Φυσικό Αέριο

Την Δευτέρα (24/8) παρουσία Μητσοτάκη - Μπορίσοφ οι υπογραφές για την «είσοδο» της Bulgartransgaz στο FSRU Αλεξανδρούπολης

Την Δευτέρα (24/8) παρουσία Μητσοτάκη - Μπορίσοφ  οι υπογραφές για την «είσοδο» της Bulgartransgaz στο FSRU Αλεξανδρούπολης
H κρατική Bulgartransgaz θα συμμετάσχει με 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade, φορέα υλοποίησης του έργου

Την ερχόμενη Δευτέρα, 24 Αυγούστου, παρουσία των πρωθυπουργών Ελλάδος και Βουλγαρίας θα μπουν οι υπογραφές και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία συμμετοχής της βουλγαρικής εταιρείας Bulgartransgaz στο έργο του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί μαζί με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ στην τελετή υπογραφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Αυγούστου στο Ζάππειο Μέγαρο στις 12.30 το μεσημέρι, ενώ στη συνέχεια θα παρακαθίσουν σε γεύμα που θα παραθέσει ο Έλληνας πρωθυπουργός προς τιμήν του Βούλγαρου ομολόγου του και των δύο αντιπροσωπειών.

Υπενθυμίζεται ότι κίνητρο για τη συμμετοχή της Βουλγαρίας στο FSRU αποτελεί το γεγονός ότι το έργο υποστηρίζει και συμπληρώνει τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), χάρις στον οποίο το FSRU θα αποτελέσει «πύλη εισόδου» υγροποιημένου φυσικού αερίου και για την όμορη χώρα. Την ίδια στιγμή, με την κίνηση αυτή, η Bulgartransgaz θα γίνει ο τέταρτος μέτοχος της Gastrade.

Η υποδομή αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2022. Η πλωτή μονάδα θα έχει αποθηκευτική ικανότητα LNG έως και 170.000 κυβ. μέτρα και δυναμικότητα αεριοποίησης 22,7 εκ. κ.μ. ημερησίως (8,3 δισ. κ.μ. ετησίως), ενώ θα αγκυροβοληθεί στον θαλάσσιο χώρο 10 χλμ ανοιχτά της παράκτιας περιοχής της Αλεξανδρούπολης. Η εγκατάσταση θα συμπληρώνεται από ένα σύστημα αγωγών συνολικού μήκους 28 χλμ (υποθαλάσσιος αγωγός 24 χλμ και χερσαίος αγωγός 4 χλμ), για τη σύνδεση στο δίκτυο μεταφοράς.

Πρόκειται για Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI - Project of Common Interest – Κανονισμός Ε.Ε. 347/2013), δηλαδή για έργο προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού, διαφοροποιεί τις πηγές και τις οδούς ενεργειακής προμήθειας και υποστηρίζει την ανάπτυξη του ανταγωνισμού στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης καθώς και την υλοποίηση Κόμβου Συναλλαγών Φυσικού Αερίου (Hub) στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Μαρτίου 2020 ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η δεύτερη, δεσμευτική φάση του market test για τη δέσμευση δυναμικότητας στο έργο.

Με δεσμευτικές προσφορές που στο σύνολο τους έφθασαν μέχρι και τα 2,6 δισ. κυβικά μέτρα ανά έτος, τόσο Ελληνικές όσο και Διεθνείς εταιρείες εμπορίας φυσικού αερίου, αλλά και τελικοί καταναλωτές, σφράγισαν το ενδιαφέρον τους για τη δέσμευση δυναμικότητας επαναεριοποίησης στον πλωτό τερματικό σταθμό. Οι ποσότητες αυτές θα παραδίδονται στο Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου και θα διοχετεύονται στις αγορές της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η ανταπόκριση της αγοράς στο market test του LNG Αλεξανδρούπολης υπήρξε άκρως ικανοποιητική και ξεπέρασε κατά πολύ εκείνη που εκδηλώθηκε σε πρόσφατες αντίστοιχες περιπτώσεις νέων έργων στην περιοχή μας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης