Συνεχίζονται οι επαφές του ΥΠΕΝ με φορείς της αγοράς για το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ

Συνεχίζονται οι επαφές του ΥΠΕΝ με φορείς της αγοράς για το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ
«Στόχος μια ισορροπημένη λύση», το μήνυμα του Μαξίμου μετά τη συνάντηση με στελέχη ξένων εταιριών
Συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα οι διεργασίες μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των φορέων της ενεργειακής αγοράς σχετικά με το μείζον ζήτημα του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ).

Ο υπουργός ΠΕΝ που την προηγούμενη εβδομάδα είχε σειρά επαφών με τους φορείς των ΑΠΕ αναμένεται να συνεχίσει τις συζητήσεις εν αναμονή της οριστικοποίησης των μελετών που εκπονούνται όσον αφορά τον τρόπο κάλυψης του ελλείμματος που τρέχει με ρυθμούς που προσεγγίζουν τα 290 εκατ. ευρώ για το τέλος του χρόνου.

Στόχος είναι να βρεθεί μια ισορροπημένη λύση που δεν θα οδηγήσει σε υπέρμετρες επιβαρύνσεις τους παίκτες της αγοράς αλλά και δεν θα ανακόψει τις επενδυτικές προοπτικές στον τομέα των ΑΠΕ οι οποίες άλλωστε βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησης.

Συνεργασία με την αγορά

Αυτό εξάλλου ήταν και το μήνυμα που μετέφερε το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντηση που έγινε την Παρασκευή με κορυφαία στελέχη ξένων εταιριών που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ στη χώρα μας. Τα όποια μέτρα θα ληφθούν σε συνεργασία με την αγορά και δεν θα υπάρξουν βεβιασμένες αποφάσεις.

Ο μεγάλος φόβος των φορέων των ΑΠΕ είναι ένα “κούρεμα”, με τη μορφή της έκτακτης εισφοράς στις εγγυημένες τιμές των παλαιών εγκαταστάσεων, όπως έχει αφήσει με δηλώσεις του να εννοηθεί ο κ. Χατζηδάκης.

Πρόσβαση στις μελέτες

Πάντως η υπόθεση αποτελεί γόρδιο δεσμό αφού η πρόταση πολλών από τους φορείς της αγοράς για αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ έχει απορριφθεί δημοσίως και κατηγορηματικά από τον κ. Χατζηδάκη ο οποίος έχει αποκλείσει λύση που θα έπληττε μία αύξηση τους καταναλωτές.

Ο κ. Χατζηδάκης έχει δεσμευθεί ότι εντός των ημερών θα δώσει στους φορείς των ΑΠΕ, πρόσβαση στις μελέτες της ΡΑΕ και του ΔΑΠΕΕΠ για το όλο θέμα και έχει ζητήσει τεκμηριωμένες προτάσεις.

Από τη πλευρά τους οι φορείς της αγοράς θεωρούν ως βασική αιτία του ελλείμματος τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ πέρυσι το Φθινόπωρο κατά 25%, προκειμένου η ΔΕΗ να μπορέσει να αυξήσει τα τιμολόγιά της κατά τρόπο που δεν θα επιβάρυνε τον τελικό λογαριασμό ρεύματος για τον καταναλωτή.

Κάλυψη από το Ταμείο Ανάκαμψης

Μία άλλη πρόταση είναι να αυξηθεί στο 85% από 65% σήμερα το ποσοστό των εσόδων από την πώληση δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων που προορίζεται για τον ΕΛΑΠΕ. Είναι αμφίβολο όμως αν αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ κατά 100 εκατ. ευρώ, όπως εκτιμούν ορισμένοι φορείς των ΑΠΕ.

Ένα τρίτο μέτρο που φαίνεται να προτείνουν οι παραγωγοί των ΑΠΕ είναι να διατηρηθεί η αντισταθμιστική χρέωση που πληρώνουν οι προμηθευτές και μετά την εφαρμογή του target model. Σύμφωνα με τους φορείς των ΑΠΕ, από ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσαν να αντληθούν επιπλέον 120 εκατ. ευρώ.

Εκτός από το “κούρεμα” προκαθορισμένων τιμών αμοιβής των ΑΠΕ ή μίας χρέωσης στην προμήθεια, η πιο “ανώδυνη” από τις προτάσεις είναι η κάλυψη του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ ή ενός σημαντικού μέρους αυτού από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όμως για να εφαρμοστεί το αίτημα θα πρέπει να γίνει δεκτό από την ΕΕ. Οι φορείς των ΑΠΕ εκτιμούν ότι ένα κόστος της τάξης των 100 εκατ. ευρώ οφείλεται στη διαταραχή που προκάλεσε ο Covid-19 στην αγορά ηλεκτρισμού και ως τέτοιο θα μπορούσε να καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στελέχη ξένων εταιριών, που συμμετείχαν στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, φάνηκαν πρόθυμα να στηρίξουν το ελληνικό αίτημα στις Βρυξέλλες, αρκεί να τεκμηριώνεται και βέβαια να μην συνοδεύεται από κάποια έκτακτη εισφορά στις ΑΠΕ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης