Ενέργεια

Υπόθεση Σκουρλέτη: Ποιοί θέλουν να μείνει, τι σκέφτεται ο Τσίπρας, τα σενάρια αντικατάστασης

Υπόθεση Σκουρλέτη: Ποιοί θέλουν να μείνει, τι σκέφτεται ο Τσίπρας, τα σενάρια αντικατάστασης
Πως ο σημερινός υπουργός Ενέργειας βρέθηκε στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων.
 Η στοχοποίηση του υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη,σαν κεντρικό πρόσωπο του ανασχηματισμού πέραν της πολιτικής διάστασης δημιουργεί μείζον ζήτημα για την διαδοχή,εφόσον ο ίδιος αποχωρήσει ή αναγκαστεί να αποχωρήσει από το Υπουργείο.
Η σχέση του υπουργού Ενέργειας με τον πρωθυπουργό έχουν κλονιστεί και αυτό αποκαλύφθηκε την περασμένη Κυριακή, όταν ο Αλέξης Τσίπρας δεν συμπεριέλαβε τον Πάνο Σκουρλέτη -  παραδοσιακά εκ των στενοτέρων συνεργατών του-στην εισήγηση για το Πολιτικό Γραφείο.
Το ερώτημα που προέκυψε είναι γιατί υπάρχει αυτή η δυσαρέσκεια από την πλευρά του πρωθυπουργού στο προσωπο του υπουργού, ο οποίος για τα δεδομένα της κυβέρνησης ολοκλήρωσε σημαντικές κινήσεις,έτσι μάλιστα όπως τις ήθελε η κομματική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ.
Μια τέτοια είναι η πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ, που συγκέντρωσε δυο προσφορές-μένει να δούμε με ποιό τίμημα.
Ομως από πρώτη ματιά ο διαγωνισμός φαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί,επενδυτικά κεφάλαια προσελκύονται και ο ΑΔΜΗΕ παραμένει υπό τον έλεγχο του δημοσίου.
Αντίστοιχα φαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί και η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ με τον συνδυασμό Αζέρων και της ιταλικής Snam,ενώ η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας προχωρά με αποτέλεσμα σήμερα Τρίτη 25 Οκτωβρίου να διενεργείται η πρώτη δημοπρασία   (ΝΟΜΕ) για να αποκτήσουν πρόσβαση ιδιώτες, εκεί που μέχρι τώρα είχε μόνον η ΔΕΗ.
Κάποιοι σημειώνουν ότι η κρίση στην σχέση μεταξύ Τσίπρα και Σκουρλέτη άρχισε να κλιμακώνεται στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο υπουργός Ενέργειας θέλησε να κρατήσει αποστάσεις επενδύοντας στην αριστερή πλευρά του κόμματος για την επόμενη μέρα.
Μάλιστα πιθανώς να ακύρωσε ο ίδιος τους σχεδιασμούς που τον ήθελαν γραμματέα.
Ο σημερινός γραμματές βέβαια κ.Ρήγας κάλυψε τον κ. Σκουρλέτη πλήρως ,αναγνωρίζοντάς του ότι προσπάθησε αποτελεσματικά να αποκρούσει τις νεοφιλελεύθερες επιλογές κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης.
Ετσι φθάσαμε στην δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη, όπου προειδοποίησε για σπάσιμο του υπουργείου και αποχώρησή του αν απωλέσει την συνολική ευθύνη.
Διευκρίνισε δε οτι δεν πάει σε άλλο υπουργείο.
Πολιτικοί συντάκτες που καλύπτουν το κυβερνόν κόμμα εκτιμούν ότι ο Πάνος Σκουρλέτης έχει τελειώσει με το υπουργείο Ενέργειας.
Η κίνηση των 53 όμως έλαβε σαφώς θέση υπέρ του υπουργού Ενέργειας και ανέδειξε ως επιτυχή την διαχείριση των ζητημάτων στο υπουργέιο του.
Αυτό όμως είναι ένα ακόμα σύμπτωμα διαφωνίας και μάλιστα για ουσιαστικό ζήτημα αυτήν την φορά με τις επιλογές του πρωθυπουργού, αν αυτές συνάδουν με αντικατάσταση Σκουρλέτη.
Κάποιοι ρίχνουν το βάρος της αντικατάστασης Σκουρλέτη στο Κουαρτέτο,όμως τα ρεπορτάζ που υπήρχαν για την συνάντηση της περασμένης Παρασκευής που δεν έγινε, λόγω αδιαθεσίας του υπουργού,δεν προμήνυαν κάτι τέτοιο.
Μάλιστα είχαν βρεθει λύσεις μέχρι και στις δημοπρασίες της ΔΕΠΑ.
Από την άλλη ο Σκουρλέτης δεν ήταν ο πιο εύκολος διαπραγματευτής και για τον λόγο αυτό είχε ενοχλήσει τους Αζέρους, δεν πηγε εξάλλου ούτε στα εγκαίνια της δεξίωσης της αζέρικης προσβείας.
Στον ΣΕΒ πάντως δεν υπήρχε δυσαρέσκεια καθώς επί υπουργείας του μειώθηκε ο φόρος στο φυσικό αέριο και παράλληλα το άνοιγμα της αγοράς είχε αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά.
Το τι θα γίνει λοιπόν με τον Πάνο Σκουρλέτη είναι μείζον θέμα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ,γιατί θα σηματοδοτήσει τις ισορροπίες του αρχηγού με πρωτοκλασσάτο στέλεχος και υπουργό, ο οποίος συγκεντρώνει την στήριξη μιας ευρείας βάσης.

Αν φύγει ο Σκουρλέτης
 
 Αν ο Πάνος Σκουρλέτης φύγει, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να βρεί έναν μηχανισμό αποτελεσματικό, γιατί το υπουργείο έχει υπό την ευθύνη του την απελευθέρωση μιας ολόκληρης αγοράς, που βρίσκεται σε εξέλιξη και δυο ιδιωτικοποιήσεις.
 Ποιός θα είναι ο ικανός που θα αναλάβει ταχυτατα να καλύψει το κενό και να τρέξει μάλιστα εξελίξεις που αποτελούν ένα από τα βασικά εφαλτήρια για την ανάκαμψη;
 Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η λύση που εξετάζεται θα αναφέρεται στο να ανατεθούν οι αρμοδιότητες αυτές μαζί με άλλες που θα αφορούν την ανάπτυξη στον υπουργεό Επικρατειας κ. Νίκο Παππά.
 Μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι κάτι καινούργιο καθώς ο κ. Παππάς έχει βρεθεί στο επίκεντρο για ανάληψη ευθυνών ως προς τον αναπτυξιακό τομέα της κυβερνητικής πολιτικής,όπου υστερεί σαφώς η πολιτική αποτελεσματικότητα.
 Σε μια τέτοια περίπτωση και εφόσον το υπουργείο σπάσει το περιβάλλον πιθανως θα ανατεθεί στον κ. Τσιρώνη.
 Η λύση αυτη που φαίνεται να εξετάζεται σοβαρα ενδέχεται να αποτελέσει τον προσανατολισμό μιας νέας επιλογής του πρωθυπουργού για να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης, που τώρα δείχνει μακρινό όνειρο.
 Το ζήτημα που μπαίνει είναι τι θα γίνει με τον τωρικό υπουργό Ανάπτυξης κ. Γιώργο Σταθάκη που αποτελεί εξάλλου τον ένα εκ των δύο βασικών διαπραγματευτών με τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.
 Ο κ. Σταθάκης πιθανώς να κρατήσει το ΕΣΠΑ και τις αρμοδιότητες του υπουργού Οικονομίας,αν ο ίδος δε επιμείνει να αποχωρήσει,όπως έχει εκφράσει σε στενούς του συνεργάτες.
 Ένα άλλο ζήτημα έχει να κάνει με την τύχη του υπερ- υπουργείου υποδομών και μεταφορών,όπου ο Χρήστος Σπίρτζης, συνεργάτης του κ. Παππά δεν έχει να επιδείξει αποτυχία σε κάποιον τομέα.
 Σε γινικές γραμμές όμως η διαχείριση του ζητήματος Σκουρλέτη από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα έχει πολλές παραμέτρους σε σχεση με την κομματική αποδοχή των κινήσεων του ιδίου του πρωθυπουργού στα κομματικά όργανα.
 Επίσης όσον αφορά στην επιλογή αποτελεσματικής εφαρμογής πολιτικής με στόχο την ανάπτυξη και την έξοδο από την ύφεση.
 
Π.Μπουσμπουρέλης
 www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης