Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναβρασμός στις Βρυξέλλες για το Brexit - Πως το Λονδίνο σχεδιάζει να παρακάμψει τις μέχρι τώρα συμφωνίες

Αναβρασμός στις Βρυξέλλες για το Brexit - Πως το Λονδίνο σχεδιάζει να παρακάμψει τις μέχρι τώρα συμφωνίες
Το σχέδιο εσωτερικής αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίζει την «απρόσκοπτη λειτουργία» του εμπορίου μεταξύ Αγγλίας, Ουαλίας, Σκωτίας και Βόρειας Ιρλανδίας μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ενιαία αγορά
Το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει νέα νομοθεσία που θα παρακάμψει βασικά μέρη της συμφωνίας αναφορικά με το Brexit, θέτοντας σε κίνδυνο τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.
Τμήματα του νομοσχεδίου για την εσωτερική αγορά - που πρόκειται να δημοσιευθεί την ερχόμενη Τετάρτη - αναμένεται να «εξαλείψουν τη νομική ισχύ τμημάτων της συμφωνίας απόσυρσης» σε τομείς όπως οι κρατικές ενισχύσεις και τα τελωνεία της Βόρειας Ιρλανδίας, αναφέρουν όσοι γνωρίζουν το θέμα.
Η κίνηση «υπονοεί και συνειδητά» υπονομεύει τη συμφωνία για τη Βόρεια Ιρλανδία που υπέγραψε ο Boris Johnson τον περασμένο Οκτώβριο για να αποφύγει την επιστροφή σε «σκληρά σύνορα» στην περιοχή, σύμφωνα με εσωτερικές πηγές.
Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής διαπραγμάτευσης της ΕΕ, Michel Barnier προειδοποίησε ότι «η ακριβής εφαρμογή της συμφωνίας εξόδου» είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία των εμπορικών συνομιλιών και ένα βασικό ζήτημα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο μερών.
Το σχέδιο εσωτερικής αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου, που περιγράφεται στη Λευκή Βίβλο 100 σελίδων Ιουλίου, έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίζει την «απρόσκοπτη λειτουργία» του εμπορίου μεταξύ Αγγλίας, Ουαλίας, Σκωτίας και Βόρειας Ιρλανδίας μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της ΕΕ στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Ωστόσο, ορισμένες ρήτρες του νομοσχεδίου θα αντικαταστήσουν αποτελεσματικά τμήματα του λεγόμενου πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο υπεγράφη παράλληλα με τη συμφωνία αποχώρησης τον Οκτώβριο και έχει εξοργίσει ορισμένους βουλευτές που υποστηρίζουν το Brexit και το βλέπουν ως απειλή για την Βρετανία.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «εργάζεται σκληρά για την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων» με το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας.
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Ως υπεύθυνη κυβέρνηση, εξετάζουμε εναλλακτικές επιλογές σε περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί για να διασφαλιστεί η προστασία των κοινοτήτων της Βόρειας Ιρλανδίας».
Βάσει της συμφωνίας εξόδου, το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να κοινοποιήσει στις Βρυξέλλες τυχόν αποφάσεις για κρατικές ενισχύσεις που θα επηρέαζαν την αγορά αγαθών της Βόρειας Ιρλανδίας και να υποχρεώσει τις επιχειρήσεις στην επαρχία να υποβάλουν τελωνειακά έγγραφα κατά την αποστολή εμπορευμάτων στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.
Όμως, οι ρήτρες της εσωτερικής αγοράς και των λογαριασμών χρηματοδότησης θα αναγκάσουν τα δικαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου να ακολουθήσουν τον νέο βρετανικό νόμο και όχι τη συμφωνία της ΕΕ.
Το χρηματοοικονομικό νομοσχέδιο, που χρησιμοποιείται για τη σύνταξη του προϋπολογισμού, αναμένεται επίσης να αντικαταστήσει μια τρίτη πτυχή του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας που καλύπτει την καταβολή δασμών για αγαθά που εισέρχονται στην περιοχή, σύμφωνα με όσους γνωρίζουν εκ των έσω τα σχέδια.
Ο David Frost μάλιστα, επικεφαλής διαπραγματευτής του Ηνωμένου Βασιλείου, πυροδοτεί τις εντάσεις πριν από τις διαπραγματεύσεις που πρόκειται να ξαναρχίσουν στο Λονδίνο την Τρίτη, λέγοντας σε συνέντευξη σε εφημερίδα της Κυριακής ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα γίνει «κράτος-πελάτης» της ΕΕ.
Η προσπάθεια του Ηνωμένου Βασιλείου να παρακάμψει τη συμφωνία Brexit κινδυνεύει να έχει μεγάλες συνέπειες.
«Πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους φίλους μας μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 15 Οκτωβρίου. . . αν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε τότε δεν βλέπω ότι θα υπάρξει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ μας, και πρέπει να το αποδεχτούμε και να προχωρήσουμε », είπε ο Boris Johnson.
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι, ένα αποτέλεσμα χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να αποτελεί ένα θετικό βήμα για το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόσθεσε επιπλέον, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αλλάξει την προσέγγισή του στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτύχει συμφωνία.
Ο Christophe Hansen, επικεφαλής ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έγκριση της μελλοντικής εμπορικής συμφωνίας, δήλωσε στο FT ότι ο απόλυτος σεβασμός της συμφωνίας εξόδου ήταν ένα βασικό ζήτημα «εμπιστοσύνης» και «δοκιμή litmus» της προθυμίας του Ηνωμένου Βασιλείου να πετύχει συμφωνία με τις Βρυξέλλες .
«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να δούμε ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή», είπε, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά, η ΕΕ δεν θα μπορούσε να είναι σίγουρη ότι η Βρετανία θα σεβαστεί οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία εταιρικής σχέσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης