Επικαιρότητα

Φόβοι για ανεξέλεγκτη έξαρση κορωνοϊού από τα ορφανά κρούσματα

Φόβοι για ανεξέλεγκτη έξαρση κορωνοϊού από τα ορφανά κρούσματα
Μονόδρομο χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους
Μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς επιστήμονες και στις υγειονομικές αρχές προκαλούν τα αυξανόμενα και ως επί το πλείστον «ορφανά» κρούσματα κορωνοϊού στα μεγάλα αστικά κέντρα και ειδικά σε Αττική και Θεσσαλονίκη, γεγονός που ενισχύει τους φόβους για μια ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού που θα μπορούσε να ανατρέψει την μέχρι στιγμής ελεγχόμενη πορεία της επιδημίας του ιού στην Ελλάδα.
Είναι χαρακτηριστικό πως την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται αναζωπύρωση των κρουσμάτων, καθώς έχουν καταγραφεί 220 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα περισσότερα σε Αττική και Θεσσαλονίκη ενώ μόλις το τελευταίο 24ωρο από τα 35 συνολικά νέα κρούσματα, τα 17 καταγράφηκαν στην Αττική.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι ειδικοί επιστήμονες υποστηρίζουν με ολοένα μεγαλύτερη ένταση πως πλέον είναι μονόδρομος η υποχρεωτική χρήση της μάσκας όχι μόνο σε όλους τους κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς, εφόσον υπάρχει συγκέντρωση και συνάθροιση ατόμων.
Ενδεικτικό της ανησυχίας που καταγράφεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τις διαστάσεις που τείνει να λάβει η επιδημία, ήταν και η παρέμβαση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έσπευσε να υπενθυμίσει στους πολίτες πως ο ιός παραμένει ακόμα εδώ και ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός από την πλευρά των πολιτών.
Υπό αυτές τις εξελίξεις και εφόσον δεν υπάρξει μείωση του ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων, το πρώτο μέτρο που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα ληφθεί – πιθανότατα από τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας ή από την αρχή της επόμενης -, είναι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους περισσότερους κλειστούς χώρους.
Σημειώνεται πως ήδη είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ, ενώ από τα πρώτα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι η απαγόρευση των πανηγυριών, η οποία θεωρείται σίγουρο πως θα επεκταθεί και για τον Αύγουστο.
Εν τω μεταξύ, από σήμερα Τρίτη 28/7 το πρωί και έως τις 4 Αυγούστου, όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα, μέσω αεροπορικών συνδέσεων, από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR τέστ), που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους.
Εξαιρούνται οι Έλληνες πολίτες, οι κάτοχοι άδειας παραμονής και όσοι ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους.

Λαζανάς (λοιμωξιολόγος): Ο ιός κυκλοφορεί, αυξάνονται τα κρούσματα σε Αττική, Θεσσαλονίκη

Τη θέση ότι ο ιός κυκλοφορεί και ότι αυξάνονται τα κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη διατύπωσε ο λοιμωξιολόγος, Μ. Λαζανάς, ο οποίος υποστήριξε ότι ζούμε σε μια επιδημία και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Λαζανάς είπε ότι στο πλαίσιο των μέτρων αυτών εντάσσεται και η χρήση της μάσκας και των υπόλοιπων μέτρων.
«Ο κόσμος δεν παίρνει τα μέτρα που έχει συστήσει η πολιτεία μετά από συζητήσεις με τους αντίστοιχους φορείς, τους λοιμοξιωλόγους, τον ΕΟΔΥ κα.
Τα μέτρα πρέπει να γίνουν πιο αυστηρά ειδικά με την χρήση της μάσκας.
Ο ΠΟΥ έχει δηλώσει ότι το εμβόλιο δεν θα έρθει πριν το 2021.
Αν μια επιδημία πρέπει να τιθασευτεί αυτό γίνεται μόνο με την χρήση του εμβολίου όπου ένα αριθμός πληθυσμού θα εμβολιαστεί και θα αποκτήσει αντισώματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Λαζανάς.
Όπως είπε, υπήρχε σύσταση η μάσκα να χρησιμοποιείται στα σουπερ μάρκετ.
Ωστόσο, ο κόσμος είχε αρχίσει να χαλαρώνει και μόλις πήγε να γίνει πιθανή επιβολή προστίμου άρχισε και πάλι να εφαρμόζεται το μέτρο.
«Σε αυτό που δεν συμφωνώ με την κοινωνία είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένας από πίσω και να κόβει χαρτάκια και κλήσεις για να συμμορφωνόμαστε.
Από μόνοι μας πρέπει να αυτοπεριοριστούμε» είπε ο κ.Λαζανάς, τονίζοντας ότι ο ιός κυκλοφορεί και μεταδίδεται εύκολα όταν δεν παίρνουμε τα μέτρα και πως αυτή την στιγμή μολύνονται πιο πολύ οι νέοι, ενώ οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες πλέον προστατεύονται.
«Αν και οι νέοι είναι πιο ανθεκτικοί όσο αυξάνονται τα κρούσματα σε αυτού, είναι πιθανόν να μεταδοθεί και στους υπόλοιπους και γενικότερα μπορεί εύκολα να αυξηθούν τα κρούσματα χωρίς να το καταλάβουμε» υπογράμμισε ο κ.Λαζανάς.
Όπως είπε, η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιηθεί στους κλειστούς χώρους διότι τα σταγονίδια μπορούν να μεταδοθούν ακόμα και σε 2 διαδρόμους πχ σε ένα σουπερμάρκετ.
«Δεν είναι εύκολο δεν γίνεται όμως διαφορετικά δεν έχουμε άλλα μέτρα προφύλαξης» σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ τόνισε πως «η μάσκα που προστατεύει είναι η πάνινη ή η χειρουργική, οι άλλες δεν προστατεύουν».

Κοτανίδου (καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας): Η εισήγηση είναι για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους

Την θέση ότι η εισήγηση της Επιτροπής είναι να καταστεί υποχρεωτική η χρήση της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού διατύπωσε η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αναστασία Κοτανίδου.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ η κα.Κοτανίδου άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης μάσκας στα σχολεία αν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Η κα.Κοτανίδου υποστήριξε ότι οποιαδήποτε εκδήλωση με κόσμο και συνωστισμό δεν πρέπει να γίνεται και τόνισε ότι ο συνωστισμός έφερε περισσότερα άτομα στις εντατικές.
 
Στους 202 οι νεκροί
 
Ο ΕΟΔΥ άθροισε 35 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοΐού στην Ελλάδα χθες Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020 εκ των οποίων τα 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας και τα 17 στην Αττική.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4227, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες.
Τα 1184 (28%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2118 (50.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα είναι υπό διερεύνηση.
Στους 9 ανέρχονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 2 (22.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 77.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 127 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν κατεγράφη κανείς νέος θάνατος και συνολικά ο αριθμός των νεκρών στη χώρα είναι 202.
Το 66 (32.7%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τα 35 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές

-    τέσσερα (4) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
-    πέντε (5) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
-    δεκαεπτά (17) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
-    δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
-    δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,
-    δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αχαϊας,
-    ένα  (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας,
-    ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής,
-    ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας.
Image
Image

 
Image
Image

Πέτσας: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας και σε άλλους κλειστούς χώρους εάν κριθεί απαραίτητο

Τη θέση ότι εφόσον κριθεί απαραίτητο, θα επεκταθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας και σε άλλους κλειστούς χώρους όπως οι εκκλησίες και τα εμπορικά καταστήματα διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Εάν χρειαστεί τις επόμενες ημέρες θα γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας και σε άλλους κλειστούς χώρους» υποστήριξε ο κ.Πέτσας, τονίζοντας ότι είναι πιθανό να υπάρξουν νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων.
«Παρά τη μικρή αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, η Ελλάδα παραμένει σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από πολλές άλλες χώρες.
Και αυτό δεν είναι τυχαίο.
Είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής μας.
Που έχει δημιουργήσει έναν ειδικό αλγόριθμο, ο οποίος μας βοηθά να παίρνουμε αποφάσεις για το πώς θα κατανείμουμε τους στοχευμένους ελέγχους μας στις πύλες εισόδου της χώρας.
Που εφαρμόζει αποτελεσματική παρακολούθηση και ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.
Που προβλέπει από συγκεκριμένα, αυστηρά, αλλά λειτουργικά, υγειονομικά πρωτόκολλα, μέχρι δωμάτια καραντίνας ώστε να αποφεύγεται η διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα.
Όλα αυτά δεν τα κάνουν άλλες χώρες, ούτε στην έκταση, ούτε στον ολότητά τους.
Είμαστε - και κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να παραμείνουμε- μια ασφαλής χώρα, για κατοίκους και επισκέπτες.
Αυτή, άλλωστε, ήταν και η στρατηγική που χαράξαμε όταν προχωρούσαμε στη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και ανοίγαμε τις πύλες της χώρας στους επισκέπτες της.
Από την αρχή καταστήσαμε σαφές ότι θα παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό και ανάλογα θα αναπροσαρμόζουμε τις αποφάσεις μας. Στο διάστημα που πέρασε αναγκαστήκαμε -εξαιτίας της επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων στις βαλκανικές χώρες- να αυστηροποιήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις εισόδου από τα χερσαία σύνορά μας.
Επιπλέον, από σήμερα το πρωί, Τρίτη 28 Ιουλίου, μέχρι τις 4 Αυγούστου, όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα, μέσω αεροπορικών συνδέσεων, από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR τέστ), που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους. Εξαιρούνται οι Έλληνες πολίτες, οι κάτοχοι άδειας παραμονής και όσοι ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους.
Και αν από το εξωτερικό, ανοιγοκλείνοντας τη στρόφιγγα των αφίξεων, μπορέσαμε μέχρι χθες να έχουμε ελεγχόμενο αριθμό κρουσμάτων, ο κύριος εχθρός παραμένει στο εσωτερικό.
Λέγεται εφησυχασμός.
Φαίνεται στη χαλάρωση όλων μας.
Και αποτυπώνεται σε απαράδεκτα φαινόμενα συγχρωτισμού, εξαιρετικά επικίνδυνα για τη διασπορά του ιού στην κοινότητα.
Η αύξηση των κρουσμάτων σε αστικά κέντρα, όπως στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, υπενθυμίζει ότι ο ιός εξακολουθεί να είναι εδώ και να τρέφεται από τη χαλάρωσή μας.
Για όλους αυτούς τους λόγους, αποφασίστηκε να απαγορευτούν τα πανηγύρια, να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ για εργαζόμενους και καταναλωτές, αλλά και να ενταθούν οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα.
Όχι για τιμωρητικούς λόγους, αλλά για να παραμείνει ισχυρό το μήνυμα ότι ιός είναι ανάμεσά μας και οφείλουμε να τηρούμε σχολαστικά όλα όσα μας υπαγορεύουν οι ειδικοί.
Αποστάσεις, μάσκες, ατομική υγιεινή.
Τις επόμενες ημέρες, αν χρειαστεί, ακολουθώντας τις εισηγήσεις των ειδικών, η χρήση μάσκας θα καταστεί υποχρεωτική και σε περισσότερους κλειστούς χώρους.
Εν τω μεταξύ, το διάστημα από τις 24 Ιουλίου μέχρι τις 26 Ιουλίου, διενεργήθηκαν από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Ελληνική Αστυνομία και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή 2.816 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώθηκαν  παραβάσεις σε 198 περιπτώσεις, επιβλήθηκαν 220 πρόστιμα ύψους 86.050 ευρώ και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 90 ημερών συνολικά» είπε ο κ.Πέτσας.

Κικίλιας: Ανησυχία για τα ορφανά, ασυμπτωματικά κρούσματα

Την ανησυχία του για τα «ορφανά», ασυμπτωματικά κρούσματα κορωνοϊού εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και να αποφεύγουν τον συνωστισμό.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Κικίλιας υποστήριξε ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του κορωνοϊού είναι η ατομική μας συμπεριφορά.
Όσον αφορά τα εισαγόμενα κρούσματα ο κ. Κικίλιας δήλωσε ότι «ξέραμε πως θα υπάρξουν με το άνοιγμα του τουρισμού», τονίζοντας ότι «είμαστε σε χαμηλότερα επίπεδα από άλλες χώρες και αυτό οφείλεται στο οργανωμένο σύστημα ελέγχου και ιχνηλάτησης».
«Ξέραμε πως με το άνοιγμα τουρισμού θα είχαμε αύξηση.
Είναι προφανές πως σε σχέση με άλλες χώρες είμαστε πολύ χαμηλότερα διότι έχουμε οργανωμένο σύστημα έλεγχου ιχνηλάτησης και απομόνωσης κρουσμάτων.
Είχαμε φτάσει το Ρ στο 0.119.
Αυτό σε μεγάλο βαθμό σήμαινε ότι είχε ελεγχθεί ο ιός.
Αλλά ξέραμε ότι δεν θα μπορούσαμε να κρατήσουμε τον κόσμο στα σπίτια και κάναμε όλες αυτές τις θυσίες για να στηρίξουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας» είπε ο κ.Κικίλιας, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την ύπαρξη «ορφανών», ασυμπτωματικών κρουσμάτων, αφού, όπως είπε δεν είναι δυνατόν από αυτά να βρεθεί από πού έγινε μετάδοση του ιού.
Επιπλέον, ανήσυχος δήλωσε και για την χαλάρωση των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα.
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο πολιτών που δεν προσέχουν» ανέφερε ο κ.Κικίλιας, επισημαίνοντας ότι κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα αντιμετωπίζαμε την πιο μεγάλη κρίση δημόσιας υγείας των τελευταίων ετών.


Παρατείνεται η ισχύς της κοινής απόφασης των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Εσωτερικών για την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας επιμέρους ιδιωτικών επιχειρήσεων και άλλων χώρων συνάθροισης κοινού, στο σύνολο της χώρας.
Σύμφωνα με την απόφαση, όσες επιχειρήσεις δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν μέχρι και τις 26 Ιουλίου 2020, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού Covid -19 δεν θα λειτουργήσουν έως και την 31η Αυγούστου 2020.
 
Πρόκειται για τις ακόλουθες δραστηριότητες:

1. Υπηρεσίες που παρέχονται από Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), με εξαίρεση:
α) τις υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία (ΚΑΔ 88.10.10) και
β) τις υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης σε ηλικιωμένους (ΚΑΔ 88.10.11),
γ) τις υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης για άτομα με αναπηρίες (ΚΑΔ 88.10.13),
δ) τις υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης για άτομα με αναπηρίες (ΚΑΔ 88.10.14) και
ε) τις υπηρεσίες που παρέχονται σε εγκαταστάσεις ορφανοτροφείων [ΚΑΔ 8810].
2. Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών τραπεζιού (ΚΑΔ 92.00.11.00).
3. Υπηρεσίες χαρτοπαικτικής λέσχης (ΚΑΔ 92.00.11.02).
4. Υπηρεσίες ντισκοτέκ (χωρίς προσφορά ποτού η φαγητού) (ΚΑΔ 93.29.19.04).

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης