Φυσικό Αέριο

Άδεια διανομής αερίου στην Hengas για τη Μεγαλόπολη από τη ΡΑΕ

Άδεια διανομής αερίου στην Hengas για τη Μεγαλόπολη από τη ΡΑΕ
Επενδύσεις 8,631 εκατ. ευρώ έως το 2024 προβλέπει το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Hengas
Το «πράσινο φως» στην Hengas, για την ανάπτυξη δικτύου διανομής στον Δήμο Μεγαλόπολης και τη διαχείρισή του για 25 έτη, άναψε η ΡΑΕ με απόφασή της που αναρτήθηκε χθες στη «Διαύγεια».

Η εγκριτική απόφαση της ΡΑΕ στη σχετική αίτηση της Hengas συνοδεύεται από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Δικτύου Διανομής της Μεγαλόπολης για το διάστημα 2020-2024, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 8,631 εκατ. ευρώ. Με βάση το Πρόγραμμα, η Hengas προβλέπει έως το 2024 την ανάπτυξη 2.896 συνδέσεων όλων των κατηγοριών.

Υπενθυμίζεται ότι, στην περίπτωση της Μεγαλόπολης, προκρίθηκε η ανάπτυξη δικτύου διανομής φυσικού αερίου, ως «απάντηση» στην κατάργηση της τηλεθέρμανσης, μετά την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων στην περιοχή. Μάλιστα, σύμφωνα με το Πρόγραμμα της Hengas, θα καλυφθεί η πόλη της Μεγαλόπολης κατά 100% με δίκτυο διανομής και θα υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου και των 1.079 καταναλωτών που καλύπτονται από την υφιστάμενη τηλεθέρμανση.

Ικανοποίηση των τεχνικο-οικονομικών κριτηρίων

Κατά την αιτιολόγηση της χορήγησης άδειας διανομής, η ΡΑΕ επισημαίνει πως δεν υφίσταται ούτε προβλέπεται να κατασκευασθεί δίκτυο διανομής στον Δήμο Μεγαλόπολης από τη ΔΕΔΑ, με δεδομένο ότι η εν λόγω περιοχή δεν περιλαμβάνεται τόσο στο αρχικό όσο και στο εγκεκριμένο και ισχύον Πρόγραμμα Ανάπτυξης της θυγατρικής της ΔΕΠΑ Υποδομών, για την περίοδο 2020‐2024.

Επίσης, η Hengas πληροί τα τεχνικά κριτήρια ανάληψης του ρόλου Διαχειριστή δικτύου διανομής, με δεδομένο ότι προέκυψε από την απόσχιση του κλάδου δραστηριότητας διανομής φυσικού αερίου από την Edil, η οποία πρόκειται να της μεταφέρει την τεχνογνωσία της, το τεχνικό προσωπικό και την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή.

Παράλληλα, με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στο οποίο προχώρησε πρόσφατα η εταιρεία, και αφαιρώντας τον συνολικό προϋπολογισμό των Προγραμμάτων Ανάπτυξης των Δικτύων Διανομής στους Δήμους Δεσκάτης Γρεβενών (Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας), Παιονίας (Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς), Πολύγυρου (Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής) και Έδεσσας, η Hengas διαθέτει την απαιτούμενη επάρκεια των προβλεπόμενων ιδίων κεφαλαίων (που ανέρχεται σε 3.503.126 ευρώ), για την υλοποίηση των προβλεπόμενων επενδύσεων στη Μεγαλόπολη.

Κατανάλωση 67.707 MWh από νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Εκτός από ποσοστό των ιδίων κεφαλαίων της Hengas, μέρος των 8,631 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από τράπεζες. Παράλληλα, υπάρχει ο σχεδιασμός για επιχορήγηση της τάξεως του 40% από κονδύλι ΕΣΠΑ. Το κόστος αυτό συμπεριλαμβάνει τις επενδύσεις για την κατασκευή Δικτύου Διανομής καθώς και για την κατασκευή των μετρητικών ρυθμιστικών σταθμών.

Έτσι, από τον αριθμό των ενεργών συνδέσεων που προβλέπεται να αναπτυχθούν έως το 2024, εκτιμάται πως η ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου στο δίκτυο θα ανέλθει τότε σε 67.707 MWh, για οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές. Από αυτές τις συνδέσεις, οι 2.532 θα είναι οικιακές και οι 270 καταστημάτων-γραφείων. 17 επίσης συνδέσεις προβλέπονται για σχολεία, 4 για ξενοδοχεία, και 66 για άλλες χρήσεις.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@gmail.com


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης