Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

ΔΕΠΑ Εμπορίας: «Πράσινο φως» του Δ.Σ. για την αξιοποίηση της αγοράς παραγώγων - Αύξηση κερδών

ΔΕΠΑ Εμπορίας: «Πράσινο φως» του Δ.Σ. για την αξιοποίηση της αγοράς παραγώγων - Αύξηση κερδών
Στόχος η προσφορά στους πελάτες της ΔΕΠΑ Εμπορίας αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές, με ασφάλεια για την εταιρεία
Νέα εποχή για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ανοίγει η απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα να αξιοποιήσει η εταιρία την αγορά παραγωγών, ώστε να διαχειριστεί τον κίνδυνο από τις διακυμάνσεις τιμών φυσικού αερίου που εμπορεύεται.

Η εταιρία, που τελεί ακόμα υπό κρατικό έλεγχο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, επιδιώκει να ελέγξει τα ανοίγματα που μπορεί να εμφανιστούν μεταξύ των τιμών αερίου που εισάγει στη χώρα και των τιμών που επικρατούν στην πλήρως απελευθερωμένη πια αγορά της Ελλάδας.

Στόχος της ΔΕΠΑ, όπως αναφέρουν κύκλοι της εταιρίας, είναι να προσφέρει στους πελάτες της, μεταξύ των οποίων προεξάρχουν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, τα διυλιστήρια πετρελαίου και η ενεργοβόρα βιομηχανία, αέριο σε ανταγωνιστική τιμή για εκείνους και με ασφάλεια για την ίδια.

Η κίνηση αποτελεί μέρος μιας σειράς από μεθοδικά βήματα που γίνονται τους τελευταίους μήνες στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού της εταιρίας, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης με στόχο να περάσει υπό ιδιωτικό έλεγχο εντός του ερχόμενου έτους.

Αύξηση 11% των καθαρών κερδών το 9μηνο

Η εταιρία καταγράφει ιδιαίτερα θετική πορεία στο τρίτο τρίμηνο του έτους, με τις πωλήσεις να διαμορφώνονται στα 744 εκατ. κμ από 502 εκατ. κμ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 48%.

Η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) της εταιρίας ανήλθε το γ΄ τρίμηνο σε 18 εκατ. ευρώ έναντι 6 εκατ. ευρώ πέρυσι και κέρδη μετά από φόρους στα 9 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο εννεαμήνου οι πωλήσεις της εταιρίας υποχώρησαν κατά 16% σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2019 και διαμορφώθηκαν σε 1,67 δις. κμ έναντι 1,992 δις. κμ.

Η υποχώρηση αυτή είναι αποτέλεσμα του ανταγωνισμού που κυριάρχησε στην αγορά του LNG το πρώτο εξάμηνο του έτους λόγω των χαμηλών τιμών του καυσίμου. Η λειτουργική κερδοφορία της εταιρίας σε επίπεδο εννεαμήνου διαμορφώθηκε στα 69 εκατ. ευρώ έναντι 77 εκατ. ευρώ πέρυσι (-11%) ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 11% και διαμορφώθηκαν σε 53 εκατ. ευρώ έναντι 48 εκατ. ευρώ πέρυσι.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης