Τελευταία Νέα
Commodities

Goldman Sachs: Σε ανοδική τροχιά ο χρυσός και το 2021 – Στα 2.300 δολάρια/ουγγιά θα κινηθεί η τιμή

Goldman Sachs: Σε ανοδική τροχιά ο χρυσός και το 2021 – Στα 2.300 δολάρια/ουγγιά θα κινηθεί η τιμή
Η bull αγορά για τον χρυσό δεν έχει τελειώσει και θα συνεχιστεί τον επόμενο χρόνο εκτιμά η Goldman Sachs
Συνέχιση της ανοδικής τάσης του χρυσού και το 2021 βλέπει η Goldman Sachs με την τιμή του πολύτιμου μετάλλου να διαμορφώνεται στα 2.300 δολάρια.
Σύμφωνα με έκθεση του επενδυτικού οίκου η τιμή του χρυσού "αγωνίστηκε" να βρει μια σταθερή κατεύθυνση τους τελευταίους μήνες.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας απειλούσε την επαναφορά σε ανοδική πορεία.
Ακολούθησε ράλι μετά την αβεβαιότητα των εκλογών στις ΗΠΑ που οδήγησe σε πτώση τις χρηματιστηριακές τιμές.
Τέλος, sold off ξανά μετά τα θετικά νέα σχετικά με το εμβόλιο κορωνοϊού.
Η πιο πρόσφατη κίνηση φαίνεται δυσανάλογη σε σχέση με τις αλλαγές των επιτοκίων στις ΗΠΑ και πιθανώς εξηγείται από τη μεγάλη στροφή προς τα αμυντικά assets όπως ο χρυσός παράλληλα με μακροπρόθεσμες θέσεις σε μετοχές που σχετίζονται με την ανάπτυξη.

gold1.16

Σύμφωνα με την Goldman Sachs αναμένετε μια ισχυρή ανάκαμψη στις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία το επόμενο έτος κάτι το οποίο οδηγεί στην ερώτηση εάν θα συνεχιστεί η ανοδική τάση και αν αυτό είναι θα εκτροχιάσει την bull αγορά χρυσού;
Η bull αγορά για χρυσό δεν έχει τελειώσει και θα συνεχιστεί τον επόμενο χρόνο καθώς οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό κινούνται υψηλότερα, το δολάριο αποδυναμώνεται και η ζήτηση λιανικής συνεχίζει να ανακάμπτει εκτιμά η επενδυτική τράπεζα.

Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο για τον χρυσό να δημιουργήσει μια σημαντική ορμή είτε σε υψηλότερη είτε χαμηλότερη κατεύθυνση.
Το ράλι στις τιμές είναι σε δεκαετή υψηλά και έχει φτάσει στα επίπεδα που για το πρώτο τρίμηνο του 2021 οι προβλέψεις συνεπάγονται περιορισμένη ανοδική πορεία από τα σημερινά επίπεδα.

Ενώ οι τιμές κινούνται από τις ειδήσεις για το εμβόλιο τους επόμενους μήνες, η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κινδύνους από τις αυξανόμενες περιπτώσεις που καθιστούν δύσκολο για αυτήν να ανακτήσει εύκολα ρυθμό.
Δολάριο και πληθωρισμός αντιμετωπίζουν παρόμοιες αντιτιθέμενες δυνάμεις βραχυπρόθεσμα.
Θα μπορούσε να είναι μια ανάκαμψη της ζήτησης της λιανικής με δυναμική για τον πληθωρισμό,  που διακόπηκε, πόσο μάλλον εάν υπάρχουν περισσότερα lockdown. Σύμφωνα με την Goldman αυτό αφήνει τον χρυσό χωρίς καταλύτη για να κατευθυνθεί υψηλότερα ή χαμηλότερα άμεσα.

gold2.16

Για το 2021, ένα σημαντικό ερώτημα για τους επενδυτές είναι ποια η διάρκεια των πραγματικών αποδόσεων στα ομόλογα, που έχει μεγαλύτερη σημασία για τον χρυσό.
Ενώ οι επενδυτές αναμένουν ότι οι ονομαστικές αποδόσεις των 10ετών θα αυξηθούν το επόμενο έτος κατά 35bp στο 1,3%, βλέπουν μια κίνηση 10 bp στα πενταετή.
Μια πιο σημαντική παράμετρος για τις πραγματικές τιμές θα είναι η πορεία του πληθωρισμού.
Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Goldman (υποθέτοντας την ανοδική πρόβλεψη) οι βραχυπρόθεσμες πραγματικές αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων θα είναι κατά μέσο όρο -2,1% τα επόμενα 5 χρόνια.
Η απόδοση των 5ετών είναι σήμερα -1,2%, πράγμα που υποδηλώνει καθοδικές προοπτικές.
Ο πληθωρισμός θα οδηγηθεί σε υψηλότερα επίπεδα σε 10ετή βάση, πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε άνοδος στις πραγματικές 10ετείς αποδόσεις θα είναι ελεγχόμενη.

gold3.16

Η μεσοπρόθεσμη αγορά χρυσού είναι πιθανό να επικεντρωθεί περισσότερο στην πραγματική πορεία των 5ετών έναντι 10ετών.
Σύμφωνα με την Goldman ο χρυσός χρησιμοποιείται κυρίως ως αντιστάθμιση έναντι συναλλαγματικής ισοτιμίας, έναντι κινδύνου αγοράς μετοχών.
Ενώ οι μετοχές τείνουν να επηρεάζονται περισσότερο από τα πιο μακροπρόθεσμα πραγματικά επιτόκια, τα νομίσματα επικεντρώνονται περισσότερο στα βραχυπρόθεσμα.
Το μεγαλύτερο μέρος των αγορών χρυσού που πραγματοποιήθηκαν φέτος ήταν από επενδυτές που ανησυχούσαν περισσότερο για την πραγματική αγοραστική δύναμη του δολαρίου έναντι των απωλειών στα χαρτοφυλάκια μετοχών τους.

Στα θετικά η ενίσχυση της ζήτησης για το πολύτιμο μέταλλο σε Ινδία και Κίνα προς τα προ - COVID επίπεδα.
Στα αρνητικά η ελλάτωση εισροών στα ETF s του χρυσού, που δημιουργεί ανησυχίες για διόρθωση της τιμής.

Συνολικά, ενώ η βραχυπρόθεσμη διακύμανση του χρυσού μπορεί να παραμείνει εγκλωβισμένη, η ανοδική προβολή του 2021 είναι αμετάβλητη.
Ο τρέχων στόχος για τιμή χρυσού 2.300 $ / ουγγιά ενσωματώνει την αμετάβλητη παραδοχή ότι τα 5ετή πραγματικά επιτόκια στις ΗΠΑ θα κινηθούν στο -2% από -1,2%.
Ο επενδυτικός οίκος επίσης επιμένε στην ισχυρή ανάκαμψη στη ζήτηση λιανικής των Αναδυομένων Οικονομιών, καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από τις διαταραχές του Covid καθώς και την ζήτηση στις Ανεπτυγμένες.
Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι ο χρυσός θα πρέπει να επωφεληθεί από τη συνεχιζόμενη ισχυρή επενδυτική ζήτηση, λόγω των ανησυχιών σχετικά με την υποτίμηση νομισμάτων και την ανάκαμψη στις λιανικές αγορές.
Η στρατηγική προοπτική για το χρυσό παραμένει ισχυρή σύμφωνα με την Goldman.

gold4.16

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης