Ενέργεια

ΔΑΠΕΕΠ: Στα 224,40 εκατ ευρώ το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ το 2020 - Αναζητούνται λύσεις

ΔΑΠΕΕΠ: Στα 224,40 εκατ ευρώ το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ το 2020 - Αναζητούνται λύσεις
Oι πιέσεις που δέχεται ο Ειδικός Λογαριασμός πριν ακόμη την έναρξη Target Model είναι ισχυρές
Ελλειμματικός σε υψηλό επίπεδο αναμένεται να είναι στο τέλος του έτους ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και στην αγορά των ΑΠΕ, καθώς ο κίνδυνος να επανέλθουν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ είναι ορατός.
Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ για τον Μάιο του 2020, το σωρευτικό έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ στο τέλος του έτους θα φθάσει στα 154,40 εκατ ευρώ ενώ εάν προστεθούν και τα 70 εκατ. ευρώ που σύμφωνα με το νόμο είναι το υποχρεωτικό πλεόνασμα (μαξιλάρι) του λογαριασμού τότε το σωρευτικό έλλειμμα εκτινάσσεται στα 224,40 εκατ. ευρώ.
Όπως έχει ήδη γράψει το World Energy News το ΥΠΕΝ έχει ζητήσει ήδη από τον ΔΑΠΕΕΠ και τη ΡΑΕ να αναθέσουν από μία μελέτη ο κάθε φορέας, ώστε να εκτιμηθεί η επίπτωση έναρξης των νέων χονδρεμπορικών αγορών στις βασικές συνιστώσες των εσόδων του ΕΛΑΠΕ.
Ωστόσο οι πιέσεις που δέχεται ο Ειδικός Λογαριασμός πριν ακόμη την έναρξη Target Model είναι ισχυρές λόγω του περιορισμού των χρηματοροών τόσο από τα δικαιώματα ρύπων όσο και από τα επίπεδα στα οποία κινείται η Οριακή Τιμή Συστήματος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το Μάιο τα έσοδα από τα δικαιώματα CO2 υποχώρησαν στα 17 εκατ. ευρώ έναντι 23 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο και 26,9 εκατ ευρώ τον Μάρτιο.

Ανοδικά οι εκροές, καθοδικά οι εισροές

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το σύνολο των εισροών στον Λογαριασμό παρουσιάζει μια συνεχή μείωση από την αρχή του έτους και συγκεκριμένα από 140,2 εκατ ευρώ τον Ιανουάριο, σε 125,6 εκατ ευρώ τον Φεβρουάριο, 135,5 εκατ. τον Μάρτιο, 97,6 τον Απρίλιο και 90,2 τον Μάιο.
Αντιστρόφως οι εκροές βαίνουν αυξανόμενες από 135,5 εκατ. τον Ιανουάριο, σε 139,4 εκατ. τον Φεβρουάριο, 154 εκατ. τον Μάρτιο, 160,2 εκατ τον Απρίλιο και 160,5 τον Μάιο.
Παράλληλα, η Οριακή Τιμή του Συστήματος το Μάιο υπολογίστηκε σε 34,28 ευρώ ανά MWh από 28,51 MWh τον Απρίλιο και 43,65 MWh το Μάρτιο, ως αποτέλεσμα της έκτακτης κατάστασης που έφερε η πανδημία και το lockdown.
Η εκτίμηση για την ΟΤΣ στο β' εξάμηνο του 2020 κάνει λόγο για 45 ευρώ ανά MWh (έναντι 47 ευρώ για το σύνολο του έτους), ενώ η αντίστοιχη πρόβλεψη για την τιμή του CO2 είναι στα 25 ευρώ ανά τόνο (20 ευρώ στο έτος).
Στο δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ για τον Μάιο έχει συμπεριληφθεί διορθωτική εκκαθάριση αποκλίσεων του ΑΔΜΗΕ ύψους 43,46 εκατ. ευρώ, λόγω της διόρθωσης δεδομένων μετρήσεων των ΑΠΕ χαμηλής τάσης, αλλά και η μείωση στο έσοδο CO2 λόγω μείωσης του πλήθους διαθεσίμων τόνων.
Τέλος, όσον αφορά τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ, ο ΔΑΠΕΕΠ αναφέρει ότι έφτασαν στο σύνολο τα 7.326 MW στο σύνολο της επικράτειας.
Η μεσοσταθμική τιμή ενέργειας από ΑΠΕ ανήλθε σε 156 ευρώ ανά MWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης