Ενέργεια

Το lockdown επισπεύδει το πακέτο για την αντιμετώπιση του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ - Πιθανή εισφορά 8%

Το lockdown επισπεύδει το πακέτο για την αντιμετώπιση του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ - Πιθανή εισφορά 8%
Οι συνθήκες του LOCKDOWN πιέζουν για μέτρα πριν ξεχειλώσει το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ
To lockdown επισπεύδει το πακέτο λύσεων για το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ που απειλείται άμεσα με διεύρυνση.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ΥΠΕΝ εξετάζει ενδελεχώς όλες τις παραμέτρους, ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην αποπληρωμή χρηματοδοτήσεων στις τράπεζες με βάση την αποπληρωμή των υπαρχουσών συμβάσεων.
Το πιθανό σενάριο, που αναφέρουν πληροφορίες από την πλευρά της αγοράς, είναι να υπάρξει έκτατκτη εισφορά της τάξης του 8% με επίκεντρο τις παλαιές συμβάσεις, οι οποίες έχουν αποδώσει και σημαντικά κέρδη επί χρόνια λόγω των συνθηκών της αγοράς και του νομικού πλαισιίου που έχει υπάρξει.
Στο επίκεντρο θα βρεθούν επίσης οι Συμβάσεις λειτουργίας ενίσχυσης σταθερής τιμής (ΣΕΣΤ).
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΥΠΕΝ θα είναι προσεκτικό όσο αφορά τα νέα projects, ώστε να μην δηνιουργήσει αντικίνητρα για το μεγάλο επενδυτικό ρεύμα που έχει δημιουργηθεί από ισχυρούς διεθνείς και εγχώριους ομίλους.
Και αυτό γιατί ήδη έχει ανακοινωθεί σημαντική συμφωνία Ελλάκτωρα με την DPA, που όμως θα προχωρήσει με βάση την λειτουργία της αγοράς του target model, που θα απαλάξει το σύστημα από την υπερ - επιδότηση των ΑΠΕ.
Σε κάθε περίπτωση από νομικής,τεχνικής και οικονομικής πλευράς το ζήτημα είναι σύνθετο και για τον λόγο αυτό η προετοιμασία για το σύνολο του πακέτου γίνεται σε τεχνοκρατικό επίπεδο.
Όμως το lockdown θα επιδεινώσει το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ και ο εκτροχιασμός της αγοράς πρέπει άμεσα να αντιμετωστεί.


Τα υπόλοιπα μέτρα


Παράλληλα όπως έχει καταγράψει το Worldenergynews.gr τρία μέτρα που εξετάζει το ΥΠΕΝ για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ
αφορούν:
1. Για την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ στην μέση τάση με στόχο τα 100 εκατ ευρώ
2. Την αύξηση των εσόδων από τη δημοπρασία δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα που κατευθύνεται στον ΕΛΑΠΕ, από 65% σε 85% για μια περίοδο τουλάχιστον 2 ετών με στόχο τα 100 εκατ ευρώ
3. Το Ταμείο Ανάκαμψης με στόχο επίσης τα 100 εκατ ευρώ.

Η ουσία πάντως για την δημιουργία και κάλυψη του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ έχει να κάνει με τις λανθασμένες πολιτικές στον ενεργειακό τομέα που επιβάρυναν δυνασανάλογα την ΔΕΗ και αυτές έχουν να κάνουν τόσο με το τρίτο όσο και με το δεύτερο μνημόνιο.
Σημειώνεται ότι καμία δίοικηση και κανένας ΥΠΕΝ δεν πήραν απόφαση να ξεκινήσει εγκαίρως η ανάπτυξη της ΔΕΗ στις ΑΠΕ, ενώ οι συνθήκες ήσαν εξαιρετικά ευνοϊκές, ενώ ακόμα και τώρα η σημερινή δίοκηση της ΔΕΗ δεν έχει αποφασίσει πως θα διαχειριστεί την ολοκλήρωση της Πτολεμαϊδας 5.
Έπρεπε λοιπόν να έλθει ο κ. Χατζηδάκης για να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά και όπως όλα δείχνουν είναι αποφασισμένος να ολοκληρώσει τον εξορθολογισμό της αγοράς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης