Πετρέλαιο

Reuters: Ο ΟΠΕΚ θα χάσει τον «φίλο Trump», επιφυλάξεις για τον Biden

Reuters: Ο ΟΠΕΚ θα χάσει τον «φίλο Trump», επιφυλάξεις για τον Biden
O Biden θα μπορούσε να τροποποιήσει τις διπλωματικές σχέσεις των ΗΠΑ με τρία μέλη του ΟΠΕΚ, την Σαουδική Αραβία, το Ιράν και τη Βενεζουέλα, αλλά και με την Ρωσία
Βασικά μέλη του ΟΠΕΚ είναι επιφυλακτικοί ότι οι πιέσεις στη συμμαχία του ΟΠΕΚ + θα μπορούσαν να επανεμφανιστούν με τον Joe Biden ως Πρόεδρο των ΗΠΑ, ανέφεραν πηγές κοντά στην οργάνωση, και θα χάσουν τον Πρόεδρο Donald Trump ο οποίος παρά την αρχική κριτική συνέβαλε τελικά στη μείωση της παραγωγής πετρελαίου.

Σύμφωνα με το Reuters o Biden θα μπορούσε να τροποποιήσει τις διπλωματικές σχέσεις των ΗΠΑ με τρία μέλη του ΟΠΕΚ – την de facto ηγέτη Σαουδική Αραβία, και τις κυρώσεις στο Ιράν και τη Βενεζουέλα, καθώς και με την Ρωσία βασικό παραγωγό εκτός ΟΠΕΚ.
Η Ρωσία είναι ο ηγέτης των παραγωγών πετρελαίου που συνεργάζεται με τον ΟΠΕΚ, μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ +.

Η αυστηρή επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν και τη Βενεζουέλα έχει κρατήσει εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως εκτός αγοράς και αν ο Biden πρέπει να χαλαρώσει τα μέτρα για τα επόμενα χρόνια η αύξηση της παραγωγής θα μπορούσε να δυσκολέψει τον ΟΠΕΚ να εξισορροπήσει την προσφορά με τη ζήτηση.

Ο Biden δήλωσε ότι θα προτιμούσε την πολυμερή διπλωματία από τις μονομερείς κυρώσεις που επέβαλε ο Trump, αν και αυτό δεν μπορεί να σημαίνει χαλάρωση των κυρώσεων σύντομα.
Στην εκστρατεία του, ο Biden δήλωσε ότι θα επιστρέψει στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν το 2015, εάν η Τεχεράνη επαναλάβει τη συμμόρφωση με το σύμφωνο. Ο Trump εγκατέλειψε το σύμφωνο το 2018, επαναφέροντας κυρώσεις που μηδένισε τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν.

Ορισμένοι στον ΟΠΕΚ φοβούνται ότι η επιστροφή των ιρανικών όγκων θα αυξήσει την υπερπροσφορά και ανησυχούν για τη συνεχιζόμενη συμμετοχή της Μόσχας στον ΟΠΕΚ +.
«Οι κυρώσεις του Ιράν μπορούν να επανεκτιμηθούν και τότε το Ιράν θα επιστρέψει στην αγορά, οπότε θα υπάρξει υπερβολική προσφορά και η τρέχουσα περικοπή της συμφωνίας θα κινδυνεύει», ανέφερε πηγή του ΟΠΕΚ.
«Υπάρχει ο κίνδυνος να αποχωρήσει η Ρωσία από τη συμφωνία του ΟΠΕΚ +, πράγμα που σημαίνει κατάρρευση της συμφωνίας, καθώς ο Trump οδήγησε τη Μόσχα στο πλοίο», ανέφερε πηγή στο Reuters.

Παγκόσμια απειλή

Ο Biden χαρακτήρισε τη Ρωσία ως τη σοβαρότερη παγκόσμια απειλή της Ουάσιγκτον. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, δεσμεύτηκε επίσης να επανεκτιμήσει τους δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία.
Ο Trump τον Απρίλιο συμμετείχε σε συνομιλίες που οδήγησαν σε μια συμφωνία στην οποία ο Οργανισμός των Χωρών Εξαγωγής Πετρελαίου και η Σαουδική Αραβία συνεργάστηκαν με παραγωγούς υπό την ηγεσία της Ρωσίας για να συμφωνήσουν μια ρεκόρ περικοπή της προσφοράς πετρελαίου, καθώς το ξέσπασμα του κορωνοϊού έπληξε τη ζήτηση.

Ο Trump παρενέβη για να ασκήσει πολιτική πίεση στη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία προκειμένου να τερματίσει μια διαμάχη που πυροδότησε έναν πόλεμο τιμών και είχε ως αποτέλεσμα και οι δύο χώρες να σχεδιάσουν να αυξήσουν την παραγωγή ακριβώς όπως η πανδημία οδήγησε σε περιορισμούς στα ταξίδια - και κατά συνέπεια στη ζήτηση για καύσιμα.

Το αποτέλεσμα ήταν μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια συμφωνία για τη μείωση της προσφοράς πετρελαίου κατά περίπου 20 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ή περίπου 20%. Ο ΟΠΕΚ + και μόνο συμφώνησε να μειώσει τα 9,7 εκατομμύρια bpd.
Για τον Trump, το κίνητρο ήταν να αυξηθούν οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου και να αποφευχθούν οι χρεοκοπίες και εκατοντάδες χιλιάδες απώλειες θέσεων εργασίας στην ενεργειακή βιομηχανία των Η.Π.Α.

Ο Trump υπήρξε υποστηρικτής της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, αναστρέφοντας περιβαλλοντικούς κανονισμούς και απορρίπτοντας την επικρατούσα εκτίμηση για το πώς οι εκπομπές προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη.
Νωρίτερα στην προεδρία του, είχε επικρίνει τον ΟΠΕΚ για την αναζήτηση υψηλότερων τιμών και παρότρυνε τα μέλη να αντλήσουν περισσότερο. Η αντι-ΟΠΕΚ νομοθεσία των ΗΠΑ γνωστή ως NOPEC - που εισήχθη για πρώτη φορά πριν από χρόνια - δεν έγινε νόμος παρά το γεγονός ότι είχε εγκριθεί κάποια στιγμή νωρίτερα στην προεδρία του.
«Ο Trump είναι τώρα ο φίλος μας - μετά την ιστορική στροφή», δήλωσε μια ανώτερη πηγή του ΟΠΕΚ. «Από το NOPEC στο Art of the Deal», πρόσθεσε, σε μια αναφορά στο σύμφωνο του ΟΠΕΚ + τον Απρίλιο και σε ένα βιβλίο του Trump το 1987.

Σημαντικές επιπτώσεις

Ο Trump ανέπτυξε στενή σχέση με τον de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, παραγωγό του ΟΠΕΚ, Mohammed bin Salman, ή «MbS», ο οποίος βασίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες για όπλα και προστασία έναντι περιφερειακών αντιπάλων όπως το Ιράν.
Η συμμαχία του ΟΠΕΚ + στηρίζει τις τιμές του πετρελαίου από το 2017 και τυχόν εξελίξεις που απειλούν το μέλλον της θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν την αγορά, με σημαντικές επιπτώσεις για τον ΟΠΕΚ και άλλους παραγωγούς, κυβερνήσεις και traders.
Ο Trump συνεργάστηκε πιο ενεργά με τον ΟΠΕΚ από τους προκατόχους του, συχνά στο Twitter για να σχολιάσει τις αποφάσεις παραγωγής και τις κινήσεις των τιμών του πετρελαίου.

Ο Biden θεωρείται πιο πιθανό να διατηρήσει το καρτέλ σε απόσταση. «Η άποψή μου είναι ότι ο Biden θα βασίζεται περισσότερο σε επαγγελματικές εκτιμήσεις από τους συμβούλους του και δεν θα κάνει μικροδιαχείριση όπως κάνει ο Trump σήμερα», δήλωσε ο Chakib Khelil, υπουργός πετρελαίου της Αλγερίας για μια δεκαετία και πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚ.
«Ο Biden δεν θα είχε τη ζεστή σχέση με τον Poutin που φαίνεται να έχει ο Τrump», πρόσθεσε ο Khelil.
Ωστόσο, παρά την καμπάνια του Biden σχετικά με τη σχέση ΗΠΑ -Σαουδικής Αραβίας, μια ριζική επαναφορά θεωρείται απίθανη.

Οι περιφερειακές πηγές και διπλωμάτες του Κόλπου έχουν δηλώσει στο Reuters ότι η νίκη του Biden δεν θα αλλλάξει συμμαχίες δεκαετιών.
Και μια πηγή εξοικειωμένη με την ιρανική πετρελαϊκή σκέψη χαιρέτισε τη νίκη του Biden, αλλά είπε ότι αμφιβάλλει για την άρση των κυρώσεων.
Αυτό θα δώσει στα μέλη του ΟΠΕΚ + αρκετό καιρό για να προσαρμόσουν τη συμφωνία τους για να κάνουν χώρο για περισσότερο ιρανικό πετρέλαιο. «Ακόμα κι αν αρθούν οι κυρώσεις του Ιράν, θα χρειαστούν δύο έως τέσσερις μήνες για να επιστρέψουν οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν σε επίπεδα προ-κυρώσεων λόγω τεχνικών ζητημάτων», είπε. "Επομένως, ο OPEC + έχει αρκετό χρόνο να αποφασίσει για ένα νέο ανώτατο όριο παραγωγής."


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης