Πετρέλαιο

Αυξήθηκαν οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν τον Σεπτέμβριο παρά τις κυρώσεις

Αυξήθηκαν οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν τον Σεπτέμβριο παρά τις κυρώσεις
Τα στοιχεία από την TankerTrackers, έδειξαν ότι σχεδόν οι μισές από τις ιρανικές εξαγωγές παραλήφθηκαν από ξένα πλοία μέσω μεταφοράς από πλοίο σε πλοίο
Οι ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου αυξήθηκαν απότομα τον Σεπτέμβριο σε αντίθεση με τις κυρώσεις των ΗΠΑ, σύμφωνα με τρεις εκτιμήσεις που βασίζονται στην παρακολούθηση των δεξαμενόπλοιων, ρίχνοντας σωσίβιο στην Ισλαμική Δημοκρατία και την καταρρέουσα οικονομία της.

Οι εξαγωγές της χώρας μειώθηκαν από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και επέβαλαν κυρώσεις στους τομείς της ενέργειας και των τραπεζών της το 2018.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters τα στοιχεία από την TankerTrackers και δύο άλλες εταιρείες παρακολούθησης έδειξαν ότι οι εξαγωγές αυξάνονται.

«Οι εξαγωγές αυξάνονται τώρα. Βλέπουμε σχεδόν 1,5 εκατομμύριο bpd τόσο σε αργό όσο και σε συμπύκνωματα μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα », δήλωσε στο Reuters ο Samir Madani, συνιδρυτής της TankerTrackers. "Αυτά είναι επίπεδα που δεν έχουμε δει σε ενάμιση χρόνο."
Το ποσό ήταν διπλάσιο από τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της TankerTrackers και περίπου το 11% ήταν ελαφρύ αργό, γνωστό ως συμπύκνωμα.

Τα στοιχεία από την TankerTrackers, τα οποία παρακολουθούν αποστολές και αποθήκευση πετρελαίου, έδειξαν ότι σχεδόν οι μισές από τις ιρανικές εξαγωγές παραλήφθηκαν από ξένα πλοία μέσω μεταφοράς από πλοίο σε πλοίο, καθιστώντας δύσκολο τον προσδιορισμό των τελικών προορισμών.

Οι δύο άλλες εταιρείες, που δεν κατονομάζονται, βλέπουν επίσης αύξηση τον Σεπτέμβριο, αν και όχι στον ίδιο βαθμό.
Ένας από αυτούς κατέγραψε αύξηση τουλάχιστον 100.000 bpd τον Σεπτέμβριο - εξακολουθεί να είναι σημαντικός όγκος σε σύγκριση το χαμηλό τον Μάιο, όταν οι εξαγωγές αργού του Ιράν μειώθηκαν σε 100.000 σε 200.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) από 2,7 εκατομμύρια bpd τον Μάιο του 2018 .

Ο υπουργός Πετρελαίου Bijan Zanganeh υπερασπίστηκε την περασμένη εβδομάδα τις προσπάθειές του να ενισχύσει τις εξαγωγές αργού παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ και είπε ότι τα έγγραφα πετρελαίου πλαστά για να κρύψουν την προέλευση των ιρανικών φορτίων.
«Αυτό που εξάγουμε δεν είναι με το όνομα του Ιράν. Τα έγγραφα αλλάζουν ξανά και ξανά, καθώς και προδιαγραφές », ανέφερε στο κοινοβούλιο ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου NIOC.
Τα δορυφορικά στοιχεία έχουν κάνει τη δουλειά ευκολότερη, αλλά η παρακολούθηση των δεξαμενόπλοιων είναι τόσο τέχνη όσο και επιστήμη και οι εκτιμήσεις για το πόσο πετρέλαιο μια χώρα εξάγει συχνά διαφέρουν.

Οι προσαρμογές στα προγράμματα δεξαμενόπλοιων και οι παραλλαγές από εβδομάδα σε εβδομάδα περιπλέκουν τις εκτιμήσεις. Από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις, το Ιράν σταμάτησε να παρέχει στοιχεία παραγωγής στον Οργανισμό των χωρών εξαγωγής πετρελαίου, καθιστώντας δυσκολότερο να εκτιμήσει την παραγωγή του.

Τα δεξαμενόπλοια που φορτώνουν ιρανικό αργό πετρέλαιο μερικές φορές απενεργοποιούν το σήμα AIS τους, ένα αυτόματο σύστημα παρακολούθησης που χρησιμοποιείται σε πλοία και το ενεργοποιούν ξανά σε μεταγενέστερο στάδιο του ταξιδιού τους, λένε πηγές της βιομηχανίας πετρελαίου, καθιστώντας την παρακολούθηση πιο δύσκολη.

Η Refinitiv Eikon, η οποία δείχνει τις ιρανικές εξαγωγές αργού και συμπυκνώματος τον Αύγουστο σε περίπου 383.000 bpd σε προορισμούς όπως η Κίνα, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δεν έχει αναφέρει μέχρι στιγμής εξαγωγές αργού και συμπυκνώματος.

Με τις κυρώσεις που μειώνουν τις πωλήσεις, το Ιράν αποθηκεύει αδιάθετο πετρέλαιο σε δεξαμενόπλοια στη θάλασσα. Ενώ η χερσαία αποθήκευση έχει αυξηθεί, ο όγκος της πλωτής αποθήκευσης έχει μειωθεί το 2020, υποδηλώνοντας ότι το Ιράν έχει βρει τελικούς χρήστες για ένα μέρος του πετρελαίου.

Ο κυμαινόμενος όγκος αποθήκευσης έχει μειωθεί κατά περίπου 20 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία των OilX και Kpler, αν και κάθε εταιρεία είχε διαφορετική εκτίμηση του συνόλου.
«Η πλωτή αποθήκευση μειώνεται καθώς περισσότερα σκάφη εκφορτώνουν στην Κίνα, μερικές φορές περισσότερο από λίγους μήνες μετά τη φόρτωσή τους», δήλωσε ο Alex Booth, επικεφαλής της έρευνας αγοράς της Kpler.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης