Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Διπλωματικός πυρετός στο Μέγαρο Μαξίμου - Επικοινωνία Μητσοτάκη με Σακελλαροπούλου και πολιτικούς αρχηγούς

Διπλωματικός πυρετός στο Μέγαρο Μαξίμου - Επικοινωνία Μητσοτάκη με Σακελλαροπούλου και πολιτικούς αρχηγούς
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τηλεφωνικά τους πολιτικούς αρχηγούς για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο
(upd ) Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου μετά την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο με την παρουσία του τουρκικού Oruc Reis.  
Η κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σε διπλωματικό πυρετό, καθώς το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έχει βγάλει καλώδια προκειμένου να προχωρήσει τα επόμενα βήματα.
Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η Αθήνα, το τουρκικό σκάφος δεν μπορεί να διεξάγει έρευνες λόγω του θορύβου που προκαλείται από τις πολλές ναυτικές μονάδες που πλέουν στην περιοχή.
Στην περιοχή βρίσκονται επίσης δυνάμεις του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που παρακολουθούν στενά το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, ενώ κάθε περίπου 15 λεπτά εκπέμπονται μηνύματα με τα οποία ζητείται η απομάκρυνσή του από την περιοχή.

Σύγκληση Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ζητά η Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση ζητά την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου και θα τεθούν επί τάπητος οι προκλήσεις της Τουρκίας.
Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Σακελλαροπούλου

Σήμερα το πρωί, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την οποία και ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ακολούθησε ο γύρος τηλεφωνικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς ώστε να τους ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και το τι διημείφθη στις διπλωματικές του επαφές.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «σταθερή επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη είναι η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και ο εποικοδομητικός διάλογος για τα εθνικά θέματα».
Σημειώνεται πως αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων ημερών που ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα ελληνοτουρκικά.
Είχαν προηγηθεί τετ α τετ συζητήσεις στις 23 Ιουλίου μετά την έκδοση Navtex για έρευνες σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπου διαπιστώθηκε σε γενικότερες γραμμές κλίμα συναίνεσης και εθνικής ομοψυχίας, χωρίς ωστόσο να λείπουν παραινέσεις για διαφοροποιήσεις στην εξωτερική πολιτική.

Ο Τσίπρας ζητά σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών

Αιχμές για ανυπόστατα επιχειρήματα από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά την παρουσία του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο άφησε ο Αλέξης Τσίπρας σε δήλωση του μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να σταματήσει να διαρρέει ανυπόστατα επιχειρήματα, όπως ότι οι έρευνες του Τουρκικού σκάφους εμποδίζονται ή και ακυρώνονται από το θόρυβο των παρακείμενων Τουρκικών πλοίων.
Αυτό που μας απασχολεί δεν είναι η ποιότητα των Τουρκικών ερευνών, αλλά το γεγονός ότι το Oruc Reis παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτηση του στο facebook.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ζήτηση τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και επεσήμανε ότι «σε αυτήν την κρίσιμη φάση για τα εθνικά μας θέματα είναι απολύτως απαραίτητη η χάραξη εθνικής στρατηγικής».



Γεννηματά: Απαιτείται εθνική γραμμή και αρραγές εσωτερικό μέτωπο απέναντι στην Τουρκία

«Απαιτείται εθνική γραμμή και αρραγές εσωτερικό μέτωπο που έπρεπε από καιρό να έχει διαμορφωθεί, όπως επίμονα έχουμε υποδείξει».
Στην επισήμανση αυτή καταλήγει η δήλωση της Φώφης Γεννηματά, μετά και την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.
Το πλήρες κείμενο της δήλωσης της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής έχει ως εξής:
«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της από την Τουρκία.
Η κυβέρνηση έχει εθνικό χρέος να την αποτρέψει.
Με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα σε βάρος της χώρας μας με την παραμονή του Oruc Reis στις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες», επισημαίνει επίσης και συνεχίζει: «Όπως έχουμε τονίσει η ξεκάθαρη και σταθερή ελληνική στάση μπορεί να εξασφαλίσει τον πιο ενεργό ρόλο της ΕΕ και να μην επιτρέψει τη συνέχιση της αδράνειας του ΝΑΤΟ.
Οι κυρώσεις έπρεπε να έχουν ήδη αποφασιστεί.
Το ΝΑΤΟ να μην παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο, να σταματήσει την πολιτική των ίσων αποστάσεων.
Δεν μπορεί να κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι ένα κράτος-μέλος υφίσταται προσβολή των κυριαρχικών του δικαιωμάτων από άλλο μέλος της συμμαχίας.
Όμως τούτη την ώρα», καταλήγει η δήλωση της Φ. Γεννηματά, «που διακυβεύονται θεμελιώδη συμφέροντα και δικαιώματα της χώρας, η κυβέρνηση της ΝΔ, δείχνει να μην έχει ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική.
Οι επιλογές της αναιρούν η μια την άλλη, η πολιτική της διακρίνεται από αστάθεια και αντιφάσεις.
Σε αυτά τα κρίσιμα εθνικά θέματα απαιτείται εθνική γραμμή και αρραγές εσωτερικό μέτωπο που έπρεπε από καιρό να έχει διαμορφωθεί, όπως επίμονα έχουμε υποδείξει».

Στο Μαξίμου ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Εν τω μεταξύ, στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΑΓΕΕΘΑ), Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η συνάντηση έγινε προκειμένου να τον ενημερώσει για την κατάσταση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, εντός της οποίας παραμένει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis.

Οι επαφές Μητσοτάκη με ΕΕ και ΝΑΤΟ

Μετά την έξοδο του Orus Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, η Αθήνα κινητοποιήθηκε άμεσα αρχίζοντας τις διπλωματικές επαφές με ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά σήμερα το απόγευμα με τον Γενικό Γραμματέα του NATO, Jens Stoltenberg.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Stoltenberg για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας που υποσκάπτει τη σταθερότητα στην Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή.
Ακολούθησαν τηλεφωνικές συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Κύπρου και του Μπαχρέιν, κατά τις οποίες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ανέπτυξε το περιεχόμενο της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου που συνήφθη επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κανόνων καλής γειτονίας και αναφέρθηκε στις προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας στην περιοχή, ως αντίδραση στην καθόλα νόμιμη αυτή συμφωνία.
Οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών θα συνεχιστούν και
Υπενθυμίζεται δε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε το πρωί και με τον πρόεδρο του Ε. Συμβουλίου, Charles Michel, τον οποίο ενημέρωσε για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Συνάντηση Δένδια με Pyatt

Συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt, είχε την Τρίτη το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Όπως αναφέρεται σε tweet από τον επίσημο λογαριασμό του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ενημέρωσε τον Αμερικανό πρέσβη για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο «και την τουρκική παραβατικότητα στην περιοχή».


www.worlenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης