Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πώς το εγχείρημα πυρηνικής αποθήκευσης του Bill Gates θα δώσει ώθηση στις ΑΠΕ

Πώς το εγχείρημα πυρηνικής αποθήκευσης του Bill Gates θα δώσει ώθηση στις ΑΠΕ
Η TerraPower που υποστηρίζεται από τον δισεκατομμυριούχο λέει ότι οι αντιδραστήρες μικρής κλίμακας με λιωμένο αλάτι μπορούν να ενισχύσουν την ανανεώσιμη παραγωγή
Μια επιχείρηση που υποστηρίζεται από τον Bill Gates παρουσίασε μια τεχνολογία πυρηνικής ενέργειας και αποθήκευσης μικρής κλίμακας, σχεδιασμένη να λειτουργεί παράλληλα με την αιολική και την ηλιακή ενέργεια για να παρέχει συνεχή ισχύ μηδενικού άνθρακα.

Η TerraPower, συνιδρυτής της οποίας είναι ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Microsoft, το 2008 ξεκίνησε το σύστημα Natrium με την GE Hitachi Nuclear Energy, συνδυάζοντας έναν «ανταγωνιστικό ως προς το κόστος» πυρηνικό αντιδραστήρα με αποθήκευση θερμικής ενέργειας λειωμένου άλατος που θα αναπτυχθεί σε δίκτυα ισχύος »με υψηλές διεισδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ».

Το συνδυασμένο στοιχείο ταχείας αντίδρασης και αποθήκευσης νατρίου 345MW μπορεί να λειτουργήσει στα 500MW για έως και μισή ώρα επιτρέποντας στο σύστημα να «παρακολουθεί τις καθημερινές αλλαγές ηλεκτρικού φορτίου και να βοηθά τους πελάτες να επωφεληθούν από ευκαιρίες αιχμής που οδηγούνται από διακυμάνσεις ανανεώσιμης ενέργειας», σύμφωνα με την αμεριακνική TerraPower.

Οι διαχειριστές συστημάτων ισχύος θα μπορούν να αυξήσουν τα έσοδά τους έως και 20% με την ανάπτυξη του συστήματος σε δίκτυα, ισχυρίστηκε.

Οι μεγάλοι αμερικανικοί φορείς εκμετάλλευσης κοινής ωφέλειας PacificCorp - που ανήκουν στον συνάδελφό του Gates, Warren Buffett και Duke Energy "εξέφρασαν την υποστήριξή τους" για την προσπάθεια εμπορευματοποίησης, σύμφωνα με την TerraPower. Και οι δύο είναι σημαντικοί επενδυτές στην αιολική και ηλιακή ενέργεια στις ΗΠΑ.

Η TerraPower έδωσε κάποιες λεπτομέρειες για το Natrium όταν, αλλά ισχυρίστηκε ότι η αρχιτεκτονική της απλοποιεί ριζικά τα προηγούμενα σχέδια, μειώνει την πολυπλοκότητα και το κόστος και θα είναι διαθέσιμη μόλις στα τέλη της δεκαετίας του 2020 «καθιστώντας την από τις πρώτες εμπορικά προηγμένες πυρηνικές τεχνολογίες ».

Το εγχείρημα που υποστηρίζεται από το Gates είναι το τελευταίο παράδειγμα του πυρηνικού τομέα που καινοτομεί για επιλογές ανάπτυξης σε μικρότερη, πιο ευέλικτη κλίμακα από τα γιγαντιαία σχέδια ισχύος πολλαπλών gigawatt που έχουν γίνει το επίκεντρο της κριτικής τόσο για λόγους κόστους όσο και για λόγους ασφάλειας.

Η βρετανική Rolls-Royce του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε στις αρχές του τρέχοντος έτους ότι η τεχνολογία του μικρού αρθρωτού αντιδραστήρα (SMR) θα είναι σε θέση να ταιριάξει με το αιολικό και το ηλιακό με το κόστος ενέργειας, αναπτύσσοντας συστήματα στα 440MW περίπου.

Ωστόσο, τα πυρηνικά συστήματα θα ανταγωνίζονται σε έναν ολοένα και πιο πολυσύχναστο χώρο τεχνολογιών που επιδιώκουν να παρέχουν περιορισμό για διαλείπουσες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που κυμαίνονται από προηγμένες μπαταρίες έως άλλες επιλογές αποθήκευσης όπως υγρός-αέρας, καυτοί βράχοι και ακόμη και αλουμίνιο - βαμμένα «Baldies» στην κάλυψη Recharge του τομέα.

Ο ίδιος ο Gates συμμετέχει επίσης σε πιο μακροπρόθεσμες προσπάθειες για την υποστήριξη της έρευνας πυρηνικής σύντηξης ως πιθανή «μαγική σφαίρα» για απεριόριστη ισχύ μηδενικού άνθρακα.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης