Χρηματιστήριο & Αγορές

GOLDMAN: Η αύξηση φορολογίας από τον Biden θα αντισταθμιστεί από τα νέα πακέτα - Στις 3.800 μονάδες ο S&P

GOLDMAN: Η αύξηση φορολογίας από τον Biden θα αντισταθμιστεί από τα νέα πακέτα - Στις 3.800 μονάδες ο S&P
H αγορά ξεπέρασε τις 3400 μονάδες για τον S&P, ενώ η Goldman αναλύει τον στόχο τέλους έτους για την Wall
Στις 3600 μονάδες προβλεπει η Goldman ότι θα κλείσει ο S&P το 2020 και ότι οι 3800 μονάδες είναι το πιθανό σενάριο για τα μέσα του 2021.
Η νίκη των Δημοκρατικών που είναι και το πιθανότερο αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει και πολύ τα πράγματα σε σχέση με τις προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή του S&P για το 2024, οπότε και με τα σημερινά δεδομένα τα βλέπει στα 214 δολάρια ανά μετοχή, αλλά αν επικρατήσουν οι Δημοκρατικοί και στην Γερουσία θα φτάσουν τα 222 δολάρια.
Η αύξηση φορολογίας που θα επιβάλλουν οι Δημοκρατικοί θα ξεκινήσει το 2022, με τις πλήρεις επιπτώσεις να εμφανίζονται το 2023.
Οι πολιτικές αυτές θα υποστηρίξουν την αύξηση στις δημόσιες δαπάνες, που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη με αποτέλεσμα να υποστηριχθεί η αύξηση της κερδοφορίας.
Η Goldman βλέπει ρυθμό ανάπτυξης 5,8% για το 2021 έναντι 3,8%, που είναι ο μέσος όρος (consesus).Διάγραμμα 5.
To εκλογικό αποτέλεσμα σε πιο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θα παίξει μικρό ρόλο και η αγορά θα επικεντρωθεί στα φάρμακα κατά του COVID και στην πορεία των επιτοκίων που καθορίζει η FED.
Στην παρούσα φάση υπάρχει μια αγωνία και κυρίως στον ενδεχόμενο της αύξησης των επιτοκίων λόγω της αναμενόμενης σημαντικής αύξησης των δημοσίων δαπανών.
Στους παρακάτω πίνακες και ειδικά στα διαγράμματα 2 και 3 αντίστοιχα καταγράφονται τα 3 σενάρια πολιτικών, βασικό(baseline), προτεινόμενο (proposed), αναμενόμενο (expected), στον Πίνακα 2.
Kαι παράλληλα η αύξηση των κερδών 30% με το πρώτο για το 2021, 39% με το δεύτερο και 37% με το τρίτο, στον πίνακα 3.
Η αύξηση κερδοφορίας συνεχίζεται με μικρότερους ρυθμούς τα επόμενα έτη, ανάλογα με τα 3 σενάρια.


Η αύξηση φορολογίας και οι αντισταθμίσεις


Η αύξηση φορολογίας εκτιμάται ότι θα οδηγήσει τον εταιρικο συντλεστή στο 25% και όχι στο 28%
Αλλά ενώ αυτό θα μειώσει κατά 9% τα καθαρά κέρδη των εταιριών του S&P, τα ενισχυμένα πακέτα, που υπολογίζονται σε 7 τρισ στο έυρος χρόνου που ο Biden έχει προαναγγείλει, θα τα αυξήσουν κατά 10%.
 
Η αποκλιμάκωση των εντάσεων στον τομέα του διεθνούς εμπορίου με την Κίνα θα επηρεάσει επίσης θετικά στην οικονομία.
Σε μια τέτοια περίπτωση η μερική άρση των δασμών το 2021 και πλήρης άρση το 2022 θα προσθέσει 4% ανά μετοχή στα κέρδη του S&P.

Εκλογικά ο καλύτερος συνδυασμός είναι να διατηρήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι την Γερουσία που δίνει στον S&P ένα κοντικό στόχο στις 3700 μονάδες και τις 4000 μονάδες για τα μέσα του 2021.
Αν έχουμε μια διπλή επικράτηση των Δημοκρατικών τότε η αβεβαιότητα και για αύξηση φορολογίας στα κεφαλαιακά κέρδη θα κρατήσει τον S&P στις 3400 μονάδες.
Οπότε ο μέσος όρος σύμφωνα με την Goldman είναι το επίπεδο 3500- 3600 μονάδες μέχρι το τέλος έτους.


Τα ποσοτικά δεδομένα στους πίνακες


pt

tres

tedf

foi



Οι διαπραγματεύσεις για άμεσο πακέτο ενίσχυσης συνεχίζονται


Την ίδια ώρα οι αναλυτές και εκπρόσωποι επενδυτικών οίκων μιλώντας στο CNBC συγκεντρώνουν την προσοχή τους στο τι θα γίνει με το δημοσιονομικό πακέτο στήριξης (stimulus) με τη
Nancy Pellosi να δηλώνει και πάλι, ότι έχει αρχίσει να σημειώνεται πρόοδος σετις διαπραγματεύσεις με τον Steve Mnuchin.
Όμως ο επικεφαλής του οικονομικού συμβουλίου του Trump Larry Kudlow ανέφερε μιλώντας στο Bloomberg, ότι ακόμα οι διαφορές είναι μεγάλες στις συζητήσεις και η τωρινή κυβέρνηση δεν θέλει να υπερβεί το 1,5 τρισ, είναι όμως διατεθειμένη να το συζητήσει αργότερα, εφόσον κερδίσει τις εκλογές.
Είναι 4- 5 βασικοί τομείς που μπορούμε να συμφωνήσουμε για να ξεκινήσουμε , είπε ο Kudlow,
"Oι Αερογραμμές, οι μικρές επιχειρήσεις, τα σχολεία και οι άνεργοι. Γιατί δεν ξεκινάμε από αυτούς;" διερωτήθηκε μιλώντας στο Bloomberg.
Δεν πιστέυουμε ότι η ανάκαμψη θα προέλθει από τις δημόσιες δαπάνες, είπε, σίγουρα όμως υπάρχουν βασικοί τομείς, που χρήζουν άμεσης βοήθειας.
Η Wall έχει ξεκινήσει την εβδομάδα με άνοδο πάνω από τις 3400 μονάδες για τον S&P, αλλά οι Δημοκρατικοί δεν δείχνουν διατεθειμένοι να κάνουν εκπτώσεις στα 2,2 -2,4 τρισ που προτείνουν.
Η Γερουσία έκλεισε μέχρι τις 19 Οκτωβρίου καθώς βρέθηκαν θετικοί 3 γερουσιαστές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης