Ηλεκτρισμός

Target Model: Παράταση του dry run έως και την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου

Target Model: Παράταση του dry run έως και την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου
Σκοπός της παράτασης να δοθεί επιπλέον χρόνος στους συμμετέχοντες να «εξασκηθούν» στη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας
Παρατείνεται κατά μια εβδομάδα το dry run του Χρηματιστηρίου Ενέργειας εν όψει της πλήρους και κανονικής λειτουργίας των αγορών του Target Model στις 17 Σεπτεμβρίου.

Η απόφαση για την παράταση του dry run έως και την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα υποβληθούν προσφορές για φυσική παράδοση τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, ελήφθη προκειμένου να δοθεί επιπλέον χρόνος στους συμμετέχοντες να «εξασκηθούν» στη λειτουργία των νέων αγορών, αλλά και δεδομένου ότι δεν καταγράφονται μείζονα τεχνικά ζητήματα που θα χρειάζονταν χρόνο για να επιλυθούν ως την πλήρη λειτουργία των αγορών στις 17 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον νέο προγραμματισμό η εβδομάδα από τις 7 έως και τις 13 Σεπτεμβρίου θα αξιοποιηθεί για τον τεχνικό έλεγχο και την προετοιμασία όλων των συστημάτων, αν και τα τεχνικά ζητήματα δεν φαίνεται να απασχολούν τους εμπλεκόμενους που θεωρούν ότι δεν είναι μείζονος σημασίας για τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου.

Προβληματισμός για την ποιότητα των προσφορών

Πάντως αυτό που απασχολεί είναι η ποιότητα των προσφορών καθώς συνεχίζουν να διαπιστώνονται σημαντικές αποκλίσεις από τη σημερινή αγορά που σε μεγάλο βαθμό θεωρούνται αδικαιολόγητες. Το θέμα έχει συζητηθεί τόσο σε επίπεδο υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο και από τη ΡΑΕ που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, αν και επί του παρόντος δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει κάποια κίνηση προς τους συμμετέχοντες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα έχει συζητηθεί ήδη σε σύσκεψη που συγκλήθηκε από το υπουργείο την προηγούμενη εβδομάδα, εν όψει και της πρεμιέρας του Target Model, στις 17 Σεπτεμβρίου.

Στη σύσκεψη αυτή διαπιστώθηκε ότι υπάρχει πλέον τεχνική ετοιμότητα για την έναρξη του Target Model και ότι τα όποια μικροπροβλήματα ανέκυψαν στα πληροφοριακά συστήματα κατά τις δοκιμές αντιμετωπίσθηκαν άμεσα, με συνέπεια η ηλεκτρονική υποδομή να μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχημένη έναρξη λειτουργίας των αγορών.

Ενεργειακά παράγωγα με φυσική παράδοση

Υπενθυμίζεται ότι με την έναρξη του Τarget Model, θα τεθούν σε λειτουργία οι τρεις νέες αγορές (προημερήσια, ενδοημερήσια, αγορά εξισορρόπησης), αντικαθιστώντας το σημερινό μοντέλο του mandatory pool. Παράλληλα, θα ανοίξει ο δρόμος ώστε στην προθεσμιακή αγορά, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει, να αρχίσει η διαπραγμάτευση και ενεργειακών παράγωγων με φυσική παράδοση.

Φορέας λειτουργίας της προημερήσιας, της ενδοημερήσιας και της προθεσμιακής αγοράς είναι η Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) και για την αγορά εξισορρόπησης ο ΑΔΜΗΕ. Έως τις 11 Σεπτεμβρίου, οι δύο Διαχειριστές θα υποβάλουν στο ΥΠΕΝ και τη ΡΑΕ τελική αναφορά – δήλωση τεχνικής ετοιμότητας, η οποία θα συμπεριλαμβάνει τουλάχιστον την εκτέλεση του συνόλου των ενεργειών του προγράμματος δοκιμών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης