Επικαιρότητα

Διπλωματική αντεπίθεση Ελλάδας στις τουρκικές προκλήσεις: Aναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας

Διπλωματική αντεπίθεση Ελλάδας στις τουρκικές προκλήσεις: Aναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας
Στο πλαίσιο των διπλωματικών κινήσεων ο υπ.Εξωτερικών Ν. Δένδιας αναμένεται να αποστείλει επιστολές σε ΟΗΕ, ΕΕ και ΗΠΑ
Την αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας ζητά η Ελλάδα εντείνοντας τις διπλωματικές της κινήσεις ως απάντηση στις συνεχείς και αυξανόμενες προκλήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε επιστολή του προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης, Oliver Varhelyi, υπογραμμίζει ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων.
Υπογράμμισε επίσης ότι ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.
Με την τουρκική παραβατική συμπεριφορά να μπαίνει σε επικίνδυνες ατραπούς, η Ελλάδα επιδίδεται όχι μόνο σε ένα διπλωματικό ράλι, αλλά επιχειρεί να ανταποκριθεί άμεσα και σε στρατιωτικό επίπεδο, καθώς ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου αυξάνεται κάθε μέρα που περνάει, ιδίως με το Oruc Reis να συνεχίζει τον πλου του στις παρυφές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Αν μη τι άλλο, η κίνηση του ερευνητικού έχει θέσει σε πλήρη επιφυλακή τις Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως το Πολεμικό Ναυτικό, που έχει ενισχύσει αισθητά την παρουσία του στην περιοχή.

Μπαράζ διπλωματικών πρωτοβουλιών

Οι διπλωματικές πρωτοβουλίες της Ελλάδας, όμως, δεν περιορίζονται μόνο στο αίτημα για την ανατολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προσανατολίζεται στο να στείλει επιστολές:
* προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres, όπου θα καταγγέλλεται η άκρως αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας,  
* προς τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Mike Pompeo, όπου θα ενημερώνει για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για το ότι οι κινήσεις της Τουρκίας αντιβαίνουν στους στοιχειώδεις κανόνες συμπεριφοράς μιας Συμμάχου χώρας, αλλά παράλληλα δημιουργεί τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Νοτιο-Ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και
* προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Josep Borrell, για την τουρκική παραβατικότητα, στην οποία θα τονίζεται το θεμελιώδες δικαίωμα της χώρας μας να κάνει επίκληση του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ρήτρα αμοιβαίας αλληλεγγύης).
Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω άρθρο ορίζει ότι «σε περίπτωση κατά την οποία κράτος μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα άλλα κράτη μέλη οφείλουν να του παράσχουν βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».
Παράλληλα αναφέρεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών και κατόπιν της δημοσιοποίησης του νέου τουρκικού χάρτη για τα όρια ευθύνης της σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, θα κάνει καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) της παράνομης αναγγελίας για την επέκταση της τουρκικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης η οποία επικαλύπτει περιοχές Ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, ενώ για το ίδιο ζήτημα θα γίνει  καταγγελία και στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ) για το ίδιο ζήτημα.
Παράλληλα αναμένεται η πραγματοποίηση από την Πρεσβεία στην Άγκυρα έντονου διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, η άμεση ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής-FRONTEX, η οποία επιχειρεί σε μέρος της εν λόγω περιοχής εντός της Ελληνικής δικαιοδοσίας και προβολή του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο και παράλληλα ανάδειξη στα αρμόδια Διεθνή Όργανα της συνεχούς και καθημερινά επιδεινούμενης κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.
Οι κινήσεις αυτές της Αθήνας έρχονται ως απάντηση στη κρίση διαρκείας που φέρεται να έχει σχεδιάσει ο πρόεδρος της Τουρκίας Rejep Tayyip Erdogan.
 
Η πορεία του Oruc Reis

Το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis από χθες το μεσημέρι έχει χαράξει βορειανατολική πορεία και κατευθύνεται προς το Καστελόριζο.
Κινείται με ταχύτητα περίπου 5 κόμβων, πράγμα που σημαίνει ότι για να διανύσει τα 100 χιλιόμετρα της πορείας που πραγματοποιεί καθημερινά τη τελευταία εβδομάδα, από το νοτιανατολικό άκρο στο βορειοανατολικό άκρο της περιοχής που έχει οριοθετήσει η παράνομη τουρκική NAVTEX, χρειάζεται τουλάχιστον 20 ώρες, ανάλογα τις καιρικές συνθήκες και τις αυξομειώσεις της ταχύτητας του πλοίου.
Πάντως, σήμερα το πρώι το Oruc Reis βρισκόταν στα 12 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο.

Σε ετοιμότητα το Πολεμικό Ναυτικό

Σε αυξημένη ετοιμότητα έχουν τεθεί και τα πλοία του ελληνικού στόλου που παρακολουθούν τη δραστηριότητα του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η ελληνική πλευρά ανησυχεί ότι ενδεχομένως οι Τούρκοι να θελήσουν να προχωρήσουν σε μία κίνηση εντυπωσιασμού, λίγο πριν εκπνεύσει η υφιστάμενη navtex που έχουν εκδώσει για έρευνες σε μία τεράστια θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου το βορειοανατολικό όριο της οποίας απέχει 6,5 μίλια από το ελληνικό νησί.
Στο πλαίσιο αυτό, οι επόμενες ημέρες και μέχρι τις 22 Οκτωβρίου που παύει η ισχύς της τουρκικής NAVTEX, θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο για τη δημιουργία γεγονότων που θα μπορούσαν να αυξήσουν το βαθμό της έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία στην περιοχή.


www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης