Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Axia: Aνθεκτική η MOH – Καλύτερα των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα 6μηνου

Axia: Aνθεκτική η MOH – Καλύτερα των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα 6μηνου
Σε ποσοστό ρεκόρ οι εξαγωγές – Γιατί ενδυναμώθηκαν τα περιθώρια διύλισης
Καλύτερα των προσδοκιών χαρακτηρίζει η ανάλυση της Axia Ventures τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου της Motor Oil καθώς το προσαρμοσμένο EBIDTA ανήλθε σε 104 εκατ. ευρώ έναντι 74 εκατ. που ήταν η εκτίμηση της ανάλυσης χάρη σε ανθεκτικά περιθώρια κέρδους της διύλισης και ισχυρές εξαγωγικές επιδόσεις.
Το καθαρό αποτέλεσμα του δευτέρου τριμήνου στα 15 εκατ. (-65,8%) επηρεάσθηκε από ζημίες σε derivatives.
Για το πρώτο εξάμηνο του 2020 το προσαρμοσμένο EBITDA , αφαιρουμένων της μείωσης αποτιμήσεων των αποθεμάτων, ανήλθε σε 197 εκατ. ευρώ (-19,4%) και το καθαρό αποτέλεσμα στα 48 εκατ. ευρώ (-54%).
Το καθαρό χρέος του ομίλου μειώθηκε στο β τρίμηνο στα 836 εκατ. ευρώ έναντι 908 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, βρίσκεται όμως σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το τέλος του 2019.
Τα αποτελέσματα του διυλιστηρίου βοηθήθηκαν σημαντικά από την ολοκλήρωση των επενδύσεων στο πρώτο τρίμηνο του 2020.Το mix του crude έγινε μεγαλύτερη χρήση του basrah (heavy and light) καθώς η εταιρεία εκμεταλλεύθηκε τις δυνατότητες τιμολόγησης.
Τα περιθώρια για το basrah light ανέβηκαν στα 6,3 δολ/bpl στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 έναντι 2,4 δολ. /bpl στο δεύτερο τρίμηνο του 2019.
Το μείγμα των προιόντων ενισχύθηκε επίσης από την διάρθρωση που ήταν diesel 40%, βενζίνη 17% και μικρότερη παραγωγή πετρελαίου 12% έναντι 21% στο πρώτο εξάμηνο του 2019.
Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 8,5% εξαιτίας της μείωσης της εγχώριας ζήτησης και της κατάρρευσης των κλάδων των αεροπορικών καυσίμων και του bunkering. Από την άλλη πλευρά οι εξαγωγές περιόρισαν τις αρνητικές αυτές επιδράσεις αφού ανήλθαν στο 77% του συνόλου, υψηλότερο ποσοστό ιστορικά.
Τα περιθώρια κέρδους στη διύλιση ανήλθαν στο τρίμηνο στα 6,7 δολ./bpl έναντι 6,2 δολ/bpl το δεύτερο τρίμηνο του 2019 χάρη στο crude που περιόρισε τις απώλειες που υπέστησαν τα περιθώρια κέρδους στη Μεσόγειο.
Το προσαρμοσμένο EBITDA του διυλιστηρίου ανήλθε σε 69 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 με πτώση μόλις 3,5% καθώς επηρεάσθηκε από τον περιορισμό του κόστους.
Το πρώτο εξάμηνο επηρεάσθηκε επίσης από χρηματοοικονομικά έξοδα ύψους 41 εκατ. ευρώ.
Οι ζημιές που κατέγραψε από την αποτίμηση αποθεμάτων και επηρέασαν αρνητικά τα μη προσαρμοσμένα αποτελέσματα ήταν της τάξης των 90 εκατ. ευρώ για το δεύτερο τρίμηνο με αποτέλεσμα εάν περιληφούν αυτές να φθάσουν τα 150 εκατ. για το σύνολο του πρώτου εξαμήνου.
Το λειτουργικό cash Flow ήταν θετικό στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 κατά 151 εκατ. ευρώ ενώ στο σύνολο του εξαμήνου ήταν αρνητικό κατά 327 εκατ.
Οι επενδύσεις ανήλθαν σε 105 εκατ. ευρώ αποσχολώντας συνολικό cash flow της τάξης των 141 εκατ.ευρώ.
Με εκτίμηση EBITDA 406 εκατ.  ευρώ η Motor Oil διαπραγματεύεται 5,3 EV/EBITDA.
Τα αποτελέσματα κρίνονται θετικά καθώς η εταιρεία πέτυχε να αξιοποιήσει την μοναδική πρόσβαση που έχει στις αγορές crud και την τεχνογνωσία του διυλιστηρίου.
Παρά το γεγονός ότι η αγορά θα έχει διακυμάνσεις η Motor Oil θα ευννοηθεί περισσότερο από όλους από την ανάκαμψη της ζήτησης.




www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης