Οι Δανοί επενδύουν 530 εκατ. ευρώ στην ηλιακή ενέργεια από τα αποθεματικά των συντάξεων

Οι Δανοί επενδύουν 530 εκατ. ευρώ στην ηλιακή ενέργεια από τα αποθεματικά των συντάξεων
Η συνολική χωρητικότητα των ηλιακών πάρκων αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 1 GW, που αντιστοιχεί σε ετήσια μείωση άνω των 350.000 τόνων CO2

Η Industriens Pension και η Better Energy υπέγραψαν συμφωνία που αναμένεται να ενισχύσει την ανάπτυξη ηλιακών πάρκων στη Δανία και την Πολωνία χωρίς κρατική υποστήριξη.

Ειδικότερα, η επένδυση ανέρχεται σε 0,53 δισεκατομμύρια ευρώ, καθιστώντας της ως τη μεγαλύτερη επένδυση στις ΑΠΕ μέχρι σήμερα. Μάλιστα, τα πρώτα πέντε ηλιακά πάρκα που καλύπτονται από τη συμφωνία είναι ήδη σε λειτουργία, ενώ η πλειονότητα των υπόλοιπων αναμένεται να λειτουργήσει κατά τη διάρκεια του 2021 και του 2022.

Επίσης, το σχέδιο περιλαμβάνει την κατασκευή των ¾ των ηλιακών πάρκων στη Δανία, ενώ τα υπόλοιπα πάρκα είναι πιθανό να κατασκευαστούν στην Πολωνία. Η συνολική χωρητικότητα των ηλιακών πάρκων αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 1 GW, που αντιστοιχεί σε ετήσια μείωση άνω των 350.000 τόνων CO2.

Η συμφωνία

Η Better Energy θα αναπτύξει, θα κατασκευάσει και θα θέσει σε λειτουργία τα ηλιακά πάρκα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Better Energy, Rasmus Lildholdt Kjær, δήλωσε: «Για πρώτη φορά, το συνταξιοδοτικό σύστημα της Δανίας θα συμβάλει στην επιτάχυνση της μαζικής αύξησης της παραγωγής πράσινης ενέργειας χωρίς κρατικές επιδοτήσεις.. Υπό αυτήν την έννοια, η συνεργασία μας με την Industriens Pension σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής».

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Industriens Pension, Laila Mortensen πρόσθεσε ότι: «Είμαστε εξαιρετικά ευχαριστημένοι με την επένδυση, η οποία αναμένουμε ότι θα εξασφαλίσει σταθερές, μακροπρόθεσμες αποδόσεις για τα μέλη μας, ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλει σημαντικά στην επιτάχυνση της κλίμακας και του ρυθμού της πράσινης μετάβασης. Είναι η πρώτη φορά που η ηλιακή ενέργεια έχει διατεθεί σε αυτή τη κλίμακα στη Δανία και η επένδυση σηματοδοτεί μια πραγματική ανακάλυψη για την ηλιακή ενέργεια στην χώρα».

Από την αιολική ενέργεια το 47% του ηλεκτρισμού που κατανάλωσε το 2019

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώθηκε το 2019 στη Δανία προήλθε από την αιολική ενέργεια, ένα νέο ρεκόρ για τη σκανδιναβική αυτή χώρα και ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη ενός από τους πιο φιλόδοξους κλιματικούς στόχους που έχουν τεθεί παγκοσμίως.

Η αιολική ενέργεια παρήγαγε το 47% του ηλεκτρικού που χρησιμοποιήθηκε το 2019 στη Δανία, καταγράφοντας αύξηση από το 41% που η χώρα είχε επιτύχει το 2018 και σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ του 43% που είχε επιτευχθεί το 2017, σύμφωνα με τα όσα είχε ανακοινώσει η υπηρεσία ηλεκτρισμού της χώρας, Energinet.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης