Αναλύσεις

E.Mυτιληναίος: Πρέπει να εστιάσουμε στο Ταμείο Ανάκαμψης και να συντάξουμε το δικό μας Εθνικό Σχέδιο - Απαιτείται Εθνική Ενότητα

E.Mυτιληναίος: Πρέπει να εστιάσουμε στο Ταμείο Ανάκαμψης και να συντάξουμε το δικό μας Εθνικό Σχέδιο - Απαιτείται Εθνική Ενότητα
Εθνική Στάση απέναντι στο Ελληνοτουρκικό και την κρίση ζήτησε ο πρόεδρος της Μυτιληναίος
Εθνικό Σχέδιο για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης και Πρόοδο στις Μεταρρυθμίσεις με παράλληλα Επιχειρηματικό ξεσκαρτάρισμα μέσω της συγκυρίας που δημιουργεί η πανδημία είναι οι δύο βασικές κατευθύνσεις, στις οποίες ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος αναφέρθηκε για την μετά την πανδημία περίοδο.
Παράλληλα ζήτησε ομόνοια και Εθνική Στάση απέναντι στην τριπλή κρίση που διέρχεται η χώρα:
Ελληνοτουρκικά, Πανδημία και Υγειονομικό, Οικονομική Κρίση σαν αποτέλεσμα του COVID -19.
Σημείωσε ότι, οι παγκόσμιες αγορές και η παγκόσμια οικονομία έχουν αντιδράσει με πρωτοφανή ταχύτητα και καλά ανακλαστικά.
"Παραμένουμε όμως σε αχαρτογράφητα νερά σε σχέση με τον ιό", τόνισε καθώς δεν γνωρίζουμε το χρονικό εύρος αλλά και το τέλος της κρίσης.
Ο πρόεδρος της Μυτιληναίος έδωσε αυτά τα μηνύματα  στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών «Η Ελλάδα Μετά ( ; ) την πανδημία» στην ενότητα με τίτλος «Η πανδημία και οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας - Η επόμενη ημέρα»
Πρόκειται για μια δεύτερη συζήτηση που ακολούθησε εκείνη του περασμένου Απριλίου με την παρουσία των κ.κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, Φωκίωνα Καραβία, Γιάννη Ρέτσου.

Η κατεύθυνση της ελληνικής πολιτικής απέναντι στο πρόβλημα

"Εμείς τι εισπράττουμε ως χώρα;" διερωτήθηκε ο κ. Μυτιληναίος " Έχουμε κατάρρευση του τουρισμού (ευρύτερα του συγκεκριμένου κλάδου που περιλαμβάνει για παράδειγμα και την εστίαση).
Πώς μπορεί να αντιδράσουν χώρες;
Δημοσιονομικά και νομισματικά. Η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι μπορεί να κάνει, στο πεδίο της ύφεσης ώστε να συγκρατηθεί – θυμίζω ότι είχα προβλέψει τον Απρίλιο 10% ύφεση, ίσως είναι λιγότερο τελικά λόγω δημοσιονομικών παρεμβάσεων.
Στο νομισματικό επίπεδο η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει κάτι, καθώς έχουμε ευρώ και δεν μπορούμε να τυπώσουμε χρήμα – ίσως και καλώς.
Τι μπορούμε να κάνουμε; Υπάρχει το Ταμείο Ανάκαμψης (Recovery and Resilience Facility – RRF). Η Ελλάδα είναι από τους κερδισμένους, καθώς αναγνωρίστηκε ότι επλήγη περισσότερο και δυσανάλογα από την πανδημία.
Πρέπει να εστιάσουμε στο μηχανισμό ανάκαμψης.
Οι Βρυξέλλες δεν έχουν καταλήξει σε βασικά σημεία αυτού του μηχανισμού, αλλά πιέζουν τις χώρες να υποβάλλον σχέδια και εμείς πρέπει να υποβάλλουμε το δικό μας Εθνικό Σχέδιο και να το υλοποιήσουμε," ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος.

Συμπερασματικά εδώ ο κ. Μυτιληναίος τονίζει δύο στοιχεία: Τα αδιέξοδα της ελληνικής οικονομίας με βάση το υπάρχον μοντέλο και την ανάγκη υιοθέτησης του νέου με αφορμή την κρίση και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως επίσης προσδιορίζει ότι η κρίση είναι η ευκαιρία να προχωρήσουν οι Μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δεν έχουν υλοποιηθεί παρά την περίοδο των τριων μνημονίων.
"Η κρίση δίνει μοναδική ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις - πάντα ισχύει αυτό, το ξέρετε κι εσείς από την πολιτική - που πρέπει η κυβέρνηση να αρπάξει από τα μαλλιά", σημείωσε.
"Τώρα είναι η ευκαιρία.
Με καταλύτη την πανδημία, θα γίνει επιχειρηματικό ξεσκαρτάρισμα.
Είμαστε σε μια μοναδική συγκυρία που μας ταλαιπωρεί αφάνταστα αλλά και δημιουργεί καλές προϋποθέσεις για την επόμενη μέρα."

" Μου άρεσε ο τίτλος του κύκλου, η Ελλάδα μετά την πανδημία με ερωτηματικό, διαφορετικά θα ήταν λίγο άστοχος, γιατί δεν είμαστε μετά την πανδημία", τόνισε με νόημα ο κ.Μυτιληναίος, "Υπάρχει αιφνιδιασμός για την οξύτητα και ταχύτητα της πανδημίας σε πολλές περιοχές (Αμερική, Ευρώπη), που έχει αφήσει τους αναλυτές και όσους κάνουν προβλέψεις με ένα ερωτηματικό αν θα έρθει η ανάκαμψη το 2021 ή αργότερα, δίνοντας το στίγμα της αβεβαιότητας που κυριαρχεί ."

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης