Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γιατί θεωρείται «κλειδί» η αποθήκευση ενέργειας για την ανθεκτικότητα των ΑΠΕ - Η έκθεση της Wood Mackenzie

Γιατί θεωρείται «κλειδί» η αποθήκευση ενέργειας για την ανθεκτικότητα των ΑΠΕ - Η έκθεση της Wood Mackenzie
Η αποθήκευση ενέργειας εξακολουθεί να είναι μια νέα αγορά, η οποία εξηγεί εν μέρει το τεράστιο δυναμικό ανάπτυξης

Στο επίκεντρο των κυβερνήσεων και των νέων πολιτικών επιλογών βρίσκονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προκειμένου να γίνει το επόμενο βήμα στην αγορά και τη νέα αλλαγή στα μέχρι τώρα δεδομένα. Ο κύριος αναλυτής της Wood Mac, Rory McCarthy, σημείωσε ότι παρά τις προσδοκίες για ασθενέστερη αύξηση στις προσθήκες δυναμικότητας αποθήκευσης ενέργειας φέτος, «η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί πιθανώς στα τέλη της δεκαετίας του 2020, ώστε να καταστεί δυνατή η αυξημένη μεταβλητή διείσδυση με ανανεώσιμες πηγές και η μετάβαση στην αγορά ενέργειας».

Η αποθήκευση ενέργειας εξακολουθεί να είναι μια νέα αγορά, η οποία εξηγεί εν μέρει το τεράστιο δυναμικό ανάπτυξης, αναμεταδίδει το Oilprice. Το άλλο μέρος της εξήγησης είναι η κυβερνητική υποστήριξη για έργα πράσινης ενέργειας, η οποία ενισχύθηκε μόνο μετά την πανδημία.

Τα βήματα στην Ευρώπη και η Κίνα

Η Ευρώπη έχει ήδη δώσει προτεραιότητα στην αποθήκευση. Σε μια πρόσφατη εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την Αποθήκευση Ενέργειας, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημείωσαν ότι η μπαταρία, το υδρογόνο και άλλες μορφές αποθήκευσης ενέργειας θα πρέπει να αποτελούν «βασικό θέμα της ενεργειακής πολιτικής», διότι διαφορετικά, η ΕΕ αντιμετωπίζει πιθανά προβλήματα με την ενεργειακή της ασφάλεια.

Στην πραγματικότητα, η Wood Mackenzie αναμένει ότι οι ΗΠΑ και όχι η Ευρώπη θα δουν τις περισσότερες προσθήκες χωρητικότητας αποθήκευσης ενέργειας τα επόμενα δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με τους αναλυτές τους, οι ΗΠΑ θα αντιπροσωπεύουν το 49% των συνολικών προσθηκών αποθήκευσης ενέργειας. Αυτό γιατί, υπάρχουν ξεκάθαροι, όπως σημειώνει, στόχοι καθαρής ενέργειας σε κρατικό επίπεδο και εξαιτίας της συνεχιζόμενης μείωσης του κόστους στην ηλιακή και αιολική ενέργεια.

Η Κίνα έρχεται δεύτερη, με την Ευρώπη να βρίσκεται στην τρίτη θέση όσον αφορά την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας έως το 2030, παρά τους πιο φιλόδοξους στόχους της για την πράσινη ενέργεια. Στην πραγματικότητα, αυτοί οι στόχοι θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ενεργειακή  ασφάλεια, εκτός εάν η αποθήκευση καλύψει τη χωρητικότητα παραγωγής.

Ο ανταγωνισμός

Η αποθήκευση ενέργειας μπορεί να ανταγωνιστεί ολοένα και περισσότερο τον άνθρακα, το φυσικό αέριο και την αντλία υδροηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής της Wood Mac, Le Xu και πρόσθεσε στη συνέχεια: «Ωστόσο, τα περισσότερα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας ιόντων λιθίου μεγιστοποιούνται οικονομικά σε 4 έως 6 ώρες, αφήνοντας ένα κενό στην αγορά».

Με άλλα λόγια, εάν κάποιος ήλπιζε ότι η αποθήκευση ενέργειας ήταν αρκετή για να σκοτώσει τα ορυκτά καύσιμα, δεν είναι. Η αποθήκευση ενέργειας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει η ανανεώσιμη ενέργεια πραγματική. Ωστόσο, δεν αποτελεί εγγύηση ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αναλάβουν πλήρως τον άνθρακα ή το φυσικό αέριο.

Η πραγματικότητα

Όσο αποθαρρυντικό και αν είναι αυτό, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνέχισαν να αυξάνονται παρά την πανδημία. Το BloombergNEF ανέφερε νωρίτερα φέτος ότι οι πρώτοι έξι μήνες είδαν ρεκόρ άλματος στην υπεράκτια αιολική χρηματοδότηση, έως και 319%., που οδήγησε μια ισχυρή συνολική αύξηση των χρηματοδοτήσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτό συνέβη ενώ οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έκοψαν σχέδια δαπανών και καθυστέρησαν τις τελικές επενδυτικές αποφάσεις λόγω της κατάστασης των τιμών. Σε αυτό, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν δείξει πολύ μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις επιπτώσεις της πανδημίας, μία από τις οποίες ήταν η απότομη μείωση της ζήτησης ενέργειας, ανεξάρτητα από την προέλευση της ενέργειας.

Η μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ωστόσο, θα εξαρτηθεί από την αποθήκευση η οποία θα πρέπει να είναι αρκετά αξιόπιστη για να αντικαταστήσει την ανάγκη για τη συνεχή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος που επί του παρόντος μπορούν να παρέχουν μόνο ορυκτά καύσιμα και τα πυρηνικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης