Επικαιρότητα

Ευέλικτο lockdown εξετάζει η Γαλλία - Σήμερα Τετάρτη 28 Οκτωβρίου διάγγελμα Μακρόν

Ευέλικτο lockdown εξετάζει η Γαλλία - Σήμερα Τετάρτη 28 Οκτωβρίου διάγγελμα Μακρόν
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 60%

Τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από επιπλοκές του κορονοϊού σε ένα 24ωρο από τις 22 Απριλίου κατέγραψε η Γαλλία, που ανακοίνωσε χθες 523 νεκρούς και 33.417 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε σύγκριση με μια εβδομάδα πριν, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 60%.

Ο σημερινός απολογισμός των θανάτων περιλαμβάνει τους θανάτους (288) στα νοσοκομεία, οι οποίοι ανακοινώνονται σε ημερήσια βάση, καθώς και 235 θανάτους σε οίκους ευγηρίας τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.

Πάντως σχεδόν 18.000 ασθενείς νοσηλεύονται απόψε και σχεδόν 3.000 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι. Παράλληλα, για δεύτερη συνεχή ημέρα, περισσότεροι από 1.000 ασθενείς εισήχθησαν στο νοσοκομείο, μετά τους 1.307 χθες.

Ο αριθμός των ασθενών με COVID-19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας της Γαλλίας θα μπορούσε να φθάσει σε δύο εβδομάδες στο ίδιο επίπεδο με αυτό κατά την κορύφωση του πρώτου κύματος τον Απρίλιο χωρίς τη λήψη νέων μέτρων, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ.

Με φόντο την εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων και των θανάτων, τα γαλλικά ΜΜΕ αναφέρονται στο ενδεχόμενο ο πρόεδρος Μακρόν να ανακοινώσει την επιβολή γενικού lockdown, αφότου έγινε γνωστό ότι σήμερα το βράδυ θα απευθύνει διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό.

Όπως ανέφερε αργά σήμερα το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM, η γαλλική κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή lockdown διάρκειας ενός μηνός για την αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού, με το γενικό απαγορευτικό να ενδέχεται να τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Πάντως, το BFM επισήμανε ότι το υπό εξέταση lockdown θα είναι «πιο ευέλικτο» από τους αυστηρούς περιορισμούς στην κυκλοφορία που επιβλήθηκαν στη Γαλλία τον Μάρτιο.

Ο πρόεδρος Μακρόν θα απευθύνει το διάγγελμά του πάντως το απόγευμα στις 8 ώρα Γαλλίας, ενημέρωσε το γραφείο του σήμερα, αφού ο Γάλλος ηγέτης πραγματοποιήσει νωρίτερα συναντήσεις με τους συνεργάτες τους για την επανεξέταση της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

Το Ελιζέ δεν ανέφερε ποιο ακριβώς θα είναι το αντικείμενο του διαγγέλματος του Εμανουέλ Μακρόν, όμως τέτοιου είδους τηλεοπτικές παρεμβάσεις αποτέλεσαν κατά το παρελθόν ευκαιρία για την ανακοίνωση νέων μέτρων στη μάχη κατά της επιδημίας.

Οι γαλλικές αρχές αναζητούν επιλογές για ακόμη πιο αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση του COVID-19, το οποίο εξαπλώθηκε στη χώρα παρά την εφαρμογή περιορισμών, που είναι και οι αυστηρότεροι στην Ευρώπη, σημειώνει το πρακτορείο επικαλούμενο τρεις κυβερνητικές πηγές.

Η γαλλική Le Figaro αναφέρει, επικαλούμενη πληροφορίες, ότι οι σύμβουλοι του Μακρόν ενημέρωσαν τον Γάλλο πρόεδρο ότι τα μέτρα που ελήφθησαν και εφαρμόζονται, ανάμεσά τους και η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα, δεν αποδίδουν, καθώς οι αριθμοί των ημερήσιων κρουσμάτων αυξάνονται εντυπωσιακά, όπως και οι θάνατοι.

Το μέτρο του τοπικού lockdown δεν φαίνεται, επίσης, να αποδίδει ουσιαστικούς καρπούς, γεγονός που οδηγεί στη σκέψη ότι το γενικό lockdown να φαντάζει πλέον ως η μοναδική προσφερόμενη λύση.

Μάλιστα, ο σύμβουλος του Γάλλου προέδρου, Ζαν Καστέ δήλωσε - σύμφωνα με την France Televisions ότι «μόλις θεωρήσουμε ότι η κατάσταση σήμερα είναι παρόμοια με την κατάσταση του περασμένου Μαρτίου, δεν βλέπω πώς θα μπορούσε κανείς να πει ότι οι ίδιες αιτίες δεν παράγουν τα ίδια αποτελέσματα». 

«Από την αρχή της κρίσης, μόνο μία λύση λειτούργησε κατά της επιδημίας: περιορισμός», πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας την αποτυχία των περιοριστικών μέτρων που ανακοινώθηκαν πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες, όπως η περιορισμένη απαγόρευση της κυκλοφορίας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης