Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Σύνοδος Κορυφής: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη με Ευρωπαίους ηγέτες - Nέο προσχέδιο για την Τουρκία

Σύνοδος Κορυφής: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη με Ευρωπαίους ηγέτες - Nέο προσχέδιο για την Τουρκία
Ο Erdogan έχει θέσει ως προϋπόθεση για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, τη μη επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία
 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη με Ευρωπαίους ηγέτες, με ένα νέο προσχέδιο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Στο κείμενο επαναλαμβάνεται η αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο, ηΤουρκία καλείται να σταματήσει τις γεωτρήσεις, ενώ σε περίπτωση που υπάρξουν εποικοδομητικές προσπάθειες η Σύνοδος θα προτείνει θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας και θα ανανεώσει την τελωνειακή σχέση της με την Τουρκία.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico, στο σχέδιο αναφέρεται ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να «χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της» για να διασφαλίσει τον σεβασμό της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου - λέξεις που θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως απειλητικές κυρώσεις.
Νωρίτερα η Ελλάδα αρνήθηκε  την πρόταση που παρουσιάσθηκε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. 
Πληροφορίες αναφέρουν πως στο πρώτο κείμενο  δεν υπήρχε αναφορά στην Τουρκία.
Σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές είναι ένα πρώτο κείμενο το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν το δεχόταν ως κείμενο συμπερασμάτων.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες η ελληνική πλευρά επισημαίνει ότι  θα πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές προκειμένου η Αθήνα να το κάνει αποδεκτό και να περάσει ως στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.
Στο προσχέδιο επίσης προβλεπόταν και πολυμερής Σύνοδος για την Ανατολική Μεσόγειο, ενω υπήρχε και μια παράγραφος για την Κύπρο, όπου καλείτο η Άγκυρα να σταματήσει όλες τις θαλάσσιες δραστηριότητες στην περιοχή και να μπουν οι δύο πλευρές σε διάλογο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
 Σε αυτό πλαίσιο, διεξήχθη στις 21:19 (ώρα Ελλάδος) συνάντηση ανάμεσα στους Macron, Merkel, Μητσοτάκη και Αναστασιάδη.

Πέτσας: Το βασικό κείμενο που προτάθηκε δεν είναι αποδεκτό από την Ελλάδα - Χρειάζεται σχέδιο συμπερασμάτων σε 4 πυλώνες

«Είναι μία σημαντική σύνοδος για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και όχι μόνο, για όλες τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 για τις ενστάσεις της Ελλάδας όσον αφορά στο προσχέδιο θέσεων της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες.
«Ειδικά για το θέμα αυτό της ημερήσιας διάταξης που είναι ξανά η συζήτηση για το ποιον δρόμο ακολουθεί η Τουρκία που φαίνεται να ολισθαίνει μακριά από τη Δύση, το βασικό κείμενο που προτάθηκε ως πρώτη βάση συζήτησης δεν είναι αποδεκτό από την Ελλάδα. Και δεν είναι αποδεκτό γιατί δεν ήταν ισορροπημένο.
Χρειάζεται να οικοδομηθεί ένα σχέδιο συμπερασμάτων το οποίο θα έχει τουλάχιστον τέσσερις πυλώνες: ο πρώτος είναι φυσικά η έμπρακτη αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με την ΕΕ να καλεί την Τουρκία να σταματήσει αμέσως κάθε παράνομη εξορυκτική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και φυσικά να τερματίσει τις υπόλοιπες προκλητικές τις ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι άλλοι δύο πυλώνες είναι αλληλένδετοι κι έχουν να κάνουν με το καρότο, όταν η Τουρκία επιδείξει με συνέπεια και συνέχεια ότι εννοεί την αποκλιμάκωση δηλαδή οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί στην Τουρκία στο πλαίσιο αυτό. Και το τελευταίο, είναι το μαστίγιο αν δεν δείξει η Τουρκία τη διάθεση έμπρακτης αποκλιμάκωσης επαναλαμβάνω, με συνέπεια και συνέχεια», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Τι ανέφερε το απορριφθέν προσέδιο σύμφωνα με το Politico

Η ΕΕ είναι έτοιμη να «χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της» για να διασφαλίσει τον σεβασμό της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου, σημειώνει το προσχέδιο συμπερασμάτων σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το Politico.
Ωστόσο, αναφέρει: «Υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούνται εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση θεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο», οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να «δρομολογήσουν μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου» καθώς και «υψηλού επιπέδου διαλόγους» και «συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το 2016».
Πολλά από αυτά τα σημεία ήταν μεταξύ των βασικών αιτημάτων της Άγκυρας.
Το προσχέδιο ζητά επίσης «πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο» και αναθέτει στον ανώτατο διπλωμάτη της J. Borell να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες.
Το κείμενο «χαιρετίζει επίσης τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία».
Όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια των Financial Times Mehreen Khan, η συζήτηση στη Σύνοδο υπάρχει εμπλοκή στο ζήτημα της Τουρκίας, καθώς στο κείμενο:
-Επαναλαμβάνεται η αλληλεγγύη της ΕΕ με την Ελλάδα και την Κύπρο
-καλείται η Τουρκία να σταματήσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο
-αναφέρεται ότι εάν υπάρξουν εποικοδομητικές κινήσεις στο ζήτημα της Ανατ. Μεσογείου, το Συμβούλιο "θα εκκινήσει μια θετική ατζέντα στο πεδίο των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας".
Η γλώσσα του κειμένου, όπως αναφέρει η δημοσιογράφος, δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση αποδεκτή από πλευράς Κύπρου.
Image

Το βέτο της Κύπρου

Την ίδια ώρα, η Κύπρος επιμένει στη δική της σκληρή στάση σημειώνοντας ότι δε γίνεται να υπάρξουν κυρώσεις εις βάρος της Λευκορωσίας αν δεν υπάρξει παράλληλη απόφαση για κυρώσεις στην Τουρκία.
Έτσι, η διαπραγμάτευση σε μεγάλο βαθμό τις επόμενες ώρες θα αφορά στο τι είδους διατύπωση θα υπάρξει στα συμπεράσματα, επαρκώς αυστηρή σε βάρος της Άγκυρας ώστε να πειστεί η Λευκωσία να άρει το «βέτο» που έχει θέσει.    

Ποιες χώρες στηρίζουν Ελλάδα και Κύπρο και ποιες την Τουρκία

Ο Γάλλος πρόεδρος, E. Macron
εκτός από τις δηλώσεις στήριξης σε Ελλάδα και Κύπρο, έκανε μια αναφορά που προκάλεσε αίσθηση σημειώνοντας ότι τζιχαντιστές από τη Συρία πέρασαν μέσα από την Τουρκία για να πάνε στο Αζερμπαϊτζάν και ότι αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο θα συζητηθεί.
Επίσης, ο Καγκελάριος της Αυστρίας, S. Kurz, ήταν πολύ σκληρός απέναντι στην Άγκυρα και μίλησε ξανά για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τονίζοντας ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσειςσε βάρος της Τουρκίας για να λάβει το μήνυμα ότι δεν μπορεί να παρεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της Ένωσης
Από την άλλη, η Γερμανία, αλλά και η Μάλτα τάσσονται υπέρ της αποφυγής των κυρώσεων και του εποικοδομητικού διαλόγου, ενώ στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η Ισπανία με δηλώσεις που αποδόθηκαν στον πρωθυπουργό, P. Sanchez μετά τη συνάντησή του με τον κ. Michell
Ο Ισπανός φέρεται να είπε ότι εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά η προτάσσουμε τον διάλογο με την Τουρκία ως τρόπο επαναφοράς στην κανονικότητα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης