, από τις επιμέρους τιμολογήσεις και εισπράξεις.
Η ΔΕΗ "κράτησε" στην κρίση της πανδημίας και έλαβε και χρηματοδότηση 200 εκατ ευρώ από την ΕΤΕΠ, προχωρά το δεύτρεο πακέτο των τιτλοποιήσεων και νέο ομολογιακό.
Η αγορά περιμένει επίσης το πόσο γρήγορα θα ολοκληρώσει κινήσεις ανάπτυξης της ΔΕΗ Ανανώσιμες.
Η αποκατάσταση της κεφαλαιοποίησης της ΔΕΗ στα προ της χρηματιστηριακής κρίσης επίπεδα δείχνει ότι η αγορά εμπιστεύεται την δίοικηση.

Μια δεύτερη σημαντική πλευρά της κυβερνητικής πολιτικής είναι η στροφή στην ενίσχυση της βιομηχανίας την οποία ο πρωθυπουργός τόνισε με την παρουσία του στην μεγάλη επένδυση της ΕΛΒΑΛ την εβδομάδα που πέρασε.
Η βιομηχανία όπως ανέφερε ο Κ.Μητσοτάκης και έχει κατά κόρον τονίσει το WEN έδειξε αντοχή στην κρίση ενώ παρουσιάζει μια ισχυρή ομάδα επιχειρήσεων με διεθνές εκτόπισμα και μεγάλα επενδυτικά προγράμματα, όπως η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ο ΤΙΤΑΝ.
Η ενίσχυση της βιομηχανίας όμως περνά από την λύση των εκκρεμοτήτων για το κόστος της ενέργειας, που για το 2021 παραμένει ένα ζήτημα ανοιχτό και απασχολεί το σύνολο των ενεργοβόρων.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός τόνισε την πρόθεση εφαρμογής μια πολιτικής υπέρ της ενεργοβόρου βιομηχανίας που μένει να εξειδικευτεί.
Η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών που έχουν να κάνουν με το υδρογόνο, την πρόσβαση της βιομηχανίας στις ανανεώσιμες πηγές και την μείωση των εκπομπών διοξειδίου θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια.Προς το παρόν όμως η βιομηχανία δείχνει ότι μπορεί να στηρίζεται μόνο στην ΔΕΗ.

Όλα αυτά όμως θα περάσουν από ένα μεγάλο εθνικό ρίσκο, όπου όλα δείχνουν ότι δεν θα αποφύγουμε στο επόμενο διάστημα, καθώς οι Τούρκοι προχωρούν και ουδείες από τις μεγάλες δυνάμεις πλην της Γαλλίας δεν αντιδρά απέναντι στην επέλασή τους.
Οι άξονες  θα κινηθούν γύρω από την ενεργειακή αγορά και αφορούν τις πρωτοβουλίες των Τούρκων για έρευνες στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ και του Καστελορίζου και στις πρωτοβουλίες της ελληνικής και γαλλικής πλευράς για έρευνες ΝΔ της Κρήτης, ήδη αδειοδοτήθηκαν περιβαλλοντικά οικόπεδα νότια της Κρήτης.
Η παράλληλη ανακήρυξη της ΑΟΖ  Ελλάδας - Αιγύπτου που αναμένεται σαν προϋπόθεση αλλά και η συγκρουσιακή σχέση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του στρατηγού Σίσι με τις τουρκικές δυνάμεις της Λιβυής πυροδοτούν ένα σκηνικό ανάφλεξης στο Λιβυικό πέλαγος.

Η πορεία των αγορών διεθνώς έχει αιφνιδιάσει τους πάντες και είναι προφανές ότι την ίδια ώρα που αναλυτές επενδυτικών τραπεζών δημοσιοποιούσαν αρνητικές εκθέσεις, οι ίδιες οι τράπεζες Goldman, JP Morgan και Morgan Stanley πραγματοποιούσαν τεράστια κεφαλαιακά κέδρη από την προεξόφληση της ισχυρής ανάπτυξης στην μετά - COVID περίοδο.
Λογικά οι ελληνικές ενεργειακές και βιομηχανικές μετοχές θα ακολουθήσουν και θα συνεχίσουν να βελτιώνουν τις κεφαλαιοποιήσεις τους, αν βεβαίως ξεπεραστεί το προφανές γεωπολιτικό ρίσκο που ανεβαίνει.
Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει πραγματοποιήσει ιστορικό υψηλό, εξασφαλίζοντας σημαντικές αποδόσεις από την αρχή του χρόνου με κεφαλαιοποίηση 1,2 δισ ευρώ.

Π.Μπ.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης