Νέα έκθεση του ΙΕΑ δείχνει τον μονόδρομο ανάπτυξης των ΑΠΕ - Εφικτά τα 271 GW το 2022

Νέα έκθεση του ΙΕΑ δείχνει τον μονόδρομο ανάπτυξης των ΑΠΕ - Εφικτά τα 271 GW το 2022
Το επόμενο έτος θα σημειωθεί η ταχύτερη ανάπτυξη από το 2015 στις ΑΠΕ

Oι νέες προσθήκες εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ θα αυξηθούν κατά 4% από πέρυσι σε ρεκόρ 198 GW φέτος, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, που αναμεταδίδει το Reuters.

Αυτό σημαίνει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 90% της αύξησης της συνολικής χωρητικότητας παγκοσμίως φέτος.  Οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι καθυστερήσεις στην κατασκευή επιβράδυναν την πρόοδο των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ωστόσο, η κατασκευή εργοστασίων και η κατασκευαστική δραστηριότητα έχουν αυξηθεί ξανά, και οι υλικοτεχνικές προκλήσεις έχουν επιλυθεί ως επί το πλείστον, ανέφερε ο IEA. Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αυξηθεί κατά 7% παγκοσμίως φέτος, παρά την ετήσια πτώση της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας κατά 5%.

Το 2021 και τα εμπόδια

Το επόμενο έτος θα σημειωθεί η ταχύτερη ανάπτυξη από το 2015 στις ΑΠΕ. «Οι ανανεώσιμες δυνάμεις αψηφούν τις δυσκολίες που προκαλούνται από την πανδημία, δείχνοντας ισχυρή ανάπτυξη ενώ άλλοι πυροδοτούν τον αγώνα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Fatih Birol.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να υποστηρίξουν την ισχυρή δυναμική πίσω από την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εάν αντιμετωπιστούν οι αβεβαιότητες πολιτικής, οι προσθήκες ανανεώσιμης ενέργειας θα μπορούσαν να φτάσουν τα 271 GW το 2022, ανέφερε ο IEA.

Το 2025, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να αποτελέσουν τη μεγαλύτερη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως, προμηθεύοντας το ένα τρίτο της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας και τερματίζοντας τις πέντε δεκαετίες άνθρακα ως την κορυφαία παγκόσμια πηγή ενέργειας, ανέφερε η έκθεση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης