Επικαιρότητα

Υποχωρεί o κορωνοϊός στη βόρεια Ελλάδα, επιμένει στην Αττική

Υποχωρεί o κορωνοϊός στη βόρεια Ελλάδα, επιμένει στην Αττική
Στους 3.194 οι νεκροί, κάτω από 600 οι διασωληνωμένοι
Με την χώρα να βρίσκεται σε μερικό lockdown έως τις 7 Ιανουαρίου του 2021, κυβέρνηση και επιστήμονες αναζητούν την χρυσή τομή για το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε μια προσπάθεια αφενός να μην χαθεί η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων αφετέρου να μην υπάρξουν φαινόμενα συνωστισμού που θα προκαλέσουν ένα νέο γύρο κρουσμάτων από τις αρχές του 2021.
Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν πως δεν θα πρέπει να ανοίξει από την ερχόμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 14/12 καθώς ακόμα είναι νωρίς, μια και το επιδημιολογικό φορτίο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας παραμένει υψηλό ενώ και το ΕΣΥ εξακολουθεί να είναι υπό πίεση.
Αν και η επιδημία εμφανίζει σημάδια υποχώρησης σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα όπου καταγράφεται μια αργή αλλά σταθερή μείωση των κρουσμάτων – σε αντίθεση με την Αττική όπου οι μολύνσεις επιμένουν (χθες 8/12 Στην Αττική εντοπίστηκαν 303 νέες περιπτώσεις και στη Θεσσαλονίκη 283) -, όλοι οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως παρά το lockdown των τεσσάρων και πλέον εβδομάδων, το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει ιδιαίτερα υψηλό και είναι πολύ εύκολο να ανατραπεί η θετική εικόνα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται.
Την ίδια στιγμή, το δημόσιο σύστημα υγείας εξακολουθεί να τελεί υπό ασφυκτική πίεση.
Ο αριθμός των διασωληνωμένων ανέρχεται στους 579 ενώ οι νοσηλευόμενοι υπολογίζονται σε περίπου 3.850, αριθμοί που αν μη τι άλλο είναι μειωμένοι σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.
Και ενώ η κυβέρνηση διά στόματος του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη έχει διαμηνύσει πως η επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς θα γίνει, μόνο όταν μειωθεί σημαντική η πίεση στα νοσοκομεία, έχει διακηρύξει πως στόχος της είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Ήδη υπουργοί, όπως ο κ.Γεωργιάδης έχουν αναφερθεί στην πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξουν πρώτα οι μικρές επιχειρήσεις, π.χ. βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία, καταστήματα με παιχνίδια, ενώ άγνωστο παραμένει το τι ακριβώς θα συμβεί με τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, μια και δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως αν δεν ανοίξουν όλες οι επιχειρήσεις μαζί, είναι πιθανό η κατάσταση να είναι χειρότερη λόγω του συνωστισμού στα μικρότερα καταστήματα.
Και λόγω αυτού του προβληματισμού, τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι είναι είτε το λιανεμπόριο να ανοίξει σταδιακά αρχής γενομένης από την ερχόμενη Δευτέρα 14/12 και με τη συνέχεια να ορίζεται για τις 21/12 είτε να ανοίξουν όλα τα καταστήματα μαζί.
Σε κάθε περίπτωση, έως τα τέλη της εβδομάδας η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει τις οριστικές της αποφάσεις για το τι θα συμβεί με το λιανεμπόριο και το πότε θα ανοίξει, βάσει και των εισηγήσεων που θα κάνουν οι ειδικοί τα επόμενα 24ωρα, πολλοί εκ των οποίων πάντως εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις.
 
Προς άνοιγμα οι εκκλησίες

Ένα ακόμα ζήτημα είναι και το άνοιγμα των εκκλησιών, θέμα για το οποίο συζήτησαν χθες Τρίτη 8/12 ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές προσανατολίζονται στο άνοιγμα των ναών ενόψει των Χριστουγέννων, όπως άλλωστε φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι δεν μπορεί να ανοίγει το λιανεμπόριο και να μείνουν κλειστές οι εκκλησίες.
Το βασικό σενάριο είναι να ανοίξουν οι εκκλησίες για τα Χριστούγεννα, αλλά να γίνουν περισσότερες λειτουργίες, π.χ. δύο την παραμονή το βράδυ των Χριστουγέννων και τρεις ανήμερα τα Χριστούγεννα προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός των πιστών, ενώ αντίστοιχη είναι η πρόταση και για τα Φώτα.
Όπως αναφέρεται η Εκκλησία συμφωνεί με την πρόταση να μην γίνουν οι λιτανείες καθώς να μη γίνει η ρίψη του Σταυρού στη θάλασσα αλλά σε κολυμβήθρα και ο αγιασμός να δίνεται σε μπουκαλάκι και τα αντίδωρο τυλιγμένο σε χαρτί.

Μερικό lockdown έως τις 7/1


Σταδιακά, αργά και με ασφάλεια θα γίνει η επάνοδος στην κανονικότητα με την άρση κάποιων απαγορευτικών μέτρων με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας.

Τι θα παραμείνει κλειστό

-τα σχολεία
-η εστίαση
-η ψυχαγωγία,
-τα δικαστήρια
-οι αθλητικές δραστηριότητες, εκτός από εκείνες που έχουν εγκριθεί από την υγειονομική επιτροπή (όπως για παράδειγμα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα της Superleague στο ποδόσφαιρο και της Basket League στο μπάσκετ),
-τα χιονοδρομικά κέντρα
Επίσης, παρατείνεται, μέχρι την ίδια ημέρα και ώρα, η απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων στη χώρα, ενώ εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση συναθροίσεων και κυκλοφορίας τη νύχτα.
Όπως εξακολουθούν να ισχύουν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις για την τηλε-εργασία και την ατομική άθληση, έως τρία άτομα, σε ατομικά σπορ.

Τι ισχύει για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό

Για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό, πέραν της γνωστής διαδικασίας υποβολής PLF, θα πρέπει να φέρουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών, θα υπόκεινται σε rapid τεστ κατά την είσοδο, και θα μπαίνουν σε 10ημερη προληπτική καραντίνα εφόσον εισέρχονται κατά το διάστημα από την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021.
Σε ό,τι αφορά την, άπαξ, επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας θα εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις που ήδη ισχύουν με την επίδειξη Ε1 και Ε9.
 
Ανοιχτά τα εποχικά

Από 7/12 άνοιξαν τα εποχικά καταστήματα.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για καταστήματα που αφορούν σε:
-Λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα με ΚΑΔ/47.59.56.16
-Λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων με ΚΑΔ/47.65.67.02
-Λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών γενικά με ΚΑΔ/47.65.67.0
-Λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών κλπ με ΚΑΔ/47.65.67.07.
Σημειώνεται πως τα προϊόντα που εντάσσονται στους παραπάνω 4 ΚΑΔ μπορούν να πωλούνται και από τις Υπεραγορές Τροφίμων (σούπερ μάρκετ).
Η διάρκεια ισχύος της λειτουργίας τους θα είναι από τις 7 Δεκεμβρίου έως και τις 8 Ιανουαρίου.
Για τη μετάβαση στα εν λόγω καταστήματα, οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS στο 13033 με την επιλογή 2 ή να έχουν συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης ή και χειρόγραφη βεβαίωση για (Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ).
Σημειώνεται ότι το  ωράριο λειτουργίας θα είναι από τις 07:00 έως και τις 20:30 ενώ παράλληλα προβλέπονται αυστηροί όροι λειτουργίας.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα άτομα που θα πρέπει να βρίσκονται εντός των καταστημάτων ισχύουν τα εξής:

-Αναλογία ατόμων ανά τ.μ. 4/100
-Άνω των 100 τ.μ. 1 άτομο για κάθε 15 τ.μ.
Παράλληλα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες/επισκέπτες/καταναλωτικό κοινό καθώς και η τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ ατόμων.
Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων.
Αν η χρήση τους θεωρηθεί ωστόσο αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%.
Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑΜεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.
   
Στους 3.194 οι νεκροί στην Ελλάδα

Στους 3.194 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 8/12 1.382 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 118.045, εκ των οποίων το 52,7% άνδρες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και αταγραφεί μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου 2020 (ώρα 15:00). Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 1.382, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 118.045 (ημερήσια μεταβολή +1,2%), εκ των οποίων το 52,7% άνδρες.  Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 102, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 3.194 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 579 (71,2% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Image
Image
Από το σύνολο των 118.045 κρουσμάτων, τα 5.022 (4,3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, τα 32,079 (27,2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image
Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Image
Image
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης