Εξοικονομώ

Πρεμιέρα για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» - H γενική φιλοσοφία

Πρεμιέρα για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» - H γενική φιλοσοφία
Στόχος είναι η αναβάθμιση 170.000 κατοικιών σε βάθος τριετίας, με συνολικό προϋπολογισμό 3 δισεκατομμύρια ευρώ

Έφτασε η μέρα έναρξης της λειτουργίας της πλατφόρμας του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», με ζωηρό, όπως αναμενόταν άλλωστε το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

Όπως είναι ήδη γνωστό, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα παρέχει επιδότηση έως και 85% για την υλοποίηση οικιακών παρεμβάσεων. Ως στόχο έχει τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και κατά συνέπεια του ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών, με ιδιαίτερη μέριμνα στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. 

«Εξοικονομώ - Αυτονομώ»: Στόχος η αναβάθμιση 170.000 κατοικιών σε βάθος τριετίας

Πέραν του προγράμματος, που αρχίζει σήμερα από την Ήπειρο, ο στόχος είναι η αναβάθμιση 170.000 κατοικιών σε βάθος τριετίας, με συνολικό προϋπολογισμό 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Απώτερος σκοπός, είναι η αναβάθμιση 600.000 κατοικιών, που ισοδυναμούν με το 15% του συνόλου των κτιρίων της χώρας, έως το 2030, στο πλαίσιο των στόχων που έχουν τεθεί με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Το βασικό ποσοστό επιχορήγησης ανέρχεται στο 65% και ανάλογα με το εισόδημα κάθε δικαιούχου μπορεί να φτάσει έως το 95%. Σε αυτό εντάσσεται κίνητρο 10% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ενεργειακών κλάσεων Η και Ζ οι οποίοι θα καταφέρουν να αναβαθμίσουν την ενεργειακή τάξη του ακινήτου τους τουλάχιστον στο Β’, ξεχωριστή προσαύξηση 10% λόγω της πανδημίας και επιπλέον 10% για Δήμους σε λιγνιτικές περιοχές.

Η γενικότερη φιλοσοφία του προγράμματος

Το πρόγραμμα αυτό, ανταποκρίνεται κατ΄ εξοχήν σε ανάγκες που θα διαμορφωθούν στη μετά Covid εποχή, όπως:

    Ελάφρυνση των νοικοκυριών από ένα πολύ σοβαρό μέρος των δαπανών τους

     Tόνωση της αγοράς,

    Tόνωση της οικονομίας

    Στροφή προς ένα καθαρότερο περιβάλλον με πολύ μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.

cbn


hh

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης