Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μπορεί η Μυτιληναίος να γίνει σηματωρός ανάκαμψης της χρηματιστηριακής αγοράς;

Μπορεί η Μυτιληναίος να γίνει σηματωρός ανάκαμψης της χρηματιστηριακής αγοράς;
Γιατί οι υποτιμένες αξίες μπορούν να επαναφέρουν την αξιοπιστία την ώρα που η ελληνική αγορά είναι στο παγκόσμιο περιθώριο
Την ώρα που οι διεθνείς αγορές πραγματοποιούν ένα ιστορικό ράλυ ανάτασης μετά την κρίση του Coronvirus το ελληνικό χρηματιστήριο έχει καταστεί ένα από τα χειρότερα παγκοσμίως αντανακλώντας μια χαμηλή αξιοπιστία.
Σίγουρα όμως αυτό έρχεται σε αντιδιαστολή με την προοπτική αξιοποίησης των 70 και πλέον δισ του πακέτου ανάκαμψης, την ύπαρξη μιας φιλοεπενδυτικής κυβέρνησης και την ύπαρξη του μαξιλαριού ρευστότητας που προέρχεται από το τρίτο μνημόνιο.
Ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι οι τράπεζες είναι το αδύνατο σημείο, υπάρχουν εταιρίες που διαχειρίστηκαν με επιτυχία την κρίση του Covid διατηρώντας κερδοφορίες και υλοποιώντας επενδύσεις.
Θα λέγαμε ότι η εταιρία που θα μπορούσε να γίνει η σηματωρός για ένα comeback, που μπορεί να κάνει το ΧΑ στο επόμενο διάστημα είναι η Μυτιληναίος.
Και αυτό γιατί συγκεντρώνει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ικανοποιώντας τις βασικές προϋποθέσεις των επενδυτών από την ετιαρική διακυβέρνηση μέχρι την συστηματική πληροφόρηση, την υψηλή διασπορά και την συνέπεια.
Η Μυτιληναίος είναι παράλληλα μια εταιρία με χαρτοφυλάκιο εργασιών που χαίρει διασποράς και εξωστρέφειας.
Όλα αυτά τα στοιχεία είναι εκείνα, που την καθιστούν επιλογή των διεθνών επενδυτών ώστε να αλλάξουν την στάση τους για την ελληνική αγορά.
Ο ευρύτερος ενεργειακός - βιομηχανικός  κλάδος παρέχει μια σειρά επιλογών, η κάθε εταιρία με το δικό της στόρυ που μπορεί να συγκεντρώσει επενδυτικά κεφάλαια.
ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΜΟΗ και ΕΛΠΕ με την ζήτηση του πετρελαίου να ανακάμπτει είναι μερικές βασικές επιλογές, όπως και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Η Τέρνα Ενεργειακή είναι μέχρι στιγμής η μετοχή με την μεγάλη απόδοση για το 2020 και μια κεφαλαοποίηση που έφτασε τα 1,3 δισ ευρώ.

Τα βλέμματα στην Μυτιληναίος

Γιατί στρέφονται τα βλέμματα στην Μυτιληναίος στην παρούσα φάση η οποία βρίσκεται στο κατώφλι των 8 ευρώ με κομμένο το μέρισμα και με κεφαλαιποίηση 1,1 δισ.
Η Μυτιληναίος θα έχει μια καλή χρονιά στο ενεργειακό, καθώς η ζήτηση ανακάμπτει και στην φάση της ύφεσης η χρήση του φυσικού αερίου ανέβηκε με την τιμή του καυσίμου να έχει μείνει χαμηλά.
Η μεγάλη ανσυχία για την πορεία του Αλουμινίου δεν επιβεβαιώθηκε, καθώς το μέταλλο ανακάμπτει δυναμικά πάνω από τα 1800 δολάρια, την ώρα που ο χαλκός είναι σε υψηά 2 ετών λόγω της αυξανόμενης ζήτησης στην Κίνα.
Παράλληλα η εταιρία αναπτύσσεται ραγδαία στα φωτοβολταϊκά πάρκα και την ηλιακή ενέργεια διαμέσου της METKA EGN ενώ έχει σημαντικές συμπλήρωματικές δραστηριότητες και στον κατασκευαστικό τομέα.
Τούτου δοθέντος κα με δεδομένο ότι όλα δείχονουν ότι η εταιρία θα κρατήσει την κερδοφορία της σε μια χριονιά κατάρρευσης παγκοσμίως πλην των εξαιρέσεων τεχνολογίας στην Wall και στις ΑΠΕ, άρα και τα μερίσματα αναμένονται ικανοποιητικά, η κεφαλαιποίηση όπως ανέφερε και έκθεση της Wood είναι ιδιαίτερα υποτιμημένη.
Είτε σαν συνολική κερδοφορία είτε σαν άθροισμα δραστηριοτήτων (sum of parts).
Na θυμίσουμε ότι πριν από λίγες ημέρες ένας απαιτητητικός οίκος η Citi έθεσε στόχο για την μετοχή τα 10 ευρώ.
Όλα αυτά λοιπόν παραπέμπουν στο εξής:
Η Μυτιληναίος με την ορθόδοξη σχέση με τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια μπορεί να γίνε σηματωρός επιστροφής των αγοραστών στο ελληνικό χρηματιστήριο .
Άλλωστε κάτι τέτοιο γινόταν και στην πρώιμη φάση της ελληνικής αγοράς.
Τώρα όμως που τα πράγματα είναι σαφέστατα απαιτητικότερα μένει να δούμε πως μπορεί αυτό  να υλοποιηθεί, γιατί είναι βέβαιο ότι και οι leaders αλλά και οι καλές εταιρίες αξίζουν καλύερης τύχης.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης