Διεθνή

State Department (ΗΠΑ) : Να ανακαλέσει την απόφαση για τα Βαρώσια η Τουρκία

State Department (ΗΠΑ) : Να ανακαλέσει την απόφαση για τα Βαρώσια η Τουρκία
ΗΠΑ: Το άνοιγμα στα Βαρώσια συνιστά μια προκλητική και αντιπαραγωγική ενέργεια που υπονομεύει την επανέναρξη των συνομιλιών
Να ανακαλέσει την απόφαση για το άνοιγμα των Βαρωσίων καλεί το State Department την Τουρκία, εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ γι' αυτή τη μονομερή απόφαση.
Όπως τόνισε η εκπρόσωπος Morgan Ortagus, το εκ νέου άνοιγμα των Βαρωσίων είναι ασυμβίβαστο με τις αποφάσεις 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και συνιστά μια προκλητική και αντιπαραγωγική ενέργεια που υπονομεύει την επανέναρξη των συνομιλιών.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και συνεχίζουν να απαιτούν διάλογο και σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.
Η πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου Erdogan ήταν ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν έναν ολοκληρωμένο διακανονισμό για την επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδία, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, καθώς και την ευρύτερη περιοχή», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Σόου Erdogan στην κατεχόμενη Κύπρο

Επίσκεψη στην κατεχόμενη Κύπρο και στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, την οποία άνοιξαν πρόσφατα οι κατοχικές αρχές, πραγματοποίησε στις 15/10/2020 ο Erdogan
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή των εκδηλώσεις για την ανακήρυξη της αυτοαποκαλούμενης και μη αναγνωρισμένης διεθνώς «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)».
Η επίσκεψη του Τούρκου ηγέτη στα κατεχόμενα εδάφη προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, όσο και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Έντονες αντιδράσεις

Η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις ενώ με ανακοίνωση σημειώνει ότι οι τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την πόλη.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατήγγειλε τις τουρκικές ενέργειες τόσο στον ΓΓ του ΟΗΕ, όσο και στους επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ και σε αρχηγούς κρατών.
Αίσθηση προκαλούν και οι αντιδράσεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης