Φυσικό Αέριο

ΗΠΑ: Αύξηση 2,7% στα συμβόλαια του LNG – Ενισχύθηκαν οι εξαγωγές προς την Ασία

ΗΠΑ: Αύξηση 2,7% στα συμβόλαια του LNG – Ενισχύθηκαν οι εξαγωγές προς την Ασία
Η ζήτηση στην Ασία ενδέχεται να έχει φθάσει στο υψηλό της για τον χειμώνα - Άνοδος +2,2% στα 2,88 δολ/mmbtu
Η τιμή του spot υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ασία ενδέχεται να έχει φθάσει ήδη στο υψηλό της για τη χειμερινή περίοδο ζήτησης, με τους μεγάλους αγοραστές να έχουν ήδη αγοράσει επαρκή φορτία για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Παρόλο που υπάρχει πάντα ο κίνδυνος διακοπής της προσφοράς από απροσδόκητες διακοπές λειτουργίας των εγκαταστάσεων, η αγορά δείχνει ότι η ζήτηση ενδέχεται να έχει τελειώσει και η προσφορά παραμένει άφθονη.
Η εβδομαδιαία spot τιμή για την Ασία μειώθηκε στα 6,40 $ ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu) την εβδομάδα έως τις 20 Νοεμβρίου, πράγμα που σημαίνει ότι έχει υποχωρήσει 14,7% από το υψηλό μέχρι στιγμής φέτος στα 7,50 $ την εβδομάδα έως τις 30 Οκτωβρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πτώση από τα 6,85 $ ανά mmBtu ήρθε καθώς η αξιολόγηση άλλαξε από φορτία για παράδοση Δεκεμβρίου σε αυτά για άφιξη Ιανουαρίου.

Άνοδος στα συμβόλαια

Ωστόσο, σε μια ένδειξη ότι η τιμή spot μπορεί να μεταβληθεί από γεγονότα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης LNG στη Νέα Υόρκη, που αντικατοπτρίζουν την spot τιμή αναφοράς της S&P Global Platts για τη Βόρεια Ασία, σημείωσαν άνοδο την Δευτέρα εν μέσω αναφορών για διακοπή της προσφοράς.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης LNG έληξαν στα 6,55 $ ανά mmBtu τη Δευτέρα, αυξημένα κατά 2,7% από το προηγούμενο κλείσιμο.
Η αύξηση σημειώθηκε καθώς το Κατάρ, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι έκλεισε ένα από τα τρένα παραγωγής του μετά από σφάλμα.
Ωστόσο, η διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου LNG Bintalu στη Μαλαισία έχει επιλυθεί, ενώ η Chevron ξεκίνησε ξανά ένα τρένο παραγωγής στο εργοστάσιό της στο Gorgon στην Αυστραλία, αν και η εταιρεία σκοπεύει να βγάλει ένα άλλο τρένο εκτός σύνδεσης για συντήρηση.
Συνολικά, η αγορά φαίνεται καλά εφοδιασμένη, ειδικά μετά την επιστροφή φορτίων των ΗΠΑ στις ασιατικές αγορές.
Οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ ανήλθαν σε 3,6 εκατομμύρια τόνους σε 51 πλοία τον Οκτώβριο, τα περισσότερα από τα 3,71 εκατομμύρια του Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης σκαφών και λιμένων της Refinitiv.
Οι αποστολές του Νοεμβρίου παρακολουθούν περίπου το ίδιο επίπεδο με τον Οκτώβριο, με 42 πλοία που μεταφέρουν 2,97 εκατομμύρια τόνους να αναχωρούν μέχρι τη Δευτέρα, ποσοστό που αν διατηρηθεί, θα εξαχθούν περίπου 3,87 εκατομμύρια τόνοι αυτόν τον μήνα. Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ αυξάνονται σημαντικά από τα 1,9 εκατομμύρια τόνους που καταγράφηκαν τον Ιούλιο, περίπου όταν πολλές ασιατικές χώρες έκλεισαν τις οικονομίες τους σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της εξάπλωσης της νέας πανδημίας .

Ασιατική αγορά

Η Κίνα, ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στον κόσμο, επέστρεψε επίσης ως αγοραστής αμερικανικού LNG, με 565.000 τόνους σε οκτώ πλοία που έχουν εκφορτωθεί μέχρι στιγμής το Νοέμβριο, ή αναμένεται να φτάσουν μέχρι το τέλος του μήνα.
Οι συνολικές εισαγωγές LNG της Κίνας το Νοέμβριο βρίσκονται στο δρόμο για να είναι οι υψηλότερες από τους 7,14 εκατομμύρια τόνους του Δεκεμβρίου του 2019, με 7,1 εκατομμύρια τόνους να έχουν εκφορτωθεί, ή να αναμένεται να εκφορτωθούν ή καθ 'οδόν προς λιμάνια και αναμένεται να εκφορτωθούν πριν από το τέλος του μήνα.

Η Ιαπωνία, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στον κόσμο, μπορεί να δει αύξηση των αφίξεων του Νοεμβρίου, με 6,73 εκατομμύρια τόνους να έχουν εκφορτωθεί ή πιθανόν να εκφορτωθούν μέχρι το τέλος του μήνα, από 5,81 εκατομμύρια τον Οκτώβριο.
Η Νότια Κορέα, ο τρίτος μεγαλύτερος αγοραστής LNG, αναμένει φορτία Νοεμβρίου 3,6 εκατομμυρίων τόνων, λίγο λιγότερο από τα 3,85 εκατομμύρια τον Οκτώβριο, το οποίο ήταν το υψηλότερο από τον Φεβρουάριο.
Τα στοιχεία αποστολής φαίνεται να δείχνουν ότι οι τρεις μεγαλύτεροι αγοραστές της Ασίας αυξάνουν τη ζήτησή τους για τη χειμερινή περίοδο, αλλά όχι μαζικά.
Εάν η τιμή spot έχει κορυφωθεί για το χειμώνα, αξίζει να σημειωθεί ότι θα είναι πάνω από το υψηλό των 6,80 $ ανά mmBtu για το χειμώνα του 2018-19, που έφθασε στα μέσα Οκτωβρίου του 2018. Αυτό υποδηλώνει ότι η αγορά βρίσκει περισσότερο ισορροπία, αν και η συνεχιζόμενη υπερπροσφορά σημαίνει ότι οι τιμές spot ενδέχεται να αποδυναμωθούν σημαντικά εκτός της περιόδου αιχμής του χειμώνα και του καλοκαιριού.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης