Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Παρεμβάσεις σε Τουρκία για αποκλιμάκωση της έντασης - Επικοινωνία Merkel με Erdogan

Παρεμβάσεις σε Τουρκία για αποκλιμάκωση της έντασης - Επικοινωνία Merkel με Erdogan
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών προβληματίζονται για το εάν η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία εξοργίσει τον Erdogan
Συνεχίζεται το διπλωματικό θρίλερ για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στο… παιχνίδι έχουν μπει δυναμικά οι ΗΠΑ, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump, να επικοινωνεί για δεύτερη φορά με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ σήμερα αναμένεται η κρίσιμη επικοινωνία της Γερμανίδας καγκελαρίου, Angela Merkel, με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan.
Ωστόσο, το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας θα συζητηθεί σήμερα και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, με τον Josep Borrell να έχει δεσμευτεί για τη παρουσίαση λίστας κυρώσεων στην Τουρκία.
Στον αντίποδα, ο Erdogan συνεχίζει ακάθεκτος τις προκλήσεις.
Μέσα σε ένα μόλις 24ωρο, η Τουρκία προχώρησε στην έκδοση δύο NAVTEX για την Ανατολική Μεσόγειο (η μία για άσκηση με πραγματικά πυρά και η δεύτερη για νέες έρευνες του Oruc Reis), ενώ τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν ελληνικά F-16 που επέστρεφαν από την κοινή άσκηση με Κύπρο, Γαλλία και Ιταλία.
 
Κρίσιμη επικοινωνία Merkel με Erdogan

Την πρόθεση της Merkel για παρέμβαση στον Erdogan αποκάλυψε Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Annegret Kramp-Karrenbauer, κατά τη διάρκεια συνομιλίας της με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Josep Borrell.
Στόχος της Merkel είναι να κατευνάσει τον Erdogan, καθώς φαίνεται πως η επαφή του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Heiko Maas, με τον Τούρκο ομόλογο του, Mevlut Cavusoglu, δεν απέφερε τα αναμενόμενα.
Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη φορά -κατά τη διάρκεια αυτής της ελληνοτουρκικής κρίσης- που η Merkel προσεγγίζει τον Erdogan με στόχο την αποκλιμάκωση.
Η πρώτη ήταν στις αρχές της κρίσης, όταν η Τουρκία «έβγαλε» το ερευνητικό πλοίο, Oruc Reis, στην Ανατολική Μεσόγειο. Μετά την παρέμβαση της Merkel, η Άγκυρα ανακοίνωσε το «πάγωμα» των εργασιών του Oruc Reis στην περιοχή, απόφαση που ανακάλεσε μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου.

Το ρίσκο των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Κρίσιμη θεωρείται και η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ , καθώς θα προετοιμάσει το έδαφος για τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην ειδικη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ προσανατολίζονται στην υιοθέτηση μιας λίστας αυστηρών κυρώσεων, αν και υπάρχει προβληματισμός μήπως αυτή η κίνηση εξοργίσει τον Erdogan.
Τη λίστα των κυρώσεων, έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Josep Borrell.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει αναλάβει την πολύ δύσκολη προσπάθεια να μετακινήσει τις ευρωπαϊκές χώρες που παραμένουν απαθείς μπροστά στην τουρκική επιθετικότητα, προειδοποιώντας ότι μόνο η συντονισμένη αποτροπή σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο μπορούν να οδηγήσουν τον Erdogan να επανεξετάσει την στάση του.
Υπ' αυτή την έννοια, η συμφωνία για προετοιμασία κυρώσεων που θα πλήξουν την τουρκική οικονομία, είναι ίσως το μοναδικό βήμα που τρομάζει και μπορεί να αλλάξει τους σχεδιασμούς Erdogan.
«Περιμένω με ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις του Josep Borrell σχετικά με τις πιθανές κυρώσεις στην Τουρκία» υποστήριξε ο κ. Δένδιας προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

Η νέα επικοινωνία Trump με Μητσοτάκη

Εν τω μεταξύ, ο Donald Trump επικοινώνησε εκ νέου με τον Έλληνα πρωθυπουργό προκειμένου να τον ενημερώσει για την εξέλιξη της συζήτησης που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο διαβεβαιώνοντάς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ότι η Άγκυρα έχει καταστεί αποδέκτης της όχλησης της Ουάσινγκτον για όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκδήλωσε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη την επιδίωξή του για αποκλιμάκωση της έντασης.
Σημειώνεται ότι κατά την πρώτη επικοινωνία  του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο κ. Μητσοτάκης είχε θέσει το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ.
Επίσης ο κ. Μητσοτάκης είχε τονίσει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες.
 
www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης