Πετρέλαιο

Η Δανία δείχνει το δρόμο - Τέλος στις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Βόρεια Θάλασσα ως το 2050

Η Δανία δείχνει το δρόμο - Τέλος στις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Βόρεια Θάλασσα ως το 2050
Η Δανία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η κυβέρνηση της Δανίας συμφώνησε την περασμένη Πέμπτη (3/12) με την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο να τερματίσει κάθε έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα έως το 2050, καθώς και να ακυρώσει τον τελευταίο γύρο αδειοδότησης.

Μάλιστα, το μέλλον των πιχειρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Δανίας στη Βόρεια Θάλασσα υπήρξε πολιτικό ζήτημα αφού η σκανδιναβική χώρα συμφώνησε πέρυσι για έναν από τους πιο φιλόδοξους κλιματικούς στόχους του κόσμου, τη μείωση των εκπομπών κατά 70% έως το 2030 και την κλιματική ουδετερότητα το 2050.

Η πράξη

Η εν λόγω λοιπόν παρούσα συμφωνία πρόκειται να ακυρώσει έναν προγραμματισμένο όγδοο γύρο αδειοδότησης και τυχόν μελλοντικές προσφορές. Επίσης, θα θέσει το 2050 το τελευταίο έτος για την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων στη Βόρεια Θάλασσα. «Βάζουμε τέλος στην εποχή των απολιθωμάτων» σημείωσε ο υπουργός Κλίματος Dan Joergensen.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όγδοος γύρος αδειοδότησης αντιμετώπισε μεγάλη αβεβαιότητα μετά την απόσυρση του ενεργειακού κολοσσού Total από τον διαγωνισμό τον Οκτώβριο, αφήνοντας μόνο έναν αιτούντα.

Περί Δανίας

Η Δανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δεν περιλαμβάνει τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που θεωρούνται και οι δύο εξαιρετικά μεγάλοι παραγωγοί.

Η Δανία εκτιμάται ότι θα παράγει 83.000 βαρέλια αργού πετρελαίου και άλλα 21.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου το 2020. Η ακυρωμένη προσφορά και η ημερομηνία λήξης το 2050 θα μεταφράζεται σε συνολική απώλεια 2,1 δις. δολ, εκτιμά το υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας, τονίζοντας βέβαια ότι το ποσό αυτό υπόκειται σε σημαντική αβεβαιότητα.

Τέλος, τον περασμένο Ιούνιο ένας ανεξάρτητος κυβερνητικός σύμβουλος συνέστησε να σταματήσει οποιαδήποτε μελλοντική εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, λέγοντας ότι η συνέχιση θα πλήξει τις φιλοδοξίες της χώρας που έχει την φήμη του «οδηγού» στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης