Ενέργεια

Δαγούμας (ΡΑΕ): Την επόμενη εβδομάδα σε διαβούλευση το εργαλείο εποπτείας των νέων αγορών

Δαγούμας (ΡΑΕ): Την επόμενη εβδομάδα σε διαβούλευση το εργαλείο εποπτείας των νέων αγορών
O μηχανισμός παρακολούθησης του target model θα ονομάζεται «Οδύσσεια»

Στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση το εργαλείο εποπτείας των νέων αγορών, σύμφωνα με τα όσα είπε στο πλαίσιο του 5ου Συμποσίου Ενεργειακής Μετάβασης της ΗΑΕΕ, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Α. Δαγούμας. Μάλιστα, ο μηχανισμός παρακολούθησης του target model θα ονομάζεται «Οδύσσεια».

Τα χαρακτηριστικά του

Ειδικότερα, στο νέο αυτό εργαλείο συμπεριλαμβάνονται οι δείκτες απόδοσης για την παρουσία του κάθε συμμετέχοντα, οι δείκτες για τη συγκέντρωση στη χονδρική και λιανική αγορά, καθώς και την διαδικασία ανάλυσης που θα μπορεί να οδηγεί σε πρόστιμα.

Επίσης, ο  μηχανισμός θα καθορίζει την τιμή benchmark και θα έχει ως επίκεντρο την ενέργεια και τη διαθέσιμη ισχύ. Η συχνότητα των ενεργειών, η επίδραση και η ένταση μεταξύ των στοιχείων εκείνων που θα χαρακτηρίζουν τη συμπεριφορά και στάση των παικτών.

Για τη διαθέσιμη ισχύ ο σχετικός υπομηχανισμός θα ονομάζεται «Χάρυβδη» και ο κ. Δαγούμας παρουσίασε πίνακες όπου απεικονίζονται οι σχετικές μετρήσεις και υπολογισμοί.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΡΑΕ έκανε αναφορά και στις ΑΠΕ, επισημαίνοντας ότι διατίθενται 30 GW με άδειες παραγωγής και άλλα 35 GW αιτήσεων υπό αξιολόγηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης