Χρηματιστήριο & Αγορές

Οι μετοχές των εταιρειών κοινής ωφέλειας ηλεκτρισμού έρχονται στο επίκεντρο των επενδύσεων στις ΗΠΑ

Οι μετοχές των εταιρειών κοινής ωφέλειας ηλεκτρισμού έρχονται στο επίκεντρο των επενδύσεων στις ΗΠΑ
Ποιές είναι οι ενεργειακές μετοχές που ξεχωρίζουν
Παρά τις υψηλές αποδόσεις και το ρεκόρ της διατήρησης και αύξησης των πληρωμών μερισμάτων, ο τομέας των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας S&P 500 έχει υποχωρήσει φέτος.
Σύμφωνα με το Market Watch οι μετοχές κοινής ωφέλειας μένουν πίσω καθώς οι δείκτες έχουν ανέβει σε ρεκόρ και οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά όλων των εποχών. Αλλά για κάποιον που αναζητά αποδόσεις, πρέπει να λάβει υπόψη του αυτές τις μετοχές.

Ο δείκτης S&P 500 έχει ανακάμψει από την κρίση Covid, κερδίζοντας 5% φέτος. Ακόμα, μόνο το 44% των μετοχών του S&P 500 σημείωσε άνοδο φέτος και κυρίως η Apple, η Amazon Inc. και άλλες τεχνολογικές μετοχές. Ο τομέας κοινής ωφέλειας του δείκτη σημείωσε πτώση 7%.

Σε διαδικτυακή συνάντηση του Franklin Templeton «Mega Trends Accelerate» την Τρίτη, ο Scott Glasser, επικεφαλής επενδυτικός διευθυντής της ClearBridge Investments, δήλωσε ότι αναμένει ότι οι εταιρείες cloud και media θα συνεχίσουν να αποδίδουν καλά.

Αναμένει ότι τα επόμενα χρόνια, "ξεχασμένες ομάδες" μετοχών, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, θα επανέλθουν στο παιχνίδι. " Ο Glasser ανέφερε «την ελκυστικότητα της απόδοσης μερισμάτων 3,5% έως 4% που είναι αρκετά ασφαλής».
Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα ήταν «αποφασισμένη» να συνεχίσει την «εξαιρετικά ευνοϊκή» πολιτική τη;ς έως ότου ο πληθωρισμός ανέλθει σε σταθερό επίπεδο περίπου 2%.

Η Federal Open Market Committee δημοσίευσε μέσες προβλέψεις την Τετάρτη, δείχνοντας ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει στο 2% ή κάτω από το 2023. Αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις βασικές πολιτικές της κεντρικής τράπεζας για χρόνια.

Για τις μετοχές κοινής ωφέλειας, πολλές από τις οποίες έχουν ελκυστικές αποδόσεις, με μακρά ιστορικά στοιχεία για τη διατήρηση ή την αύξηση των μερισμάτων τους, οι προϋποθέσεις καθίστανται ενδιαφέρουσες.

Μεταξύ των 28 μετοχών κοινής ωφέλειας που περιλαμβάνονται σήμερα στο S&P 500, μόνο οκτώ έχουν μειώσει τις πληρωμές μερισμάτων τους τα τελευταία 15 χρόνια (συμπεριλαμβανομένης της επερχόμενης περικοπής από την Dominion Energy), σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέσχε η FactSet.
Και τρεις από αυτές τις περικοπές μερισμάτων προέκυψαν από τις πωλήσεις ή τις πωλήσεις μεγάλων επιχειρηματικών μονάδων.

Οι δύο πιο πρόσφατες περικοπές μερισμάτων:

CenterPoint Energy Inc. μείωσε στο 2,53% το μέρισμα της τον Απρίλιο, όταν η εταιρεία περιέκοψε το μέρισμα σχεδόν στο μισό και μείωσε τις κεφαλαιουχικές της δαπάνες λόγω αντίστοιχης μείωσης μερισμάτων από την θυγατρική Enable Midstream Partners LP ENBL. Η CenterPoint κατέχει την πλειονότητα των μετοχών της Enable

Η Dominion Energy Inc. ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι είναι πιθανό να μειώσει το ετήσιο μέρισμά της σε περίπου 2,50 $ ανά μετοχή από τα τρέχοντα 3,76 $, μετά την ολοκλήρωση της πώλησης της επιχείρησης μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου σε θυγατρική της Berkshire Hathaway Η συμφωνία υπόκειται σε κανονιστική έγκριση.

Και οι δύο αυτές περικοπές μερισμάτων έδωσαν το μήνυμα της επιλογής μετοχών κοινής ωφέλειας των οποίων οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται στη ρυθμιζόμενη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας και νερού, παρά στις ενεργειακές υπηρεσίες χονδρικής.
Τον Ιούνιο, ο John Bartlett, πρόεδρος της Reeves Asset Management εξήγησε πώς οι τοπικές ρυθμιστικές αρχές βοηθούν να διασφαλιστεί ότι τα κέρδη αυτών των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας θα αυξηθούν, καθώς επενδύουν σε βελτιωμένη ή διευρυμένη υποδομή.

Εκτός από την επερχόμενη περικοπή της CenterPoint και της Dominion, καμία από τις εταιρείες κοινής ωφέλειας του S&P 500 δεν έχει μειώσει τις πληρωμές μερισμάτων από το 2016.
Η PG&E Corp. η ηλεκτρική εταιρεία της California που χρεοκόπησε τον Ιανουάριο του 2019, αφαιρέθηκε από τον δείκτη άμεσα .

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης