Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Πώς οι ΑΠΕ μπορούν να βοηθήσουν τη Νιγηρία να βγει από το «σκοτάδι» - Ζοφερό το παρόν της χώρας

Πώς οι ΑΠΕ μπορούν να βοηθήσουν τη Νιγηρία να βγει από το «σκοτάδι» - Ζοφερό το παρόν της χώρας
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το οικονομικό κόστος των ελλείψεων ηλεκτρικής ενέργειας στη Νιγηρία είναι 28 δισεκατομμύρια δολάρια, που ισοδυναμεί με το 2% του ΑΕΠ

Αν και αποτελεί την μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής, έχει το  δεύτερο μεγαλύτερο απόλυτο έλλειμμα ηλεκτροδότησης στον κόσμο με περίπου το 43% των Νιγηριανών να ζει εκτός δικτύου.
Με τα χρόνια, τα αυξανόμενα ενεργειακά ελλείμματα επηρέασαν σοβαρά την οικονομική ανάπτυξη πολλών αφρικανικών χωρών. Στη Νιγηρία, η πανδημία του COVID-19 επιδείνωσε τη δύσκολη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί από τις συχνές διακοπές.

Ζοφερή πραγματικότητα

Πολλοί αγρότες αναγκάστηκαν να πουλήσουν προϊόντα που δεν μπορούσαν να διατηρήσουν σε τιμές σεβαστές, οι επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτα, η εκπαίδευση πολλών παιδιών σταμάτησε και έγκυες γυναίκες εξακολουθούν να φέρνουν στον κόσμο τα παιδιά τους με τη βοήθεια φακού, λόγω της έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας.

Μεταξύ αυτών των προκλήσεων, η Νιγηρία αγκάλιασε και επιτάχυνε τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τώρα περισσότερο από ποτέ, η υιοθέτηση καθαρών πηγών ενέργειας δεν είναι απλώς μια βιώσιμη επιλογή, αλλά μια ισχυρή και αξιόπιστη απόφαση που θα διασφαλίσει ότι η οικονομία θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Οικονομική ανάπτυξη μέσω των ΑΠΕ

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να παρέχουν την αξιόπιστη δύναμη που απαιτείται για την οικονομική ανάπτυξη. Αν και περίπου το 57% των Νιγηριανών είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο, το 99% αυτών των χρηστών του δικτύου αντιμετωπίζουν πολλές διακοπές ρεύματος, με αποτέλεσμα να ξοδέψουν πάνω από 6,93 δολάρια την εβδομάδα για να αγοράσουν καύσιμα σε γεννήτριες ορυκτών καυσίμων.
Για αυτό το λόγο, η χώρα πρέπει να υιοθετήσει μια ταχύτερη, φθηνότερη και πιο βιώσιμη στρατηγική επέκτασης ηλεκτροδότησης.

Το άφθονο φως του ήλιου και οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα κόστους της παραγωγής ηλιακής ενέργειας. Τα Solar Home Systems (SHS) και τα φωτοβολταϊκά έχουν γίνει πολύ φθηνότερα από τα βασικά βασικά καύσιμα, όπως η κηροζίνη, καθιστώντας την ανανεώσιμη ενέργεια προσιτή για εκατομμύρια.

Oι προκλήσεις

Παρόλο που προτείνονται πολλές πρωτοβουλίες, όπως το σχέδιο που εγκαινιάστηκε πρόσφατα για την εγκατάσταση 5 εκατομμυρίων Solar Home Systems για την εξυπηρέτηση 25 εκατομμυρίων ανθρώπων, υπάρχουν πολλές προκλήσεις για την καθιέρωση της ανανεώσιμης ενέργειας.

Aπαιτείται περισσότερη εκπαίδευση για να μετατοπιστεί το παράδειγμα και να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους Νιγηριανούς να διαδραματίσουν ρόλο στην οικοδόμηση του βιώσιμου μέλλοντος της χώρας.
Η Νιγηρία δεν έχει την πολυτέλεια να υιοθετεί αργά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Σε μια πρόσφατη έκθεση σχετικά με τον αντίκτυπο του ενεργειακού ελλείμματος στους επιχειρηματίες, «το 57% των Νιγηριανών νεοσύστατων τεχνολογιών ανέφεραν ότι η έλλειψη αξιόπιστης ηλεκτρικής ενέργειας ήταν ένα« μείζον » ή«σοβαρό» εμπόδιο στην επιχείρησή τους».

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το οικονομικό κόστος των ελλείψεων ηλεκτρικής ενέργειας στη Νιγηρία είναι 28 δισεκατομμύρια δολάρια, που ισοδυναμεί με το 2% του ΑΕΠ και η πρόσβαση στις τάξεις ηλεκτρικής ενέργειας ως ένας από τους σημαντικότερους περιορισμούς στον ιδιωτικό τομέα.
Πέρα από την ενδυνάμωση περισσότερων επιχειρήσεων για ανάπτυξη, η ανανεώσιμη ενέργεια θα βοηθήσει επίσης την κοινωνική ανάπτυξη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης