Επικαιρότητα

Παίζει με τη φωτιά η Τουρκία - Το Oruc Reis έφτασε στα 6,1 ναυτικά μίλια από τη Ρω

Παίζει με τη φωτιά η Τουρκία - Το Oruc Reis έφτασε στα 6,1 ναυτικά μίλια από τη Ρω
Τα ελληνικά πολεμικά πλοία έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή των τουρκικών προκλήσεων
(upd2) Σε επικίνδυνα επίπεδα κλιμακώνονται πλέον οι τουρκικές προκλήσεις με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, να τεστάρει σε καθημερινή βάση τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας.
Μόνο τυχαίο δεν θεωρείται το γεγονός ότι με την τελευταία τουρκική NAVTEX, το Oruc Reis μπορεί να φτάσει μέχρι τα 6 ναυτικά μίλια από Καστελόριζο, και στα 11 ναυτικά μίλια από τη Ρόδο, ενώ το βράδυ της Πέμπτης έφτασε στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων, καθώς βρέθηκε στα 6,1 ναυτικά μίλια από τη Ρω.
Το τουρκικό ερευνητικό θα παραμείνει στην περιοχή τουλάχιστον έως τις 27 Οκτωβρίου.
Κι όλα αυτά με την ανοχή τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του ΝΑΤΟ.
Τα ερωτήματα, που προκύπτουν, όμως είναι καυτά:
* Η νέα τουρκική NAVTEX λήγει την παραμονή της εθνικής επετείου της Ελλάδας. Θα προχωρήσει σε νέα παράταση η Τουρκία;
* Στις 29 Οκτωβρίου, είναι τουρκική γιορτή της Δημοκρατίας, που καθιερώθηκε όταν ο Mustafa Kemal ανακήρυξε επισήμως τη Δημοκρατία της Τουρκίας. Ποια είναι τα σχέδια του Erdogan γι' αυτή την περίοδο;
Σύμφωνα με γεωπολιτικούς αναλυτές, ο Erdogan φαίνεται να «κυνηγά» ένα θερμό επεισόδιο και να δημιουργεί τετελεσμένα προκειμένου η Ελλάδα να «συρθεί» στο τραπέζι του διαλόγου με διευρυμένη ατζέντα.
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η τουρκική εφημερίδα Hurriyet μεταδίδει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Άγκυρα έχει απευθύνει πρόσκληση προς την Ελλάδα για στρατιωτική συνάντηση στην Άγκυρα.

Η πορεία του Oruc Reis

Το Oruc Reis συνεχίζει να περιφέρεται στην περιοχή.
Αφού έφτασε μια ανάσα από το Καστελόριζο και «έσπασε» τα 12 μίλια -τα δυνητικά δηλαδή χωρικά ύδατα  της Ελλάδας- η Άγκυρα μετέφερε το ερευνητικό της δυτικά κοντά στις ανατολικές ακτές της Ρόδου.

Οι προκλητικές δηλώσεις του Donmez

Το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis ήρθε για να μείνει, τουλάχιστον δύο μήνες ακόμη, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Fatih Donmez, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης και τις αναρτήσεις του ίδιου στα κοινωνικά δίκτυα.
Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός τόνισε ότι οι έρευνες διεξάγονται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
«Ειδικά το Oruc Reis, που είναι στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, συνεχίζει τις έρευνές του και πάλι εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας νοτίως του Κας της Αττάλειας. Εκεί υπάρχουν εργασίες δύο μηνών ακόμη.
Δηλαδή είμαστε το μέσο του προγράμματός μας εκεί», δήλωσε.
O ίδιος εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή διεξάγονται δισδιάστατες έρευνες, έπειτα θα περάσουν σε τρισδιάστατες και στη συνέχεια έρχεται η δεύτερη φάση, της μελέτης των δεδομένων που συλλέχθηκαν, και της γεώτρησης, αν διαπιστωθεί κάποια δυναμική.
«Έχουμε δηλώσει πολλές φορές και κυρίως ο πρόεδρός μας ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις ενέργειές μας στην Ανατολική Μεσόγειο με σκοπό την προάσπιση των εθνικών μας δικαιωμάτων και συμφερόντων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», ανέφερε, υπενθυμίζοντας για άλλη μια φορά την πρόταση Erdogan για πολυμερή διάσκεψη για τη Μεσόγειο, παρά την αρνητική –όπως είπε- στάση κάποιων χωρών.

Hurriyet: Πρόσκληση σε Αθήνα για στρατιωτική συνάντηση στην Άγκυρα

Αν και το Oruc Reis να περιφέρεται στην Ανατολική Μεσόγειο παραβιάζοντας κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, τουρκική εφημερίδα Hurriyet μεταδίδει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία απέστειλε επίσημη πρόσκληση στην Αθήνα για την πραγματοποίηση της 4ης στρατιωτικής συνάντησης για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στην Άγκυρα.
Τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης που αναμεταδίδουν τις εν λόγω πληροφορίες, αναφέρουν «η Τουρκία απηύθυνε επίσημη πρόσκληση προς την Ελλάδα για την πραγματοποίηση της 4ης συνάντησης για τα ΜΟΕ μεταξύ τεχνικών και εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών.
Και αναμένεται απάντηση».
Στο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας αφήνονται σαφείς αιχμές κατά της Ελλάδας για καθυστέρηση στις στρατιωτικές συνομιλίες.
«Η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζεται.
Από τη μία Τουρκία και Ελλάδα προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτά τα κανάλια της επικοινωνίας, από την άλλη πηγές ασφαλείας αναφέρουν ότι υπάρχει επίσης προσπάθεια ενεργοποίησης του τριπλού μηχανισμού των συνομιλιών.
Οι διερευνητικές επαφές αναμένεται να ξεκινήσουν» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, αλλά οι στρατιωτικές συνομιλίες συνεχίζονται με βραδείς ρυθμούς.
«Μέχρι σήμερα στις συνομιλίες που πραγματοποιούνται στο ΝΑΤΟ, ενώ η τουρκική αντιπροσωπεία έχει λάβει εύσημα από την επιτροπή της ΒΑ Συμμαχίας, από την άλλη η ελληνική αντιπροσωπεία για κάθε κεφάλαιο απαντά ότι "πρέπει να ρωτήσουμε" (την Αθήνα).
Πάντως, οι στρατιωτικές συναντήσεις μεταξύ των δύο χωρών προκειμένου να αποφευχθεί ένα ατύχημα συνεχίζονται», αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Image

Στήριξη από Ισραήλ

Την πλήρη υποστήριξη και την ισχυρή αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα στη θαλάσσια περιοχή της και την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε προσπάθεια παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων, εκφράζει εκ νέου το Ισραήλ.
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Lior Haiat, σε ανάρτησή του στο Twitter, τονίζει χαρακτηριστικά: «Το Ισραήλ εκφράζει εκ νέου την πλήρη υποστήριξή και την ισχυρή αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα στην θαλάσσια περιοχή της και την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε προσπάθεια παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων».
Επίσης, σε άλλη ανάρτησή του, ο Lior Haiat επισημαίνει ότι το Ισραήλ παρακολουθεί με ανησυχία τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και σημειώνει: «Κάποιες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας μπορεί να προκαλέσουν κλιμάκωση και αποτελούν κίνδυνο για την εύθραυστη σταθερότητα στην περιοχή».

Σε πλήρη ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αλλά και το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων είναι σε κατάσταση συναγερμού και εκτελούν εντολές, που προς το παρόν προβλέπουν στενή παρακολούθηση του Oruc Reis.
Τα ελληνικά πολεμικά πλοία έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή των τουρκικών προκλήσεων αναλαμβάνοντας καίριες θέσεις, πανέτοιμα να αντιδράσουν, σύμφωνα με τις εντολές.
Σε ύφιστη ετοιμότητα είναι και τα πολεμικά αεροσκάφη, ενώ οι σχηματισμοί του Στρατού Ξηράς έχουν θέσει σε πλήρη επιφυλακή τις μονάδες τους, παραμένοντας σε άμεση ετοιμότητα αναλόγως.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης