Επικαιρότητα

Προκαλεί ξανά ο Erdogan ανοίγοντας την Αμμόχωστο - Commission: Αυξάνει την ένταση η Τουρκία - Αποκλιμάκωση ζητά η Merkel

Προκαλεί ξανά ο Erdogan ανοίγοντας την Αμμόχωστο - Commission: Αυξάνει την ένταση η Τουρκία - Αποκλιμάκωση ζητά η Merkel
Aνακοίνωσε άνοιγμα της Αμμοχώστου ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan
Στην Κύπρο μεταφέρουν το μέτωπο της ελληνοτουρκικής κρίσης οι Τούρκοι, καθώς σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan και ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Ersin Tatar ανακοίνωσαν το τμηματικό άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου.
Η τελετή η οποία εντάσσεται στις προσπάθειες στήριξης του Ersin Tatar ενόψει των λεγόμενων «προεδρικών εκλογών» της Κυριακής θα γίνει την Πέμπτη.
Στο μεταξύ, άμεση ήταν η αντίδραση της Commision, που διά του Επίτροπου για θέματα διεύρυνσης, Oliver Varelli, διεμήνυσε πως το άνοιγμα των Βαρωσίων που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Erdogan «δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση στην περιοχή».
Την ίδια στιγμή, κόλαφος για την Τουρκία είναι η έκθεση που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ.
Ειδικότερα, η ετήσια Έκθεση Προόδου αναφέρει ότι «το Μάρτιο του 2020, η Τουρκία ενθάρρυνε ενεργά τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να κάνουν τη χερσαία διαδρομή προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας», ενώ σημειώνει ότι υπήρξε αύξηση των εντάσεων της Ανατολικής Μεσογείου εξαιτίας των μονομερών ενεργειών της».
Νωρίτερα, η καγκελάριος της Γερμανίας ζήτησε «γρήγορα βήματα» προς μια ατζέντα για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, ενώ αναφερόμενη ακόμη στην διένεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, τάχθηκε υπέρ της κατάλυσης του πυρός και υπέρ της έναρξης συνομιλιών με στόχο την ουσιαστική πρόοδο στην Ομάδα του Μινσκ υπό τον ΟΑΣΕ.

Erdogan: Η Αμμόχωστος ανήκει στους Τουρκοκύπριους 

«Το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου έχει δύο διαστάσεις.
Το πρώτο είναι η προστασία των δικαιωμάτων της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας, και η άλλη είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων της Κύπρου σε σχέση με τους φυσικούς πόρους στο νησί και τα συμφέροντα του τουρκικού λαού.
Δεν υπάρχει πιθανότητα να πετύχει οποιοδήποτε σχέδιο που δεν περιλαμβάνει του Τούρκους.
Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τη συνέχιση αυτής της αδικίας.
Οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να εκπροσωπούνται όπως τους αξίζουν στη Διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί το προσεχές χρονικό διάστημα» είπε ο Erdogan, προσθέτοντας:
«Θα ήθελα να μοιραστώ μια νέα εξέλιξη σχετικά με το άνοιγμα της Αμμοχώστου.
Μετά την ειρηνευτική επιχείρηση (σ.σ. εννοεί τον Αττίλα), η Αμμόχωστος εγκαταλείφθηκε επίσης στη μοίρα της.
Παρά το γεγονός ότι το ζήτημα έφτασε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πολλές φορές στη δεκαετία του '90, δεν μπόρεσε να συναφθεί συμφωνία λόγω της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Μία από τις υποσχέσεις που έχουμε δώσει είναι το άνοιγμα της πόλης.
Έχουμε φέρει το έργο μας σε ένα στάδιο και κάνουμε το πρώτο συγκεκριμένο βήμα.
Ξεκινάμε τις προσπάθειές μας να παρουσιάσουμε την παράκτια λεωφόρο και τη λεωφόρο Δημοκρατίας, αλλά και την παράκτια ζώνη, που ανήκουν στους ανθρώπους μας.
Το άνοιγμα θα γίνει την Πέμπτη, τις πρώτες πρωινές ώρες.
Είναι εθνικός σκοπός».
Λίγη ώρα πριν την ανακοίνωση, ο ψευδοπρωθυπουργός ανήρτησε στο Twitter του προκλητική φωτογραφία στην οποία φαίνεται παραλία και έγραψε: «οι καλές μέρες δεν θα έρθουν σε εσάς, αλλά εσείς θα περπατήσετε σε αυτές».
Image
Οι πληροφορίες φέρουν το άνοιγμα της παραλίας να συνδέεται και με τις «εκλογές» στα κατεχόμενα που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή.
Γι’ αυτό και δεν αποκλείεται να προσδοθεί πανηγυρικώς χαρακτήρας με έντονη την παρουσία από πλευράς Τουρκίας (με συμμετοχή Ερντογάν ή Τσαβούσογλου).
Είναι εμφανές ότι η Άγκυρα επιχειρεί μια ύστατη προσπάθεια να βοηθήσει τον Ερσίν Τατάρ για να κερδίσει τις «εκλογές» και να αναδειχθεί ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
Εκτιμάται ότι η κίνηση για τα Βαρώσια θα γίνει την ώρα που η Άγκυρα κρίνει ότι αυτό θα βοηθήσει καλύτερα τον Τατάρ.
Είτε εντός της εβδομάδας, για να τον σπρώξει ενόψει πρώτου γύρου, είτε την ερχόμενη εβδομάδα για να του διασφαλίσει τη νίκη στις «εκλογές».

Η Κύπρος προσφεύγει εκ νέου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια - Καταδικάζει η κυβέρνηση

Η Κυπριακή Δημοκρατία προσέφυγε ακόμη μια φορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα των Βαρωσίων.
Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ζήτησε βάσει του άρθρου 35 της Χάρτας του ΟΗΕ να ασχοληθεί με την πρόθεση των κατοχικών αρχών να προχωρήσουν στο άνοιγμα των Βαρωσίων.
Την ίδια ώρα, με γραπτή του δήλωση, ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, εξέφρασε τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης επί του θέματος.
Αναλυτικά:
«Ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζουν με το πλέον έντονο τρόπο την απόφαση της κατοχικής Τουρκίας και του εγκάθετου της στα κατεχόμενα Ερσίν Τατάρ, να επεκτείνουν την άδεια εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, σε μια προεκλογική φιέστα που έστησαν στην Άγκυρα, παραμονές της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη.
Αυτή η προκλητική και παράνομη ενέργεια της Τουρκίας και των εγκαθέτων της στην Κύπρο θα καταγγελθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην ΕΕ και σε όλα τα διεθνή φόρα ως μια πράξη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και έρχεται σε αντίθεση με τα τελευταία Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Το θέμα θα θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Εθνικό Συμβούλιο σήμερα για ανταλλαγή απόψεων και λήψη αποφάσεων».

Υπουργείο Εξωτερικών: Η Ελλάδα θα ενισχύσει όλες τις προσπάθειες της Κύπρου για τα Βαρώσια

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο καταδικάζει η Ελλάδα την απόφαση της Τουρκίας για επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων.
"Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και η Ελλάδα πρόκειται να ενισχύσει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας", τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών σε σχετική ανακοίνωση.

Varelli (Κομισιόν) για Αμμόχωστο: Η ανακοίνωση Erdogan δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση

Το άνοιγμα των Βαρωσίων που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Erdogan «δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση στην περιοχή» δήλωσε πριν από λίγο (6/10/2020) ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα διεύρυνσης, Oliver Varelli, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που ετέθη.
Ο Ούγγρος κοινοτικός επίτροπος πρόσθεσε ωστόσο, ότι θα πρέπει να ενημερωθεί πλήρως για το περιεχόμενο των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου ώστε να προβεί σε μια πιο ολοκληρωμένη τοποθέτηση.
Η πρώτη αυτή δήλωση σημειώθηκε κατά την παρουσίαση των εκθέσεων προόδου για τις υπό ένταξη χώρες της Κομισιόν.
Σύμφωνα με αυτή, η Τουρκία ενθάρρυνε ενεργά τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να κάνουν τη χερσαία διαδρομή προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας», ενώ σημειώνει ότι υπήρξε αύξηση των εντάσεων της Ανατολικής Μεσογείου εξαιτίας των μονομερών ενεργειών της Τουρκίας».
Ειδικότερα, η έκθεση αναφέρει:
«Καθόλη τη διάρκεια του 2019, η Τουρκία δεσμεύτηκε για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016 και έπαιξε βασικό ρόλο στη διασφάλιση της αποτελεσματικής διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών κατά μήκος της οδού της Ανατολικής Μεσογείου.
Η Τουρκία συνέχισε τις εξαιρετικές προσπάθειές της για παροχή άνευ προηγουμένου ανθρωπιστικής βοήθειας και υποστήριξης σε περισσότερους από 3,6 εκατομμύρια εγγεγραμμένους πρόσφυγες από τη Συρία και περίπου 370.000 εγγεγραμμένους πρόσφυγες από άλλες χώρες, φιλοξενώντας έτσι τη μεγαλύτερη προσφυγική κοινότητα στον κόσμο.
Ωστόσο, τον Μάρτιο του 2020, η Τουρκία ενθάρρυνε ενεργά τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να κάνουν τη χερσαία διαδρομή προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.
Αυτό οδήγησε στη δημιουργία ενός άτυπου στρατοπέδου σε ένα από τα ελληνοτουρκικά συνοριακά σημεία διέλευσης στο Παζαρκουλέ, χώρο φιλοξενίας περίπου 60.000 μεταναστών και προσφύγων σε δύσκολες συνθήκες».

Απάντηση Cavusoglu: Ενεργούμε στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου

Η Τουρκία θεωρεί την τρίτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 6/10/1010 στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων «προκατειλημμένη, και ότι απέχει μάκράν από το να είναιεποικοδομητική», σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που δημοσιεύει η Daily Sabah.
Tαυτόχρονα αναφέρεται ότι η Άγκυρα απορίπτει τις επικρίσεις όσον αφορά την οικονομική πολιτική, τη τη λειτουργία της δημοκρατικής τάξης και του συστήματος απονομής δικαιοσύνης ενώ παραμένει προσανατολισμένη στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ.
Στη δήλωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι τμήματα της έκθεσης που αφορούν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο αμαυρώνουν την αντικειμενικότητα της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα ενεργεί σύμφωνα με τους δημοκρατικούς κανόνες και τη διεθνή νομιμότητα.
«Η ειλικρινή μας επιθυμία είναι να αντιμετωπίσει η ΕΕ την Τουρκία όχι μέσω των στενών και εγωιστικών συμφερόντων ορισμένων κύκλων, αλλά μέσω των κοινών οραμάτων των ευρύτερων και κοινών συμφερόντων της ηπείρου μας», κατέληξε το υπουργείο.

M. Akinci: Λανθασμένες ενέργειες για προεκλογικούς λόγους

Από την πλευρά του ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων Mustafa Akinci δήλωσε μετά τις επίσημες ανακοινώσεις της Άγκυρας πως οι ενέργειες στην Αμμόχωστο και τα Βαρώσια είναι λανθασμένες και πως όλα αυτά έγιναν για προεκλογικούς λόγους προσθέτοντας πως στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση οι τουρκοκύπριοι θα δώσουν την πρέπουσα απάντηση.

Merkel (καγκελάριος Γερμανίας): Να γίνουν γρήγορα βήματα για την ανάπτυξη των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας

«Γρήγορα βήματα» προς μια ατζέντα για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας ζήτησε η Καγκελάριος Angela Merkel κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Εrdogan και επανέλαβε την ανάγκη να αποκλιμακωθούν οι περιφερειακές εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Stephen Seibert, κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, η Καγκελάριος, αναφερόμενη ακόμη στην διένεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, τάχθηκε υπέρ της κατάλυσης του πυρός και υπέρ της έναρξης συνομιλιών με στόχο την ουσιαστική πρόοδο στην Ομάδα του Μινσκ υπό τον ΟΑΣΕ.
Στον αντίποδα, ο πρόεδρος Erdogan εξέφρασε την ενόχληση της Τουρκίας για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αρκούν για να υπερκεράσουν τα προβλήματα στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.
Η Ευρώπη υπέκυψε στον εκβιασμό της Ελλάδας και της Κύπρου στη Σύνοδο Κορυφής, φέρεται να είπε στην καγκελάριο ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αγκυρας.
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι νωρίτερα σήμερα, η νέα ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, ανέφερε πως η Τουρκία κινείται «ολοένα και πιο μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η τηλεδιάσκεψη Erdogan με Merkel έχει ιδιαίτερη σημασία λαμβάνοντας υπόψη την επίσκεψη του γγ του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, στην Άγκυρα χθες και στην Αθήνα σήμερα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης