Πετρέλαιο

Η ώρα της αντιστάθμισης για τους χαμένους στόχους των «μετεξεταστέων» μελών του OPEC+

Η ώρα της αντιστάθμισης για τους χαμένους στόχους των «μετεξεταστέων» μελών του OPEC+
H μείωση της παραγωγής πετρελαίου της Αγκόλας ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη μετά από εκείνη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), η οποία αντιστάθμισε την υπερπαραγωγή της τον Αύγουστο

Η Αγκόλα αναμένεται να μειώσει 261.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) από την παραγωγή πετρελαίου αναφοράς του 2018 τον Ιανουάριο ως μέρος του Συμφώνου του ΟΠΕΚ +, θέτοντας το όριο παραγωγής της λίγο πιο πάνω από το τρέχον ανώτατο όριο, αναφέρει η Υπηρεσία Τύπου της Angola ANGOP.

Η τρέχουσα ποσόστωση παραγωγής πετρελαίου της Αγκόλα ορίζεται στα 1.249 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με το σύμφωνο του ΟΠΕΚ + που συμφωνήθηκε τον Απρίλιο. Για τον Μάιο και τον Ιούνιο, όταν ίσχυαν οι βαθύτερες περικοπές του ΟΠΕΚ +, η Αγκόλα έπρεπε να αντλήσει όχι περισσότερο από 1,18 εκατομμύρια bpd. Η περικοπή των 261.000 bpd από την παραγωγή αναφοράς των 1.528 εκατομμυρίων bpd δίνει στην Αγκόλα ανώτατο όριο 1,226 εκατομμυρίων bpd για την παραγωγή της τον επόμενο μήνα.

Έλλειψη συμμόρφωσης

Καθυστερήσεις σημειώθηκαν   από την Αγκόλα, το Ιράκ και τη Νιγηρία, οι οποίες δεν κατάφεραν να συμμορφωθούν στις περικοπές τις πρώτες ημέρες του συμφώνου που υπεγράφη τον Απρίλιο.  Η Αγκόλα πρέπει να αντισταθμίσει αυτήν την έλλειψη συμμόρφωσης, για την οποία ο ΟΠΕΚ + συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα ότι οι καθυστερημένοι σε συμμόρφωση έχουν χρόνο έως τον Μάρτιο του 2021 για να αντισταθμίσουν την έλλειψη συμμόρφωσής τους από τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

Η μείωση της παραγωγής πετρελαίου της Αγκόλας ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη μετά από εκείνη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), η οποία αντιστάθμισε την υπερπαραγωγή της τον Αύγουστο.

Η συμφωνία του OPEC+

Την περασμένη εβδομάδα, ο OPEC+ κατάφερε να συνάψει συμβιβαστική συμφωνία για την πολιτική παραγωγής πετρελαίου στις αρχές του επόμενου έτους, παρουσιάζοντας ένα ενιαίο μέτωπο μιας ομόφωνης απόφασης μετά από ημέρες διαφωνιών. Το αρχικό σχέδιο για αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ + κατά 2 εκατομμύρια bpd από τον Ιανουάριο μειώθηκε σε αύξηση 500.000 bpd για τον Ιανουάριο σε μια συμβιβαστική συμφωνία, η οποία σε μεγάλο βαθμό θεωρήθηκε ως θετικό αποτέλεσμα που απέφυγε τη διάλυση του συμφώνου του Οργανισμού.

Η συνολική περικοπή παραγωγής για τον Ιανουάριο θα είναι επομένως 7,2 εκατομμύρια bpd, σε σύγκριση με την τρέχουσα συλλογική περικοπή 7,7 εκατομμύρια bpd, ενώ οι υπουργοί αποφάσισαν να πραγματοποιούν μηνιαίες συναντήσεις για να αποφασίσουν την πολιτική παραγωγής πετρελαίου για τον επόμενο μήνα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης