Ενέργεια

Θεσπίζεται η δωρεάν στάθμευση για ηλεκτρικά οχήματα

Θεσπίζεται η δωρεάν στάθμευση για ηλεκτρικά οχήματα

ΚΥΑ για τη δωρεάν στάθμευση οχημάτων μηδενικών ρύπων ή υβριδικών μοντέλων με ρύπους έως 50 γρ. CO2/χλμ.

 

Τον δρόμο για τη δωρεάν χρήση θέσεων ελεγχόμενης στάθμευσης με πληρωμή εντός των διοικητικών ορίων των ΟΤΑ Α' βαθμού, από οχήματα μηδενικών ή χαμηλών ρύπων, θα ανοίξει άμεσα Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Επικρατείας, Υποδομών και Μεταφορών.

Όπως είναι γνωστό, η δωρεάν στάθμευση προβλέπεται ως ένα ακόμη κίνητρο για τη διάδοση της ηλεκτροκίνησης, ενώ για την εφαρμογή της με την ΚΥΑ καθορίζεται η διαδικασία έκδοσης και απόδοσης του ειδικού σήματος που θα φέρουν τα εν λόγω οχήματα. Δικαιούχοι του ειδικού σήματος θα είναι οι κάτοχοι μηδενικών ρύπων (δηλαδή αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων), καθώς με υβριδικών μοντέλων με ρύπους έως 50 γρ. CO2/χλμ.

Η διάρκεια ισχύος του μέτρου είναι από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως την 31η Δεκεμβρίου 2022, ενώ αφορά την απαλλαγή από την καταβολή του σχετικού τέλους στάθμευσης. Από την άλλη πλευρά, και για τα συγκεκριμένα οχήματα, θα ισχύουν οι περιορισμοί ως προς τη διάρκεια της στάθμευσης.

Ηλεκτρονική εφαρμογή

Για τη χορήγηση του ειδικού σήματος θα δημιουργηθεί ηλεκτρονική εφαρμογή, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης. Αρμόδιο για τη λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής θα είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Το ειδικό σήμα θα τοποθετείται σε εμφανές μέρος του μπροστινού παρμπρίζ του οχήματος, με τρόπο που αφενός δεν θα περιορίζεται η ορατότητα του οδηγού, αφετέρου θα είναι ορατό στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα για την αστυνόμευση του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης με πληρωμή.

Η διαδικασία ελέγχου θα διενεργείται επιτόπου από τη δημοτική αστυνομία, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr), για την αντιπαραβολή των στοιχείων του οχήματος με τα δεδομένα που αντιστοιχούν στο συγκεκριμένο ειδικό σήμα και τα οποία είναι καταχωρισμένα στο Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Αν τα στοιχεία από το Πληροφοριακό Σύστημα δεν ανταποκρίνονται στο αυτοκίνητο εντός του οποίου είναι τοποθετημένο το ειδικό σήμα, τότε θα βεβαιώνεται παράβαση για παράνομη στάθμευση.

 

Κ.Δ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης